Donald Trump’ın, Ukrayna’ya 20 yıl boyunca NATO’ya katılmama ve savaşın dondurulması karşılığında destek sözü verebileceği iddia ediliyor. Trump’ın danışmanları, askerden arındırılmış bir bölge oluşturulmasını ve ABD yerine Avrupa ülkelerinin barışı koruma sorumluluğunu üstlenmesini tartışıyor.
Wall Street Journal (WSJ) tarafından elde edilen bilgilere göre ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Ukrayna’ya toprak tavizi vererek Rusya ile savaşı dondurma ve en az yirmi yıl boyunca NATO’ya katılmayı reddetme teklifinde bulunabilir.
Kaynaklara göre, savaşı sona erdirmek amacıyla böyle bir senaryo şu anda Trump’ın danışmanları tarafından tartışılıyor.
Bu plana göre, çatışmaların dondurulmasının ardından cephe hattı boyunca askerden arındırılmış bir bölge ilan edilecek. Ancak, bu bölgenin güvenliğinin kim tarafından sağlanacağı henüz belirsiz.
Aynı zamanda gazetenin görüşüne başvurduğu bir kaynak, Amerikan ya da Birleşmiş Milletler (BM) birliklerinin bu görevi üstleneceğini reddetti.
Buna karşılık, NATO üyeliğini reddetmesi karşılığında Trump, Ukrayna’ya silah tedarik etmeye devam etme taahhüdü veriyor.
Bir danışmanı şunları söyledi: “Ordularını eğitebilir ve başka destek sağlayabiliriz ama bu desteğin öncelikli olarak Avrupa ülkelerinden gelmesini bekliyoruz. Ukrayna’da barışı tesis etmek için Amerikalı askerleri göndermeyeceğiz ve bunun finansmanını üstlenmeyeceğiz. Bu görevi Polonya, Almanya, İngiltere ve Fransa’dan üstlenmelerini isteyin.”
WSJ, Trump’ın henüz Ukrayna’daki çatışmayı sona erdirme yönünde somut bir planı onaylamadığını vurguladı.
Eski bir Cumhuriyetçi ulusal güvenlik danışmanı ise Trump’ın kararını şahsen ve son anda vereceğini, bu nedenle kimsenin Trump’ın nasıl bir karar alacağını önceden tahmin edemeyeceğini belirtti.
Buna karşın, kaynaklar tarafından paylaşılan bu planın, seçilen Başkan Yardımcısı J.D. Vance’in eylül ayında savaşa dair sunduğu çözüme benzediği ifade edildi.
Trump’ın bu bağlamda, Rusya’nın Ukrayna topraklarını elinde tutacağı, mevcut cephe hattı boyunca askerden arındırılmış bir bölge oluşturulacağı ve yeni bir çatışma durumunda Ukrayna’nın destekleneceği bir anlaşma önerebileceği öne sürüldü.
Ayrıca, Moskova’nın da Ukrayna’nın NATO dahil olmak üzere askeri ittifaklara katılmayacağına dair güvence alması bekleniyor.
WSJ‘ye göre, Trump’ın ikinci döneminde dış politika üzerinde etkili olmak isteyen farklı gruplar arasında yoğun bir yarış yaşanacak. Örneğin, savunma bakanlığı için adı geçen eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’nın zaferi olarak görünmeyecek bir çözüm için çaba gösterebilir.
Fakat Dışişleri Bakanlığı ya da Ulusal Güvenlik Danışmanlığı için en güçlü adaylardan biri olarak görülen Richard Grenell, toprak tavizleri vererek savaşı erken sonlandırmayı savunabilir.