AVRUPA

Ukrayna, 10 milyon mülteciyi geri döndürmeyi hedefliyor

Yayınlanma

Ukrayna hükümeti, ülkedeki nüfus krizini çözmek için yurtdışındaki yaklaşık 10 milyon vatandaşını geri döndürmeyi planlıyor. Avrupa’daki bazı ülkelerin Ukraynalı mültecilere sığınma statüsü vermeyi reddettiği belirtilirken, doğurganlık oranının kritik seviyelere gerilemesi Ukrayna’nın demografik sorunlarını derinleştiriyor.

Ukrayna hükümeti, ülkedeki “demografik boşluğu” kapatmak amacıyla yaklaşık 10 milyon mülteci ve göçmeni geri getirmeyi hedefliyor.

İspanyol gazetesi El Pais‘in haberinde, Ukraynalıların ülkelerine dönüşü için bir mekanizmanın henüz netleşmediği belirtiliyor.

Kiev yönetimi, çeşitli çözümleri değerlendirirken Avrupa Birliği üyesi ülkelerden mültecilere yönelik yardımların kesilmesini ve askerlik çağındaki erkeklere konsolosluk hizmetlerinin sağlanmamasını öneriyor.

Fakat Ukrayna yetkilileri, yaklaşık 1,3 ila 3,3 milyon kişinin geri dönmeyebileceğini de kabul ediyor.

Ukrayna’da doğurganlık oranı 1991 yılında kadın başına 1,8 çocuk seviyesine gerilemişti. Bu durum, günümüzdeki 35 yaş grubunda bir “demografik boşluk” yarattı ve bu grup üreme çağına ulaştığında daha da derinleşen bir etki ortaya çıkardı.

2023 yılı itibarıyla ülkede doğurganlık oranı kadın başına 0,7 çocuk seviyesindeyken, 2024’te bu oranın 0,6 çocuk seviyesine düşmesi bekleniyor.

Dünya Ukraynalılar Kongresi Başkanı Paul Grod’un açıklamasına göre, Avrupa Birliği, Batı Ukrayna’da yaşayan Ukraynalılara sığınma taleplerini reddetmeye başladı.

Bazı Avrupa ülkeleri, Batı Ukrayna’nın çatışma bölgelerinden uzak olması nedeniyle mülteci statüsü vermeyi reddettiklerini ifade etti.

Grod ayrıca Çekya, Macaristan ve Norveç gibi ülkelerdeki giriş-çıkış politikalarının Ukraynalı mülteciler için “son derece yorucu” hale geldiğini belirtti. Bu mülteciler arasında, Ukrayna’da bulunan oğullarını, babalarını ve eşlerini ziyaret eden kadınlar ve çocuklar da bulunuyor.

Almanya’da eyaletler Ukraynalı mültecilere sosyal yardımların kesilmesini tartışıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version