Bizi Takip Edin

AMERİKA

Washington Post: UCM’nin görevi İsrail’i değil, Rusya’yı yargılamak

Yayınlanma

Washington Post’ta (WP) yayınlanan “Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail’den hesap sorulacak yer değildir” başlıklı bir başyazıda, UCM’nin Rusya, Sudan ve Myanmar’daki savaş suçlarının çözümüne yardımcı olması gerektiği, İsrail’i hedef almanın ise “bunu zorlaştırdığı” ileri sürüldü.

İsrail’in UCM’ye üye olmadığını ve tutuklama kararlarının, “muhtemelen” Binyamin Netanyahu ve Yoav Gallant’ın bu kararı uygulayacağını taahhüt eden ülkelere seyahat etmelerini engellemek dışında, “sınırlı bir pratik etkisi” olacağını savunan WP, “Muhtemelen diyoruz çünkü geçmişte ülkeler UCM tutuklama emirlerini yerine getirme sözü vermiş fakat işlerine geldiğinde bu emirleri görmezden gelmişlerdir. Bazı Avrupa ülkeleri ve Kanada son tutuklama kararlarını uygulayacaklarını söylerken, diğerleri buna yanaşmadı,” dedi.

UCM’nin, “kendi bağımsız yargısına sahip demokratik bir ülkenin” seçilmiş liderlerini, “cezasızlıkla cinayet işleyen diktatörler ve otoriterlerle” aynı kategoriye koyduğunu savunan Amerikan gazetesi, UCM’nin Hamas lideri Muhammed Deif hakkında da tutuklama emri çıkarmasının, “gerçek bir dengeden ziyade yanlış bir denklik gibi göründüğünü” yazdı.

İsrail işgalinde on binlerce insanın öldüğünü kabul eden WP, buna rağmen “sivillerin arasında barındığı ve silahlarını ve komuta merkezlerini nüfusun yoğun olduğu bölgelerin altındaki tünellerde sakladığı için” Hamas’ın suçlanması gerektiğini ileri sürdü. WP’ye göre İsrail, “insan haklarına bağlı demokratik bir ülke olarak” sivil kayıpların sorumluluğunu da üstlenmeli.

İsrail’in Gazze’ye yardımlar söz konusu olduğunda sınıfta kaldığını yazan WP, yine de bunun sorumluluğunu da Hamas’a yükledi ve “Hamas kalan rehinelerin serbest bırakılması için bir ateşkes anlaşmasını kabul etseydi elbette yardımlar daha hızlı akabilirdi ama Hamas bunun yerine tüm İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesinde ve çatışmaların kalıcı olarak sona ermesinde ısrar etti,” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze’deki askeri tutumundan sorumlu tutulması gerektiğini belirten WP, “Çatışma sona erdikten sonra … İsrail’de hiç şüphesiz adli, parlamenter ve askeri soruşturma komisyonları kurulacaktır. İsrail’in canlı ve bağımsız medyası da kendi soruşturmalarını yapacaktır,” iddiasında bulundu.

Bazı İsrailli yedeklerin Filistinli tutuklulara kötü muamelede bulundukları suçlamasıyla şimdiden tutuklandığını öne süren gazete, bunu daha fazla soruşturmanın takip edeceğini savunurken, “UCM’nin, ülkelerin kendi kendilerini soruşturacak imkan ya da mekanizmaları olmadığında devreye girmesi beklenir. İsrail’de durum böyle değil,” diye yazdı.

ABD’nin UCM ile ilişkisinin uzun zamandır “ikircikli” olduğuna işaret eden WP, denizaşırı ülkelerdeki ABD hizmet mensuplarına yönelik “siyasi amaçlı” kovuşturmalardan korktuğu için mahkemeye taraf olmayı reddettiğini belirtti.

Bununla birlikte Washington, zaman zaman UCM’yi teşvik etmiş ve Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı işlenen savaş suçları davasında olduğu gibi destek vermişti.

Seçilmiş başkan Donald Trump’ın ilk döneminde UCM’ye karşı düşmanca bir tutum sergilediğini ve UCM savcılarına ve çalışanlarına seyahat yaptırımı uyguladığını hatırlatan WP, “İsrail’e karşı alınan kötü niyetli tutuklama kararları, Rusya, Sudan, Myanmar ve zulmün cezasız kaldığı ve mağdurların başka bir başvuru yolunun bulunmadığı başka yerlerdeki çatışmalarda ihtiyaç duyulduğu bir zamanda, Bay Trump’a Amerika’nın mahkemeyle işbirliğini durdurmak için yeni bir neden veriyor,” diyerek başyazısını bitirdi.

AMERİKA

Axios: Trump, “yapay zeka çarı” atamayı planlıyor

Yayınlanma

Axios’un seçilmiş başkan Donald Trump’ın geçiş dönemindeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, yeni başkan Beyaz Saray’da federal politikayı ve gelişmekte olan teknolojinin hükümet tarafından kullanımını koordine edecek bir yapay zeka çarı atamayı düşünüyor.

