DİPLOMASİ

Tayvanlı cumhurbaşkanı adayının ABD’ye planladığı ziyarete Pekin’den resmi protesto

Yayınlanma

Pekin, Tayvanlı cumhurbaşkanı adayı ve başkan yardımcısı William Lai Ching-te’nin gelecek ay Amerika Birleşik Devletleri’ne planladığı ziyarete ilişkin Washington’a resmi bir protestoda bulundu ve ziyaretin gerçekleşmesi halinde “güçlü ve kararlı” bir eylem sözü verdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, pazartesi günü, Tayan’da bağımsızlık yanlısı Demokratik İlerleme Partisi’nin adayı Lai’nin ABD’de planlanan molası sorulduğunda, Pekin’in ABD’ye “ciddi beyanlarda” bulunduğunu söyledi.

Sözcü, “Çin, her türlü resmi ABD-Tayvan etkileşimine kesinlikle karşı çıkıyor, Tayvan bağımsızlıkçı ayrılıkçılarının ABD’yi herhangi bir isim veya nedenle ziyaret etmesine kesinlikle karşı çıkıyor ve ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlıkçı ayrılıkçılarına ve onların ayrılıkçı eylemlerine herhangi bir biçimde müsamaha göstermesine ve bunları desteklemesine de kesinlikle karşı çıkıyor” dedi.

Çin’in, durumu yakından izleyeceğini ve ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için “güçlü ve kararlı önlemler alacağını” kaydetti.

Taipei, Lai’nin, yeni devlet başkanı Santiago Pena’nın yemin töreni için Ağustos ortasında ABD’den geçerek Paraguay’a gideceğini doğruladı.

Tayvan dışişleri bakan yardımcısı Alexander Yui Tah-ray, Tayvanlı liderlerin Güney ve Orta Amerika’yı ziyaret ederken ABD’ye uğramalarının ‘norm’ olduğunu söyledi.

Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “Bu sefer de önceki olağan uygulamayı takip edeceğiz ve başkan yardımcısı Lai’nin geçişini konfor, rahatlık, güvenlik ve itibar ilkeleriyle halledeceğiz” dedi.

Lai’nin beklenen ABD molası, 2024 Tayvan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sadece beş ay önce gerçekleşecek.

Nisan ayında orada üç hafta kalan Tayvan Halk Partisi’nden Ko Wen-je’den sonra ABD’yi ziyaret eden ikinci başkan adayı olacak.

Lai, seçimlere giden yolda sürekli olarak anketlerde önde gidiyor ve Ko ile anakara dostu Kuomintang’ın adayı Hou Yu-ih’i ikinci sıra için yarışıyor.

Tayvan, Pekin ve Washington arasındaki ilişkilerde uzun süredir devam eden bir sürtüşme alanı, ancak son yıllarda ana husumet kaynaklarından biri olmaya başladı.

Durum aynı zamanda bölgedeki ABD müttefikleri arasında alarma neden oldu. Pazartesi günü Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, Tayvan Boğazı’ndaki “artan gerilim” konusundaki endişelerini dile getirdi.

Hipkins’in yorumlarına yanıt veren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao, “Tayvan sorunu Çin’in iç meselesidir ve Tayvan Boğazı boyunca barış ve istikrarı korumak için en önemli ve hayati şey tek Çin ilkesine bağlı kalmaktır” dedi.

Pekin daha önce kapsamlı askeri tatbikatlarla yanıt vermişti

Bu yılın başlarında Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Guatemala ve Belize ziyaretlerini de içeren bir turun parçası olarak New York ve California’yı ziyaret ederek, yolculuğunun son ayağında Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile bir araya gelmişti.

Tsai’nin McCarthy ile görüşmesi, bunu egemenliğinin ihlali olarak gören Pekin’den öfkeli bir yanıt verilmesine yol açmıştı.

Pekin bu ziyarete, McCarthy’nin selefi Nancy Pelosi’nin adayı ziyaret ettiği geçen Ağustos ayında gerçekleştirilenlere benzer bir dizi kapsamlı askeri tatbikatla karşılık vermişti.

Paraguay Devlet Başkanı Pena geçen hafta Taipei’yi ziyaret etti ve hem Lai hem de Tsai ile görüştü, Pekin ise adaya donanma gemileri ve savaş uçakları ve bombardıman uçakları da dahil olmak üzere büyük bir savaş uçağı grubu gönderdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version