DİPLOMASİ

‘Washington’ın iki yüzlü Çin politikası’

Yayınlanma

ABD’nin Doğu Asya ve Pasifik’ten sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink başkanlığındaki heyet, Çin’deki temaslarını tamamladı.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng, Hebei eyaletinin Langfang kentinde, 11-12 Aralık tarihlerinde, Daniel Kritenbrink ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Çin Direktörü Laura Rosenberger ile görüştüğünü açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre taraflar, “ikili ilişkilerdeki Tayvan gibi önemli ve hassas sorunların uygun şekilde ele alınması, tüm düzeylerde temasların sürdürülmesi ve farklı alanlarda işbirliğinin sürdürülmesi” konularında uzlaşmaya vardı.

Açıklamaya göre taraflar, görüşmelerin samimi, derinlemesine ve yapıcı şekilde yapıldığını savunurken, temasların sürdürülmesi hususunda mutabık kaldı.

‘Sorumlu rekabet ve işbirliği’

ABD heyeti, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın gelecek ay planlanan Çin ziyaretine hazırlık niteliğinde görüşmeler yürütmek üzere önceki gün Pekin’e gitmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ziyaretin, “iki ülke arasındaki rekabetin sorumlu şekilde yönetilmesinin sürdürülmesi ve potansiyel işbirliği alanlarının araştırılmasını amaçladığı” kaydedilmişti.

Çin’in ardından Güney Kore ve Japonya’yı da ziyaret edecek heyet, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 14 Kasım’da Endonezya’nın Bali Adası’nda yaptıkları görüşmenin ardından Pekin’i ziyaret eden ilk üst düzey diplomatik heyet oldu.

Biden ile Xi’nin görüşmesinde iki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması ve Dışişleri Bakanı Blinken’ın Çin’i ziyaret etmesi kararlaştırılmıştı.

‘Samimi görüşmeler’

Çin’in Global Times gazetesi ziyareti “Çinli ve ABD’li yetkililer samimi görüşmeleri tamamladılar ve Tayvan sorununu uygun şekilde ele almayı kabul ettiler” başlığı ile haberleştirdi.

Global Times’a konuşan bazı Çinli uzmanlar, Çin ve ABD’nin çeşitli sektörlerde işbirliğini ilerletme konusunda anlaşmaya varmasını ikili ilişkiler için olumlu bir sinyal olarak görürken, diğer yandan “Washington’ın Çin politikasında ikiyüzlü olduğu” vurgulanıyor.

Çinli uzmanlara göre, Biden yönetimi Çin’i kontrol altına alma politikası doğrultusunda müttefiklerini birleştirme yarışında. Uzmanlara göre, Washington son zamanlarda özellikle Tayvan sorununda adaya silah satışlarını artırdı ve adayla askeri alışverişi hızlandırdı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version