Kaynaklar, Elon Musk’ın yapay zeka çarı olmayacağını, fakat tartışmanın ve kullanım durumlarının geleceğini şekillendirmeye yakından dahil olmasının beklendiğini söyledi.

Trump’ın yeni Hükümet Verimliliği Departmanına (DOGE) liderlik eden Musk ve Vivek Ramaswamy, rolü kimin alacağı konusunda önemli bir etkiye sahip olacak.

Önde gelen yapay zeka şirketi xAI’nin sahibi Musk, OpenAI’den Sam Altman ve Google’dan Sundar Pichai de dahil olmak üzere rakip CEO’larla kamuoyu önünde kavga etti.

Rakipleri Musk’ın Trump’la olan ilişkisini kendi şirketleri lehine kullanabileceğinden endişe ediyor.

Trump, zaferini de kısmen besleyen genişlemiş koalisyona yanıt olarak, gelişmekte olan teknolojilere özen göstermeyi planlıyor.

Bloomberg’in geçen hafta bildirdiğine göre Trump’ın geçiş ekibi, kripto para birimi yöneticilerini ilk potansiyel Beyaz Saray kripto çarı olarak incelemeye başladı.

Yapay zeka ve kripto rolleri tek bir “gelişen teknoloji çarı” altında da birleştirilebilir.

Yapay zeka çarı, Amerika’yı yapay zekada ön planda tutmak için hem kamu hem de özel kaynaklara odaklanmakla görevlendirilecek.

Federal hükümetin YZ teknolojisine muazzam bir ihtiyacı var ve yeni çar muhtemelen (Başkan Biden’ın YZ icra emrinde kurulan ve Trump’tan sonra da varlığını sürdürebilecek olan) ajansların baş YZ yetkilileriyle birlikte çalışacak.

Bu kişi ayrıca, dolandırıcılık da dahil olmak üzere israf ve suistimalin kökünü kazımak için yapay zekayı kullanmak üzere DOGE ile birlikte çalışacak.

Ofis, “ABD’yi en ileri seviyede tutmak için enerji arzını genişletmek üzere gereken büyük özel yatırımı” da teşvik edecek.

Yapay zeka çarı için Senatonun onayı gerekmeyecek ve böylece bu kişi yönetimin hedefleri üzerinde daha hızlı çalışmaya başlayabilecek.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD, Hong Kong’u Rusya yaptırımlarını delmekle suçladı

Yayınlanma

ABD Kongresi, Hong Kong’un Rusya karşıtı yaptırımların delinmesine yardımcı olduğu iddialarını gündeme getirerek Hazine Bakanlığı’ndan bölgedeki bankacılık ilişkilerini incelemesini talep etti. Özellikle, Hong Kong’un çip sevkiyatı ve Batı teknolojisinin Rusya’ya ulaşmasındaki rolüne işaret edildi.

ABD Kongresi, Rusya karşıtı yaptırımların delinmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle Hong Kong’un bankacılık sektörüne yaptırım uygulamayı planlıyor.

Kongre üyeleri, Hong Kong’un mali suçlar için bir merkez haline geldiğini ve özellikle ABD yaptırımlarını ihlal eden işlemler için kullanıldığını belirtti.

Hazine Bakanlığı’na, Hong Kong ile ABD arasındaki yakın bankacılık ilişkisini gözden geçirme çağrısı yapıldı.

ABD Temsilciler Meclisi Çin Özel Komisyonunun Hazine Bakanı Janet Yellen’a gönderdiği dilekçeye göre Hong Kong, Rusya’ya Batı teknolojilerinin ihracatı, İran petrolü alımında kullanılan şirketlerin kaydı, Kuzey Kore’ye hizmet eden “hayalet gemilerin” işletilmesi ve diğer ABD ihracat kontrolü ihlallerinde kritik bir rol oynuyor.

The Wall Street Journal gazetesinin aktardığına göre dilekçeyi yazan Cumhuriyetçi John Moolenaar ve Demokrat Raja Krishnamoorthi, şu ifadeleri kullandı: “Hong Kong, güvenilir bir küresel finans merkezinden, Çin Halk Cumhuriyeti, İran, Rusya ve Kuzey Kore’den oluşan otoriter eksenin önde gelen bir aktörüne dönüştü. Bu nedenle, özellikle finans ve bankacılık sektörüyle ilgili olarak Hong Kong’a yönelik uzun süredir devam eden ABD politikasını sürdürmenin uygun olup olmadığını tartışmalıyız.”

Kongre üyeleri, ayrıca 2023 yılında Hong Kong’dan Rusya’ya gönderilen malların yaklaşık yüzde 40’ının ABD’nin ihracat kısıtlamalarına tabi olduğunu ortaya koyan araştırmaya atıfta bulundu. Söz konusu ürünler arasında, yarı iletkenler de yer alıyor.

