Kathimerini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aleksis Papahelas, Harici’ye konuştu. Papahelas, Yunanistan’daki ABD üslerinin Türkiye’ye bir tehdit oluşturmadığını söyledi.
İstanbul’da Türkiye Araştırmaları Vakfı, The American College of Greece ve Yunanistan’ın Küresel İlişkiler Enstitüsü’nün işbirliğiyle Türk-Yunan Medya Forumu gerçekleştirildi. İki ülkenin haber ajansları ve basın temsilcilerinin yer aldığı forumda Türk-Yunan ilişkilerini iyileştirmede medyanın rolü tartışıldı.
“Türk-Yunan İlişkilerinde Medyanın Rolü” başlıklı oturumda Türkiye Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Enes Bayraklı, “Türk-Yunan ilişkilerinde problemler var, bu inkar edilemez. Ege, Doğu Akdeniz, azınlıklar meselesi gibi konular zaman zaman ikili gerginliklere neden oldu ancak iki ülkenin de yöneticilerini tebrik etmek lazım, konular hiçbir şekilde sıcak bir çatışmaya dönüşmeli. İki ülke arasındaki potansiyeli yükseltmek mümkün” diye konuştu. Bayraklı, bir sonraki forumun Atina’da gerçekleştirilmesinin planlandığını ve etkinliğin kurumsallaştırılarak sürekli kılınmasının amaçlandığını belirtti.
Atina Haber Ajansı Genel Müdürü Almilios Perdikaris, bu amaçla medyanın iki ülkeyi bölecek değil daha ziyade birleştirecek konulara odaklanılması gerektiğini ifade etti. Perdikaris, “Türkiye’de bazıları sadece yangına körükle gidiyor, bu yüzden işimiz zor. Bu yüzden sadece bizim haber ajanslarımız arasındaki ikili işbirlikleri değil ayrıca tüm Balkan ve Avrupa coğrafyasındaki haber ajanslarının veri doğrulama için el ele vermesi gerekiyor” diye konuştu.
Oturumda konuşan Yunanistan’ın en köklü gazetelerinden biri olan Kathimerini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aleksis Papahelas ise, bölgedeki asimetrik tehditlerin hem Türkiye hem de Yunanistan için risk olduğunu ifade ederek “Hükümetler kriz yaşamaya veya müzakere gerçekleştirmeye devam edebilir ancak biz medya olarak daha başka işler yapabiliriz” dedi.
Papahelas, “Yeni Türkiye’yi anlamak çok önemli. Yeni Türkiye, Demirel’in Türkiyesi’nden çok farklı. Birbirimizle konuşmalıyız. Telefon edip sormalıyız, örneğin Türkiye Orta Doğu’daki krizi nasıl görüyor?. Söylemimizi serinletmeli ve sadece olan biteni açıklamalıyız. Yılda birkaç kez editöryal toplantılar gerçekleştirmeliyiz. Erdoğan’ın Türkiyesi’ni anlamak önemli. Ben Erdoğan’ı ilk gördüğümde belediye başkanıydı. Mahalleden kadınlar vardı. Çay içip yerel sorunlar hakkında sohbet ediyorlardı. Sonra Köşk’e gittim. Saray’a gittim. Türkiye geçmişte olduğundan çok daha güçlü” diye konuştu.
Forumun sonunda Kathimerini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aleksis Papahelas, Harici için gazeteci Esra Karahindiba’nın sorularını yanıtladı.
‘Yunanistan’dan İsrail’e destek’
Gazze’ye destek için yapılan protestolarla başlamak istiyorum. Yunanistan hem İsrail hem de ABD için Akdeniz’de çok önemli bir müttefik. Ancak Gazze’ye yönelik en büyük destek protestolarından biri Yunanistan şehirlerinde gerçekleşti. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?
Elbette Hamas’tan gelen saldırı nedeniyle Yunanistan’dan İsrail’e destek var. Bu konu soru kaldırmaz. Ama aynı zamanda Gazze halkı ve onların şu anda yaşadığı insani kriz ve karşı karşıya kaldıkları durumlarla ilgili de büyük bir dayanışma olduğunu düşünüyorum. Yani her iki olay da aynı anda oluyor.
‘İsrail’in saldırıyı görememesi çok büyük başarısızlık’
Geçtiğimiz günlerde İsrail’den alınması gereken dersler diye bir yazı yazdınız. Yunanistan’ın İsrail’den alması gereken dersler neler? İsrail ve Filistin meselesi Yunanistan’ın meselelerinden çok farklı; siz neyi kastettiniz?
