DİPLOMASİ

Yunanistan, TürkAkım üzerinden Rus gazı alıyor

Yayınlanma

Berlin Zeitung’da yer alan iddiaya göre, Yunanistan aniden iddialı LNG planlarını durdurdu ve Rusya’dan Türkiye’ye uzanan TürkAkım boru hattı gazına güvenmeyi tercih etti.

AB, 2027 yılına kadar Rus gazına olan bağımlılığını sona erdirmeyi hedefliyor. Nitekim AB’nin gaz ithalatında Rus boru hattı gazının payı 2021’de yüzde 40 iken 2023’te yüzde 8’e düştü.

Fakat habere göre şimdi bu eğilimin devam etmeyeceğine dair işaretler var. Hatta Yunanistan gibi bazı AB ülkeleri yeniden daha fazla Rus boru hattı gazı ithal etmeye başladı. Bunun yerine ilave LNG terminalleri için planlar askıya alındı.

TürkAkım üzerinden gaz ithalatı artıyor

Handelsblatt’ın haberine göre, Yunanistan’ın gaz ithalatının yaklaşık yüzde 60’ı şu anda Rusya’dan geliyor. Bu rakam 2022 yılında sadece yüzde 14’tü. 

Yunanistan bu konuda yalnız değil: Avusturya’nın gaz ithalatında Rusya’nın payı da yüzde 87’den yüzde 91’e yükseldi.

Macaristan 2023 yılında Rus gaz şirketi Gazprom ile yeni tedarik sözleşmeleri imzaladı.

Bununla birlikte Yunanistan’ın geçen yıl başka planları vardı. Ülkeyi bölgedeki sıvılaştırılmış doğal gaz için en önemli aktarma merkezlerinden biri haline getirecek beş yeni LNG terminalinin projesi duyurulmuştu. Plan, Ukrayna’ya kadar LNG tedarik etmekti. 

Fakat Yunan hükümeti şimdi geri adım attı. Handelsblatt, Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Theodoros Skylakakis’in “LNG kapasitemiz fazlasıyla yeterli,” dediğini aktarıyor. LNG projelerinin geleceği artık belirsiz.

Atina, “gemiden gemiye” Rus petrolü transferini engellemek istiyor

Bununla birlikte, Greek City Times’ta yer alan bir habere göre, bu hafta Yunan donanması, Mora Yarımadası’nın güneydoğu kıyısı ve ötesinde gemi trafiğini etkin bir şekilde yasaklayan bir tavsiyeyi genişletti.

Üç kaynağa göre bu hamle, Yunan sularında Rus petrolünün gemiden gemiye transferini caydırmayı amaçlıyor.

Son aylarda Yunanistan, Lakonia Körfezi ve Kithira (Çuha) adası açıklarındaki askeri tatbikatlar için düzenli olarak benzer tavsiyeler yayınlıyor ve bunları uzatıyor, ticari ve diğer gemileri bu bölgelerden uzak durmaya çağırıyordu.

Son tavsiye kararı 15 Eylül 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Kaynaklardan biri, uzatmanın temel nedenlerinden birinin bu olduğunu belirterek, “Açıkça görülüyor ki, aktarılmaması gereken sevkiyatların aktarılmasını önlemede etkili oluyor,” dedi.

AB’ye Rus gazi gelmeye devam ediyor

Düşünce kuruluşu Bruegel’in verileri AB’nin Rusya’dan gaz ithalatının arttığını gösteriyor.

Temmuz 2024’ün ilk haftasında 648 milyon metreküp olan bu miktar, 2023’ün aynı döneminde sadece 562 milyon metreküptü. 

Özellikle Ukrayna ve Türkiye’deki boru hatları üzerinden daha fazla Rus gazı ithal edildi. Örneğin, TürkAkım boru hattı Temmuz ayının ilk haftasında AB’ye 344 milyon metreküp gaz taşıdı; bu rakam bir önceki yıl sadece 298 milyon metreküptü ki bu yaklaşık yüzde 15’lik bir artış demek.

Rusya, AB’ye gaz tedariğinde ABD’yi bir kez daha geride bıraktı

Bu durum, boru hattı gazı genellikle çok daha ucuz olduğu için AB’de LNG’ye olan talebin düşmesine neden oluyor. Dolayısıyla 

Avrupa’ya yapılan toplam ihracat (boru hattı gazı ve LNG) açısından Rusya, AB’nin en önemli ikinci gaz tedarikçisi olarak ABD’yi bir kez daha geride bırakmış durumda.

Berliner Zeitung’a göre bu nedenle AB’nin 2027 yılına kadar Rus gazından bağımsız hale gelmesi zor bir görev olmaya devam ediyor.

AB şu ana kadar Rusya’ya karşı toplam 14 yaptırım paketi yayınladı fakat Rus boru hattı gazı henüz yaptırımlardan etkilenmedi.

Rus LNG’si de şimdiye kadar sadece dolaylı olarak yaptırıma tabi tutuldu. Sadece bir Avrupa limanı üzerinden üçüncü ülkelere yeniden satış için aktarma yapılması yasaklandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version