ASYA

Xi’den partiye reform planına ‘sarsılmaz bağlılık’ çağrısı

Yayınlanma

Çin Komünist Partisi 20. Merkez Komitesi şu anda ülkenin önümüzdeki beş ila 10 yıllık kalkınma planını belirleyecek kilit bir politika toplantısı olan üçüncü plenumun ortasında bulunuyor.

Başkent Pekin’deki toplantı yurtiçinde ekonomik zorlukların, yurtdışında ise jeopolitik zorlukların ve rekabetin arttığı bir ortamda yapılıyor.

Salı günü ülkenin yılın ilk yarısı için beklenenden daha zayıf büyüme rakamları açıklaması, aralarında Goldman Sachs’ın da bulunduğu bazı yatırım bankalarının dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için yıllık büyüme tahminlerini düşürmelerine yol açtı.

Öte yandan Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönme ihtimali, Washington’un Çin’e karşı daha şahin bir politika benimseyeceği endişelerini artırdı.

Devlet Başkanı Xi Jinping kapalı kapılar ardında yapılan toplantıda bir çalışma raporu sunmaya hazırlanırken, partinin önde gelen teorik dergisi Qiushi salı günü, Çin liderinin “Özgüven ve Kendi Kendine Yeterlilik ilkelerinin korunması” başlığı altında bir çağrısını yayınladı.

Parti üyelerine Çin’in kendisi için çizdiği kalkınma yoluna sarsılmaz bir inanç ve bağlılık göstermeleri çağrısında bulunarak, takip edilebilecek “hazır bir çözüm” ya da “yabancı kullanım kılavuzu” olmadığı uyarısında bulundu.

Bu ve önceki yayınlanan makaleler, Çin’in kendisine özgü reform ve dışa açılma sürecini devam ettirirken, diğer yandan teknoloji, ileri imalat ve ülkenin genel gücü için kritik olduğu düşünülen diğer sektörlere odaklanan kalkınma stratejisine sadık kalacağını gösteriyor.

Bu durum Xi’nin partinin yönetimini iyileştirmek ve Çin’in “büyük gençleşmesini” sağlamakla ilgili vizyonuyla tutarlı.

Tsinghua Üniversitesi Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Xie Maosong, resmi mesajın Xi’nin seçtiği yoldan sapmayacağının ve “büyük bir siyasi miras” haline gelmesini sağlamak için reform markasını kurumsallaştıracağının açıkça sinyalini verdiğini söyledi.

Merkez Parti Okulu’nun resmi gazetesi Study Times’ın eski editör yardımcısı Deng Yuwen ise, zayıflayan ekonomiyle ilgili hoşnutsuzluk arttıkça partinin halkın duygularını göz önünde bulundurması gerektiği konusunda uyardı.

Deng, “ [ABD merkezli Big Data China tarafından] yakın zamanda yapılan bir ankete göre, bugün Çin halkı kötü ekonomik durumları için kendi yeteneksizliklerinden ziyade eşitsiz fırsatları ve adil olmayan bir sistemi suçlama eğiliminde” dedi ve şunları ekledi:

“Halk daha fazla yukarı doğru hareketlilik, daha adil iş fırsatları ve gıda güvenliği gibi temel şeyler istiyor. Parti bu hedefleri gerçekleştirebileceğini göstermelidir.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version