AVRUPA

Ursula von der Leyen’den Davos’ta ‘sübvansiyon’ eleştirisi: ABD’ye değil, Çin’e

Yayınlanma

ABD’nin ‘yeşil enerji’ye geçişte devlet teşviklerini gündeme getiren Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) nedeniyle gergin günlerden geçen Atlantik ittifakına Davos’tan ‘sabır’ çağrısı geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in merakla beklenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) konuşmasında Atlantik ticaretini ve yatırımını bozmama kararlılığı görüldü.

Avrupa’nın ‘korumacı’ iktisadi politikalara yönelmeyeceğini savunan Leyen, bununla birlikte IRA nedeniyle tetikte bekleyen şirketlere para akışı sözü verdi.

“Önümüzdeki on yıllar çağımızın en büyük endüstriyel dönüşümüne şahitlik edecek,” diyen Avrupa Komisyonu Başkanı, teknoloji ve iklim bağlamındaki yatırımlar için Avrupa’yı rekabetçi kılacak bir çerçeveyi de duyurdu.

Yeni yasa yolda

AB’nin güncel teşvik programını gözden geçireceğini belirten Leyen, daha önce ilan ettiği Avrupa Varlık Fonu’nun kuruluşunun yanı sıra yeni bir düzenleme olarak Net-Sıfır Sanayi Yasası çıkaracaklarını açıkladı.

2030 yılına kadar yeni hedefler koyacak bu yasa, temiz enerji yatırımlarına teşvikler içerecek.

“Amaç, tüm tedarik zincirinin yanı sıra stratejik projelere yatırıma odaklanmak olacak,” diyen Leyen, şirketler için daha basit vergi indirimleri modelleri sunacaklarını da sözlerine ekledi.

Tüm bunlara rağmen AB’nin ‘serbest ticaret’e bağlılığını yineleyen Başkan, bloğun Meksika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Şili gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarını nihayete erdirmeye çalıştığını belirtti. AB’nin Endonezya ve Hindistan ile de benzer anlaşmaları müzakere ettiği Leyen’in verdiği bilgiler arasında.

Devlet teşviklerinde hedefe Çin’i koydu

ABD’yi doğrudan eleştirmekten kaçınan Leyen, IRA’nın bazı endişeler doğurduğunu ama ABD ile AB merkezli elektrikli araç şirketlerinin de teşvikten yararlanabilmesini sağlayacak düzenlemeler için birlikte çalıştıklarını söyledi.

ABD yerine Çin’i hedefe koyan Ursula von der Leyen, Asya devinin kendi endüstrilerine devlet teşvikleri vererek Avrupalı ve diğer şirketleri ‘ucuz enerji, düşük emek maliyetleri ve daha hoşgörülü regülasyon atmosferi’ ile ‘avladığını’ ileri sürdü.

Çin’in tedarik zincirlerini de ‘rehin’ olarak tuttuğunu savunan Leyen, nadir toprak elementleri, rüzgar enerjisi yapı taşları, hidrojen depolama ve batarya alanlarında tek bir ülkeye, yani Çin’e yüzde 98 oranında bağımlı olduğunu kaydetti.

AB ve ABD’nin bu sorunu çözmesi için ortak çalışması gerektiğini söyleyen Avrupa Komisyonu Başkanı, Atlantik’in iki yakasının temiz enerji ekonomisini hızlandırmak için toplamda 1 trilyon dolar yatırabileceğini ileri sürdü.

Çok Okunanlar

Exit mobile version