Hindistan bu hafta sonu ev sahipliği yaptığı G20 Zirvesi için geri sayım yaparken, başkent Yeni Delhi, Başbakan Narendra Modi’nin boy boy fotoğraflarının yer aldığı G20 temalı afişlerle donatıldı.
Hindistan’ın başkentinin sokakları süpürülerek temizlendi ve trafiğe kapatıldı, polis ekipleri kavşaklarda konuşlandı ve gecekondular hazırlık için gözden gizlendi. Şehrin simge yapılarından biri olan Kutb Minar, kısa süre önce Ay keşfini başarıyla tamamlanan Chandrayaan-3’ün fırlatma görüntülerinin yer aldığı bir ışık gösterisi için hazırlandı.
Liderler cuma gününden itibaren ülkeye gelmeye başladı.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bu hafta sonu yapılacak zirveye katılmıyor. Pekin, çözülemeyen sınır anlaşmazlığı yaşadığı Hindistan’a Başbakan Li Qiang’ı gönderirken, Rusya’yı ikinci kez Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov temsil edecek.
Hindistan için bu etkinlik, nüfus bakımından Çin’i geride bıraktığı ve şu anda dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olarak dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer aldığı bir dönemde, küresel etkisini artırmak, yıldızını parlatmak ve yumuşak gücünü sergilemek için bulunmaz bir fırsat.
Başarılı bir G20 zirvesinin, önümüzdeki yılın başlarında yapılması beklenen ulusal seçimler öncesinde Modi’nin dış politika referanslarını da parlatacağı düşünülüyor.
Zirve öncesindeki aylarda Hindistan yabancı diplomatları huzursuzluğun hakim olduğu Cammu Keşmir de dahil olmak üzere ülkenin her köşesindeki 60 şehirde ağırladı.
Hindistan hükümetine yakın bir düşünce kuruluşu olan Manohar Parrikar Savunma Çalışmaları ve Analizleri Enstitüsü’nün genel müdürü ve eski bir diplomat olan Sujan Chinoy, Financial Times’a (FT) verdiği demeçte, “Hindistan’ı çok başarılı bir şekilde markalaştırdık. Bu bizim yumuşak gücümüz ve G20’yi Hindistan için büyük bir başarı olarak görüyorum” dedi.
Ocak ayında Modi, G20’nin gündemine ilişkin endişeleri dinlemek üzere Küresel Güneyin Sesi Zirvesi’nde yaklaşık 125 gelişmekte olan ülkeyi ağırladı. Ardından da grubun Afrika Birliği’ni tam üye olarak kabul etmesi için başarılı bir çağrıya öncülük etti. Hint TV kanalları Yeni Delhi’nin rolünü “dünya öğretmeni” anlamına gelen “Vishwaguru India” olarak nitelendirdi.
Ancak bu süreç tüm Yeni Delhi sakinleri için ‘gururlu ve huzurlu’ geçmedi. Financial Times’ın haberine göre, zirvenin cumartesi günkü açılışından önce 65 yaşındaki Maya Devi, ailesiyle birlikte yaşadığı yol kenarındaki gecekonduyu gizlemek için yeşil bir branda çekiyordu ve “yetkililer bizden her şeyi örtmemizi istedi” diyordu.
Bir kamyon şoförü olan oğlu 28 yaşındaki Pravesh Kumar, FT’ye yaptığı açıklamada, trafiğin kapatılması nedeniyle ailesinin kazancının azaldığından şikayet etti.
Ayrıca tüm bu çabalara rağmen Hindistan grup içinde diplomatik bir uzlaşı sağlayamadı ve analistler Modi’nin tam mutabakata varılmış bir sonuç bildirgesini güvence altına almakta zorlanacağını düşünüyor.
Uzlaşı beklenmiyor
Zirve öncesindeki aylarda birbirini izleyen çalışma gruplarında Rus ve Çinli diplomatlar, geçen yıl Endonezya’nın G20 başkanlığında kabul edilen bildiride yer alan Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik “saldırganlığını” kınayan ifadeyi onaylamayı reddetmişti.
Fransa ise, zirvede Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamayan bir belgeyi imzalamayacağını söylerken, Rusya da kınayan bir belgeyi onaylamayacağını açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in zirveye katılmayacak olması bu ‘uzlaşının’ zor olduğunun bir başka işareti. Daha önce Hindistan’ın liderliğinde düzenlenen G20 toplantılarında da bir uzlaşmaya varılamamıştı.
Yeni Delhi’deki Politika Araştırma Merkezi’nde stratejik çalışmalar profesörü olan Brahma Chellaney, “Hindistan köprü kurucu rolünü oynamaya çalışırken son derece zor bir görevle karşı karşıya” dedi ve ekledi: “Bali’deki son zirvede artan uluslararası bölünmüşlüğü gördük ve Yeni Delhi zirvesi de genişleyen uluslararası bölünmeler nedeniyle farklı olmayacak.”
Uzmanlar bu G20 Zirvesi’nden, Hindistan’ın şaşaalı hazırlığı dışında, uluslararası toplum için işe yarar bir sonuç çıkmasını beklemiyor.