Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, Polonya, Macaristan ve Slovakya başta olmak üzere tarım ürünü ithalatı konusunda Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle yaşanan ihtilafın ardından, ülkesinin dört çeşit tahıl ürününün ihracatına yönelik plan önerisinin müzakere edilmesi yönündeki teklife dair ‘beş ülkeden’ kabul aldığını bildirdi.
Şmigal, videosunu kişisel Telegram kanalında paylaştığı kabine toplantısında “Ukrayna planını sundu ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da destekledi. Bu plan, dört tür tarım ürününün doğrulanması ve uyumlaştırılmasına dönük bir mekanizma. Dört ülke Ukrayna’nın planını değerlendirdi, yapıcı önerilerini ortaya koydu ve tartışmaya hazır. Bir ülke ise buna karşı çıkıyor,” dedi.
Şmigal, Romanya ve Bulgaristan ile ‘ilgili belgelerin hazırlanmakta olduğunu’ da sözlerine ekledi.
Öte yandan Ukrayna Başbakanı, söz konusu ihracat uyum mekanizmasının uygulanmasına ilişkin kabine kararını imzaladığı bilgisini paylaştı.
Ukrayna’nın tarım ürünü ihracatı konusu, son dönemde ülkenin komşu AB üyesi ülkelerle ilişkilerinde ciddi bir engel haline geldi. İlkbaharda Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya, iç piyasada fiyatların düşmesini önlemek için Ukrayna’dan tahıl ithalatını yasaklamıştı.
Bu konuda AB Komisyonu ile geçici bir tedbir olarak mutabakata varılmış ve Komisyon, 15 Eylül’de tedbiri uzatmayı reddetmişti. Bu çerçevede Macaristan, Slovakya ve Polonya, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yönelik yasağı tek taraflı olarak uzatmıştı.
Bu durumun üstesinden gelmek için Ukrayna Bakanlar Kurulu, dört tür tahılın (mısır, kolza tohumu, ayçiçeği ve buğday) ihtilaflı olduğu beş ülkeye ihracatını düzenlemek ve koordine etmek üzere bir mekanizma geliştirdi.
Kiev’in önerdiği prosedür, ilgili ülkelerin ihracat rejimi kapsamına giren ürünler için Ekonomi Bakanlığı’ndan lisans almasını öngörüyor.
Ukrayna’nın AB Komisyonu ve ithalatçı ülkelerle sevkiyat listesi ve hacmi üzerinde anlaşmaya varacağı ve ancak bundan sonra üreticilere ihracat lisansı vereceği düşünülüyor.