ASYA

Tayvanlı teknoloji üreticileri, kapasitelerini Meksika’ya taşımaya hazırlanıyor

Yayınlanma

Tayvanlı teknoloji tedarikçileri, Kuzey Amerika’da üretilecek elektrikli araçlara ve sunuculara yönelik artan talebi karşılamak için Meksika’daki üretim kapasitelerini artırıyor.

ABD’nin yüksek teknoloji alanındaki tedarik zincirini Asya’dan ve özellikle de Çin’den Batı’ya kaydırma politikası doğrultusunda, dünyanın en büyük sözleşmeli elektronik üreticisi  ve iPhone’un en önemli montajcılarından Foxconn, Kuzey Amerika pazarlarındaki müşterilerinin taleplerine karşılık verebilmek için kaynaklarını en üst düzeye çıkarmak amacıyla yakın zamanda Meksika’da bir genel merkez kurdu.

Konu hakkında doğrudan bilgisi olan bir kişi Nikkei Asia’ya “Foxconn orada yeni elektrikli araç müşterileri edindi. Meksika, şirketin bu yılki stratejik yatırımları için kilit konumlardan biri” değerlendirmesini yaptı ve ekledi: “Foxconn, Kuzey Amerika’daki müşterileri için üç yerel üretim seçeneğine sahip olacak: Ohio, Wisconsin ve Meksika.”

Foxconn gibi diğer Tayvanlı elektronik üretim firmaları da – iPhone montajcısı Pegatron, MacBook üreticisi Quanta Computer, iPad tedarikçisi Compal Electronics ve HP ve Dell için bir dizüstü bilgisayar üreticisi olan Inventec dahil – bu yıl Meksika’daki üretim varlıklarını büyütmeyi planlıyorlar.

Tayvanlı üreticilerin kaynakları Meksika’ya tahsis etme hamleleri, ABD’nin tedarik zincirinin yönünü değiştirme politikasına işaret ediyor. Tedarikçiler, Washington’un Çin malları üzerindeki yaptırımlarının etkisini azaltmak için ilk olarak 2018’de kapasitelerini Çin’den Tayvan ve Güneydoğu Asya’ya kaydırmaya başlamıştı. Asya’daki kapasiteleri genişletildi.  Ancak artık Biden yönetimi kısıtlamaları genişlettiği ve tedarik zincirinin yönünü Doğu’dan Batı’ya doğru değiştirmek için baskıyı artırdığı için, müşterilerin kaygılarını gidermek isteyen üreticiler Kuzey Amerika pazarına daha yakın olmaya çalışıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı geçen yıl yayınladığı tedarik zinciri inceleme raporunda, sunucuların, veri merkezlerinin ve ağ donanımlarının – bilgi güvenliği açısından etkileri olan ürünlerin – üretiminin hala büyük ölçüde Asya’da yoğunlaştığı konusunda uyarıda bulunmuş ve bunu tedarik zincirinin güvenliği için bir risk olarak tanımlamıştı.

Tedarik zinciri analistleri ABD’nin Çin’e karşı yürüttüğü teknoloji savaşının, elektronik üretim devlerinin bu kararı üzerindeki “itici güç” olduğu yorumunu yapıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version