Benim referansım İsrail gibi güçlü bir ulusal güvenlik yapılanmasına sahip bir ülkenin saldırıyı göremediği için krize girdiğidir. Bu çok büyük bir başarısızlıktı. Bu başarısızlığa neyin neden olduğunu açıklamaya çalıştım. Bana göre bunun nedeni İsrail’in dış politika yapısında çok fazla kutuplaşmanın olmasıydı. Netanyahu ile muhalefet arasında tam bir çatlak olduğu için pek çok anlaşmazlık vardı. Ayrıca birlik olmayan her ülke bu tür durumların kurbanı olabilir. Yani Yunanistan’ı İsrail’in yaşadıklarıyla kıyaslamıyorum ama analizleri tabii ki bu konuda bazı sonuçlara varmak için yapıyorum. Ülke birlik olmalı. Dış politika mekanizmalarını politize etmemelisiniz.
Peki ya İsrail’in savaş suçları? Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Gazze’deki hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. Siz ne düşünüyorsunuz?
Öncelikle hastane vakasında ne olduğunu bilmiyorum. Bekleyip gerçekleri görmem lazım. Her iki tarafı da dinledim. Gerçekleri arıyorum ve medya ve diğerleri gibi bazı bağımsız kuruluşların kesin bir sonuca varmasını bekliyorum. Bundan henüz emin değilim.
‘ABD üsleri Türkiye için tehdit değil’
Yunanistan’daki Amerikan askeri üslerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce ABD neden Yunanistan’da bu kadar çok askeri üs istiyor?
Temel olarak Yunanistan için ABD ile daha iyi savunma ilişkilerine sahip olmak iyidir. Yunanistan da bazı teçhizatlar, bazı ortak eğitimler gibi avantajlardan yararlanıyor. Kuzeydeki bazı üslerin Ukrayna’ya personel nakli için kullanıldığını düşünüyorum. Ancak eğer soru buysa, temelde bunların Türkiye için herhangi bir tehdit olduğunu düşünmüyorum.
ABD’nin eğitim de dahil askeri üs, donanım ve teçhizatının Türkiye’ye karşı yakın gelecekte gerekebilecek herhangi bir önlemle ilgili olmadığını mı söylüyorsunuz?
Bunu söyleyenin bir nevi hayal dünyasında yaşadığını düşünüyorum.
Peki ya Türklerin yaşadığı Dedeağaç’taki ABD askeri üssü?
Öncelikle oraya gidip kendi gözünüzle görmeniz gerekiyor. O bir üs değil. Orada ABD ordusu yok. Neredeyse elli kişi var. Temelde kuzeye gidecek eşyaları nakletmek için gelen botları var. Yani orada ciddi bir ABD askeri üssü yok. Olsa bile, olası bir çatışmada amacın Türkiye’yi vurmak olmadığı kesin.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki münhasır ekonomik bölge konusundaki anlaşmazlık bir nevi sakinledi. Birkaç gün önce Türk ve Yunan heyetleri arasında ikili bir toplantı yapıldı ve bu toplantılardan somut sonuçlara ulaşılması hedeflendi. Sorunların çözümünde Atina ve Ankara’nın yumuşadığını söyleyebilir misiniz?
Bilmiyorum. Her iki tarafın da sorunları çözmeye çalıştığını düşünüyorum. Benim hislerim bunun uzun zaman alacağı yönünde. Bu hemen olmayacak. Yunanistan Başbakanı süreci Yunanistan tarafında yönetiyor. Meclis yetkisine sahip. Yunanistan’da demokrasi hakimdir. Çipras’ın çok farklı bir dış politikası vardı.
Kıbrıs meselesine ilişkin son kamuoyu algısı nasıl?
Türk birliklerinin geri çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz çünkü bunun bir noktada yasa dışı olduğuna inanıyoruz. Başka bir algı yok. Güvenlik Konseyi’nin iki federal, iki bölgeli çözüm çağrısında bulunan kararına göre BM’nin adada bir yetkisi var. Bizim istediğimiz ve kabul ettiğimiz şey budur.
Geçtiğimiz günlerde yerel seçimler yaşadınız. Aynı zamanda hükümetin partisi olan Yeni Demokrasi Partisi Selanik ve Atina’da kaybetti. Bu sonuca ilişkin görüşünüz nedir?
Birçok yerde de kazandı. Bunun hükümetten çok adaylarla ilgili olduğunu düşünüyorum.
Bir yazınızda İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Yunan versiyonuna ihtiyacınız olduğunu yazmıştınız. Neyi kastettiniz?
Türkiye dijital diplomasi ve iletişim anlamında çok iyi bir noktaya geldi. Bu yüzden bu modeli takip etmenin iyi bir fikir olacağını yazdım.