Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Girit’in çevresinde kara sularının 12 mile çıkartacağına ilişkin iddialarla ilgili, “Değil 12, Ege’de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz” dedi.
Mevlüt Çavuşoğlu, 2022 değerlendirme toplantısında konuştu. Yunanistan’la yılın başında diyalog kanallarını işletmeye çalıştıklarını anımsatan Çavuşoğlu, istişari görüşmelerin 64’üncüsünü şubatta gerçekleştirdiklerini belirtti. Çavuşoğlu, daha sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Türkiye aleyhine kampanya başlatması, Ege’deki tahrikler, soykırım iddiaları ve Batı Trakya Türklerine baskılar nedeniyle bu diyaloğu askıya aldıklarını anlattı. Yunanistan’ın gayri askeri statüdeki adalarda yaptığı ihlaller konusunda Birleşmiş Milletlere (BM) 2021’de iki mektup verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, Yunanistan’ın, Lozan ve Paris antlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde egemenlik haklarını Türkiye’ye karşı öne süremeyeceğini kayda geçirdiklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Türkiye’ye cevaben verdiği mektupların siyasi içerikli olduğunu ve Türkiye’nin, Atina yönetiminin ikinci mektubuna cevaben eylülde üçüncü mektubunu BM’ye ilettiğini aktardı.
Son günlerde Yunan basınındaki özellikle Girit’in çevresinde kara sularının 12 mile çıkarılacağına dair haberlere değinen Çavuşoğlu, “Bizim bu konudaki tutumumuz net. Değil 12, Ege’de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995’te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan’ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz!” diye konuştu.
“12 mil ilanı Mart’ta” iddiası
Yunanistan’ın Mart’tan itibaren Girit Adası’nın güneyinde ve batısında kara sularını 12 mile çıkarma kararı almaya hazırlandığı ileri sürülmüştü. Ta Nea gazetesinin haberinde, planın 2020’den beri olduğuna işaret edilmiş ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın, bu kararın ulusal çıkarlara hizmet edeceği bir zamanda alınacağına dair açıklamaları hatırlatılmıştı.
Neden “casus belli”
Türkiye, Karadeniz ve Akdeniz’de karasularını 12 mil olarak uyguluyor. Ege Denizi’nde ise 6 milin üzerindeki bir uygulamanın “casus belli (savaş nedeni)”olacağı 1995 yılında TBMM’de alınan kararla ilan etmişti. Çünkü Ege Denizi’nde 3 bine yakın ada, adacık ve kayalık bulunuyor. Yunanistan’ın iddia ettiği olası bir 12 mil uygulaması, Ege’de şuan yüzde 49 olan açık deniz alanı yüzde 20’nin altına düşürüyor ve Türkiye’nin Yunan karasuyuna uğramadan Akdeniz’e açılmasını imkansız hale getiriyor.