Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Caracas’ta düzenlenen geleneksel 1 Mayıs İşçi Günü yürüyüşünde emekle ilgili bir dizi tedbiri açıklamıştı.
Venezuelanalysis’in aktardığına göre hükümet, işçiler için aylık gıda ikramiyesini 2 Amerikan dolarından 40 Amerikan dolarına yükseltirken, ‘ekonomik savaş ikramiyesi’ de 30 Amerikan doları olarak belirlendi ve devlet çalışanları için 70 Amerikan doları gelir tabanı oluşturuldu. Her iki yardım da bolivar (BsD) olarak ödenecek fakat para biriminin değer kaybetmesi durumunda değerlerini korumak için dolara sabitlenecek.
Ne var ki asgari ücrette herhangi bir artış yapılmadı ve asgari ücret Mart 2022’de belirlenen 130 BsD (bugünkü kurla 5,25 dolar) seviyesinde kaldı. O tarihte bu miktar yaklaşık 30 dolara tekabül ediyordu ama sonraki aylarda döviz kurunda yaşanan devalüasyon nedeniyle değerinin yüzde 80’inden fazlası eridi.
Sendikalar ise ikramiyenin asgari ücret olmadığını savunarak Maduro yönetimine tepki gösteriyor. Bunun yanı sıra, hesaplamalarda kullanılan metodolojilerdeki farklılıklar da sorun yaratıyor.
Çalışma Bakanlığı, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) arabuluculuğuyla maaş politikalarını belirlemek üzere farklı siyasi eğilimlerden bir dizi sendika ile bir çalışma grubu kurmuştu. Toplantılar aylarca sürmesine rağmen, farklı taraflar maaşları hesaplamak için henüz ortak bir metodoloji oluşturamadı.
Artan taleplerden biri de hükümetin ücretleri ‘endekslemesi.’ Bazı sektörler ücretlerin ABD doları cinsinden belirlenmesini talep ediyor. Ulusal İşçi Sınıfı Mücadele Cephesi (FNLCT) ise temel gıda sepetine endeksleme yapılmasını öneriyor.
Endekslemeyi savunanların başında gelen iktisatçı ve Ulusal Meclis Milletvekili Tony Boza, maaşların enflasyondan korunması için endekslenmesi gerektiğini ve ikramiyelerin ağırlığının artırılmasının ‘geriye doğru bir adım’ olduğunu savundu.
Sosyalist Eğitim ve Öğretim Enstitüsü (INCES) çalışanlarını örgütleyen SINTRAINCES sendikasının temsilcisi Adelmo Becerra Venezuelanalysis’e yaptığı açıklamada, “Bugünkü duyuruda ücretlere ve ücret skalalarına dokunulmadı. İkramiyeler, bir dizi diğer yardımdan kopuk olmaları nedeniyle ‘ücret’ değildir. İzin ödeneklerine, sosyal güvenlik katkılarına, fazla mesai ve kıdem tazminatı hesaplamalarına katkıda bulunmazlar,” dedi.
Becerra’ya göre, Maduro yönetiminin son düzenlemelerinin galibi Venezuela özel sektörü ve Venezuela Ticaret Odaları Federasyonu (Fedecámaras). Becerra şöyle diyor: “Sosyal güvenlik ve diğer yardımları en aza indiren ve aynı zamanda işçileri işten çıkarmayı çok daha ucuz hale getiren bir politikanın konsolidasyonu söz konusu. İşçiler yaşam masraflarını zar zor karşılamak zorunda bırakılırken, bu durum işletmeler için bir cennettir.”