Rusya’nın kamu bankaları Çin’in UnionPay kartlarıyla sorun yaşamaya başladı

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Apple kendi yapay zekasını Çin’de piyasaya sürmek için uğraşıyor

Yayınlanma

Apple, Çin’de kendi yapay zeka modellerini piyasaya sürmek için zorlu bir mücadele veriyor ve üst düzey bir Pekin yetkilisi, Financial Times’a, yabancı şirketlerin yerel gruplarla ortaklık kurmadıkları sürece onay almak için “zor ve uzun bir süreçle” karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu.

Apple CEO’su Tim Cook, Apple Intelligence’ı ülkede satılan cihazlara getirmeye çalışırken, yılın üçüncü ziyareti için pazartesi günü Çin’e gitti.

iPhone üreticisi son aylarda Çinli teknoloji şirketleriyle Apple Intelligence’ın ülkede güçlenmesine yardımcı olmak için görüşmeler yürütüyor. Ekim ayından bu yana ABD’de yapay zeka özellikleri paketi kademeli olarak kullanıma sunuluyor.

Konuya aşina iki kişiye göre Apple, Çin’de kendi büyük dil modellerini çalıştırmayı da düşündü.

Ancak üst düzey bir Çinli teknoloji düzenleyicisi Financial Times’a yaptığı açıklamada Apple gibi yabancı grupların kendi modellerini çalıştırmak için uzun ve karmaşık bir onay süreciyle karşı karşıya kalacağını ve yerel halkla ortaklık kurmanın en iyi seçenek olduğunu belirtti.

Çin Siber Uzay İdaresi’nden üst düzey bir yetkili, yabancı cihaz üreticilerinin Çinli grupların halihazırda incelenmiş LLM’lerini (büyük dil modelleri) kullanmasının nispeten “basit ve anlaşılır bir onay süreci” olacağını söyledi.

Çinli yetkili, geçen hafta Şanghay’ın batısındaki Wuzhen’de düzenlenen Dünya İnternet Konferansı’nın oturum aralarında konuşuyordu. Halka üretken yapay zeka hizmetleri sunmak isteyen tüm şirketlerin, genellikle LLM’lerinin resmi olarak test edilmesini içeren bir onay sürecinden geçmesi gerekiyor.

Apple yorum yapmayı reddetti.

ABD’li teknoloji grubu, tüketicilerin iPhone’un eski modellerinde çalışmayacak yeni özelliklere erişmek için cihazlarını yükseltecekleri iddiasıyla bu yıl yapay zeka konusunda kendini yeniden keşfetmeye çalışıyor.

Apple’ın Çin’deki satışları, Çinli devlet çalışanları arasında iPhone kullanımını azaltmaya yönelik yukarıdan aşağıya bir kampanya ve ABD-Çin ilişkileri konusundaki milliyetçi tepkiler nedeniyle düştü.

Üretken yapay zeka tekliflerini en yeni cihazlarına entegre etmiş olan ulusal şampiyon Huawei’nin dönüşü başka bir tehdit oluşturuyor.

ABD’de Apple’ın kendi modelleri Siri, yazı yazma yardımcıları, fotoğraf düzenleme ve özel emoji oluşturma gibi özellikleri aygıt içi işleme ve Apple’ın bulut sunucularının bir karışımını kullanarak destekliyor. Şirket daha karmaşık sorguların üstesinden gelmek için OpenAI’nin çok daha büyük modellerinden yararlanıyor.

Apple Çin’de kendi modellerini kullanamazsa, anakarada satılan telefonlardaki tüm üretici yapay zeka özelliklerini güçlendirmek için Çinli ortakların LLM’lerine güvenmek zorunda kalacak.

Konu hakkında bilgi sahibi üç kişiye göre, Apple’ın yapay zeka bağlantı görüşmeleri arama devi Baidu ile yapılan görüşmeleri de içeriyor. Bu kişilerden biri Apple’ın teknoloji grubu ByteDance ve Kimi AI sohbet robotunun arkasındaki girişim olan Moonshot ile de görüştüğünü ekledi.

Çin, Apple’ın en önemli pazarı

Çin, Apple’ın ABD dışındaki en önemli pazarı ve eylül ayında sona eren yılda gelirin yüzde 17’sine katkıda bulunduğu kaydedildi. Ancak ülkedeki satışlar bir önceki yıla göre yüzde 8 azaldı.

Cook geçen ay Pekin’i ziyaret ettiğinde yerel medyaya şirketin Apple Intelligence’ın Çin’de piyasaya sürülmesi için “çok çalıştığını” söyledi.

“Bunun arkasında çok özel bir düzenleyici süreç var ve bu süreci tamamlamamız gerekiyor” dedi. “Ayrıca bunu mümkün olan en kısa sürede Çinli tüketicilerle buluşturmayı umuyoruz” diye ekledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English