ORTADOĞU

Ürdün, Katar ve Suudiler ABD’nin Gazze planında rol teklifini reddetti

Yayınlanma

Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan; Mısır ve BAE’nin şartlı olarak dahil olduğu ABD’nin savaş sonrası Gazze planına katılmakta tereddüt ediyor. Bu ülkeler, İsrail’i Filistinlilerden ‘koruyormuş’ gibi görünmemek için çekimser kalırken Filistin Yönetimi ise kendi planını sundu.

Bir Arap yetkili ve konu hakkında bilgi sahibi ikinci bir kaynağın Times of Israel’e verdiği bilgiye göre Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan Gazze’de savaş sonrası oluşturulacak barış gücüne asker göndermeyi reddetti.

Gönderilecek birliklerin “İsrail’i Filistinlilerden koruyor” gibi görüneceğini söyleyen Arap yetkili, Amman, Doha ve Riyad’ın ABD’nin savaş sonrasında Gazze’nin güvenliğini sağlamaya yönelik çabalarına karşı çıkmasını da bu şekilde açıkladı.

Haziran ayında Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bazı şartları kabul edilirse bu plana dahil olmaya istekli oldukları ifade edilmişti.

Mısır bu tutumunu resmi olarak açıklamazken BAE’nin üst düzey bir yetkilisi Financial Times’a yaptığı açıklamada ülkesinin tutumunu kamuoyuna duyurmuştu.

FT: BAE, Gazze’de asker konuşlandırmaya hazır

BAE dışişleri bakanlığı özel temsilcisi Lana Nusseibeh “BAE, yenilenmiş Filistin Yönetimi’nin ya da güçlendirilmiş bir başbakan tarafından yönetilen Filistin Yönetimi’nin daveti üzerine Arap ve uluslararası ortaklarla birlikte istikrar güçlerinin bir parçası olmayı düşünebilir. Ayrıca misyona katılabilmemiz için müzakereler yoluyla bağımsız Filistin devletine yönelik net bir ifade, bir sinyal ya da bir taahhüt görmemiz gerekir” demişti. Nusseibeh misyonun başarılı olabilmesi için ABD’nin öncülük etmesi ve kendi askerlerini de Gazze’ye konuşlandırması gerektiğini söylemişti.

Mısır da savaş sonrası Gazze barış gücüne katılım için benzer koşullar öne sürdüğü ifade edilmişti.

“Mısır ve BAE Gazze güvenlik gücüne katılmaya hazır” iddiası

Öte yandan Riyad’ın savaş sonrası güvenlik gücüne katılmayı reddetmesi rağmen Washington’un Suudi Arabistan’ın Gazze’nin yeniden inşasına öncülük etmesini umuyor.

Bu arada Filistin Yönetimi de Gazze’nin savaş sonrası yönetimi ile ilgili “Filistin Hükümeti’nin Gazze Şeridi’ndeki Müdahaleleri ve Hizmetleri ile Ertesi Gün Planı” başlıklı 101 sayfalık bir belge hazırladı.

Yeni Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Mustafa’nın öncülük ettiği plan, Ramallah’ın reform planlarını ve 2007 yılında Hamas tarafından Gazze’den çıkarılmasının ardından Gazze’ye dönmeye hazırlandığını göstermek amacıyla uluslararası paydaşlarla paylaşıldı.

The Times of Israel’e göre Filistin Yönetimi’nin hazırladığı planında şu ifadeler yer alıyor: “Bu belge, Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde yönetimi birleştirmek için atacağı kilit adımları göstermeyi, ateşkes ve siyasi anlaşmaya varıldığında halkımıza entegre ve duyarlı temel hizmetlerin sunulmasına olanak sağlamayı ve Şerit’teki hükümet kurumları tarafından yürütülen önemli hizmet ve faaliyetleri sunmayı amaçlamaktadır.”

“Ancak Gazze’yi yönetme, güvenliği sağlama, ekonomik hizmet ve faaliyetleri yeniden tesis etme, barınak ve altyapıyı yeniden inşa etme görevi önemli ölçüde uluslararası destek gerektirecektir. Bu plan, Filistin Hükümeti’ni güçlendirecek, vatandaşların güvenini tazeleyip artıracak ve yerel ve ulusal düzeyde demokrasinin temellerini güçlendirecek daha geniş bir ulusal reform süreciyle bağlantılıdır.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version