ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin’in ekonomik yavaşlamasının küresel ekonomi genelinde dalgalanma etkilerine yol açma riski taşıdığını fakat ABD’de bir resesyon beklemediğini söyledi.
Çin’den gelen bir dizi ekonomik verinin beklenenden zayıf çıkmasının ardından Pazartesi günü Bloomberg’e verdiği mülakatta Yellen, “Birçok ülke, özellikle Asya’daki ülkeler olmak üzere, kendi ekonomilerinde büyümeyi desteklemek için Çin’in güçlü büyümesine ihtiyaç duyuyor ve Çin’deki yavaş büyümenin ABD için bazı olumsuz yansımaları olabilir,” dedi.
ABD’de büyümenin yavaşladığını fakat işgücü piyasasının güçlü olmaya devam ettiğini savunan Yellen, bu nedenle ülkede bir resesyon beklemediğini söyledi. Bakana göre ABD ekonomisi, işgücü piyasasında büyük bir zayıflama olmadan enflasyonu düşürmek için ‘iyi bir yolda.’
Yellen, tüketici fiyatlarına ilişkin geçen haftaki verilerin ‘oldukça cesaret verici’ olduğunu söyledi. Çarşamba günü açıklanan rapora göre, gıda ve enerji hariç fiyatların Haziran ayında bir önceki aya göre %0,2 artarak Ağustos 2021’den bu yana en küçük artışı kaydetti. Manşet enflasyon yıllık %3 ile geçen yılın %9’un üzerindeki zirvesinden oldukça düşük bir hızda seyretti.
Yellen, “İşgücü piyasası o kadar güçlüydü ki, bu durum daha fazla genç yaştaki insanın işgücüne katılmasını teşvik etti,” derken ücret artışlarının ‘ılımlılaştığını’ ve enflasyonun düştüğünü belirtti.
Çin ile ticaret savaşları sürecek
Yellen, Çin konusunda, ülkenin Covid-19 sonrası yeniden açılmasının ardından yaşanan nispeten yavaş ekonomik toparlanmada ‘nispeten zayıf’ tüketici harcamalarının altını çizdi. Pazartesi günü açıklanan rakamlar gayrisafi yurtiçi hasılanın ilk çeyreğe göre %1’den daha az arttığını gösterirken, Haziran ayı perakende satışları da tahminlerden daha az yükseldi. Yellen, “Görünüşe göre tüketiciler tasarruf tamponlarını yeniden oluşturmaya daha fazla odaklanmış durumda,” dedi.
ABD’nin Çin ile gerilimi azaltmak için ne yapmaya hazır olduğu sorusuna Yellen, gümrük vergisi indirimlerinin masada olmayacağını belirtti.
Yellen, bir önceki Trump yönetiminin gümrük vergisi artışlarına ilişkin dört yıllık bir inceleme devam ederken, “Altta yatan endişelerimizin henüz ele alınmadığını ve ileriye dönük olarak bunun üzerinde çalışmamız gerektiğini vurgulamak isterim,” dedi.
Yellen, Çin’e gümrük vergisi koyma nedenleri arasında fikri mülkiyet ile ‘teknoloji transferini etkileyen adil olmayan ticaret uygulamaları’nı saydı.
Hazine Bakanı ayrıca Çin’e giden ABD yatırımlarını engellemeye yönelik herhangi bir hamlenin dar hedefli olacağını ve yalnızca ulusal güvenlik kaygılarına dayanacağını söyledi. Yellen, “Dışarıya giden yatırımlara yönelik kontrollere devam etme ihtimalimiz yüksek,” dedi.
Şimşek ve Erkan ile de görüştü
G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Zirvesi için Hindistan’da bulunan Yellen, burada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile bir araya geldi.
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısına katılmak üzere Hindistan’da bulunan Yellen’ın, buradaki temasları kapsamında Şimşek ve Erkan ile bir araya geldiği belirtildi.
Açıklamada, Yellen’ın, Şimşek ve Erkan ile Türkiye’nin ‘ekonomik görünümü ve politika yönünü’ görüştüğü aktarıldı.
Bakanlığın açıklamasında, görüşmede ayrıca, küresel ekonomik sorunları ele almak ve iki ülke ekonomisinde refahı artırmak için Türkiye ve ABD’nin G20’de dahil nasıl birlikte çalışabileceğinin ele alındığı kaydedildi.