AVRUPA

Yunanistan’da seçimlerin galibi iktidardaki Yeni Demokrasi

Yayınlanma

Yunanistan’da 21 Mayıs Pazar günü yapılan genel seçimler, iktidardaki Yeni Demokrasi’nin (ND) galibiyetiyle sonuçlandı.

2019 seçimlerinde %39,9 olan oy oranını %40,8’e yükselten sağcı-muhafazakâr ND, salt çoğunluğa ulaşamasa da en yakın rakibi Syriza’ya yaklaşık 20 puan fark attı.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, 25 Haziran ya da 2 Temmuz’da yapılması beklenen ikinci turda tek partili bir hükümet arayışında olacağını söyledi.

Syriza 11 puanlık bir düşüşle %20 oy alırken, sosyal demokrat PASOK oylarını artırarak (%11,5) üçüncü parti oldu. Seçimden başarıyla çıkan bir diğer parti de Yunanistan Komünist Partisi (KKE) oldu. KKE, oylarını %7,2’ye çıkararak dördüncülüğe yerleşti.

Bu sonuçlara göre ND 300 koltuklu parlamentoda 146 milletvekili kazanırken, Syriza 71, PASOK 41, KKE 26 ve ND’den ayrılanların kurduğu Yeni Sağ (EL) da 16 milletvekilliği elde etti.

Syriza yenilgiyi kabul etti

Seçimden mağlubiyetle ayrıldığını kabul eden Syriza lideri Aleksis Çipras, “Seçim sonuçları Syriza için son derece olumsuzdur,” dedi.

Çipras ikinci bir oylama yapılacağını, dolayısıyla ‘kaybedecek zamanlarının olmadığını’ da sözlerine ekledi.

“Bir sonraki kritik ve son seçim mücadelesinde mümkün olan en iyi koşulları sağlamak için gereken tüm değişiklikleri derhal yapmalıyız,” diyen Çipras’ın liderliğinin ikinci turdan sonra tartışmaya açılabileceği belirtiliyor.

PASOK, ND’nin zaferinden Çipras ve Syriza’yo sorumlu tuttu. Pasok lideri Nikos Androulakis’e göre Çipras, ND’nin ‘altın sponsoru’ oldu.

Yunan medyası, PASOK’un ikinci sıraya yerleşmesi ve Yunan siyasetindeki başlıca ‘ilerici’ alternatif olduğunu iddia etmesi nedeniyle Syriza’nın ikinci turda tasfiye edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildiriyor.

Yunan medyasında ‘Orbanizasyon’ alarmı

Haber sitesi News247.gr, Pazartesi günkü ana makalesinde Miçotakis’in ‘seçilmiş ve kontrol edilemez’ olduğunu ileri sürdü.

Makalede, “Syriza’nın stratejik yenilgisi nedeniyle kendilerini kazanmış sayan partiler, kendilerini iktidar sorumluluğu yerine sınırsızca yönetmeye yeşil ışık yakan bir rejimin sürprizleriyle karşı karşıya bulacaklar,” deniyor.

Ekili internet sitesinde yer alan yazıda, “Ülkenin ‘Orbanizasyon’ tehlikesi artık apaçık ortadadır ve bunu görenler birleşmeli, örgütlenmeli ve dün hiçbir şeyin bitmediğine dair bir plan, ciddiyet ve inançla tepki göstermelidir,” ifadeleri kullanılıyor.

Yunan medyası ayrıca, aylardır Yunan siyasetini sarsan telekulak skandalının seçmenleri etkilememiş göründüğünü yazıyor. Bunun yanı sıra, 57 kişinin ölümüne neden olan ölümcül tren kazası da seçmenleri sınırlı oranda etkilemiş görünüyor. Kazanın ardından istifa eden Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis, 23.000’den fazla oyla kuzey Yunanistan’daki seçim bölgesinde birinci gelerek yeniden seçildi.

Miçotakis’in dünkü demecinde ND’nin ‘AB’deki en güçlü merkez sağ hükümet’ haline geldiğini söylemesi de önemli kabul ediliyor. Yeni Demokrasi’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki merkez sağ grup Avrupa Halk Partisi (EPP) içindeki konumunu güçlendirmesi bekleniyor.

Varufakis: Yunanistan’ın ‘Erdoğanizasyonu’ tamamlandı

Öte yandan eski Syriza hükümetinin maliye bakanı ve MeRA25 lideri Yanis Varufakis seçim sonrası yaptığı açıklamada, “Yunanistan’ın Erdoğanizasyonu ve Orbanizasyonu artık tamamlanmıştır,” iddiasında bulundu.

MeRA25, % 3’lük seçim barajını geçemeyerek parlamento dışı kalırken, Varufakis, ND’nin ‘ezici zaferini’ ortak kampanya örgütlemeyi reddeden ‘Syriza liderliğine’ bağladı.

MeRA25 lideri, bu kararın ‘inanılmaz bir muhafazakârlık tsunamisine yol açtığını’ ileri sürdü.

Varoufakis, parti programının gözden geçirileceğini ve yeniden masaya yatırılacağını söylerken, ikinci seçimler için diğer partilerle işbirliğine de kapıyı kapattı.

KKE’den ND, Syriza ve PASOK’a tepki

KKE MK Genel Sekreteri Dimitris Kutsumbas Pazar gecesi yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının ve Komünist Parti’nin Yunanistan’ın belirli bölgelerindeki siyasi etkisinin gelecek için ‘umut verici mesajlar’ olduğunu söyledi.

KKE lideri, partinin önemli kent merkezlerinde, büyük şehirlerin işçi sınıfı mahallelerinde ve Attika gibi sanayi ve işgücünün büyük bir bölümünün yoğunlaştığı bölgelerde kazandığını kaydetti.

Kutsumbas, iktidardaki Yeni Demokrasi (ND), ana muhalefet Syriza ve PASOK’u temel stratejik politikalarında yakınlaşmakla suçladı. KKE Genel Sekreteri, özellikle Syriza’yı halkı muhafazakârlığa yönelterek ND’nin hâkimiyetini körüklemekle itham etti.

Kutsumbas ayrıca, ikinci turla birlikte yürürlüğe girecek ve birinci partiye fazladan sandalye verecek yeni seçim yasasına dayanarak, ikinci tur seçimlerin ‘hükümet kurulamadığı için değil, halkın oyunu çarpıtmak istedikleri için’ yapıldığını iddia etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version