DİPLOMASİ

Zelenskiy: NATO üyeliği karşılığında ateşkes mümkün

Yayınlanma

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO üyeliği karşılığında Rusya ile aktif çatışmaları durdurmaya hazır olduklarını ancak kaybedilen topraklardan vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Sky News‘e verdiği röportajda, Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesi halinde Rusya ile savaşın “aktif çatışma” bölümünü durdurmayı kabul edebileceklerini belirtti.

Ancak, kaybedilen topraklardan vazgeçmenin söz konusu olmadığının altını çizdi. Zelenskiy’e göre, bunun gerçekleşmesi için Kuzey Atlantik İttifakı’nın, ilhak edilen Kırım dahil uluslararası alanda tanınan sınırları içindeki Ukrayna’yı ittifaka davet etmesi gerekiyor.

Zelenskiy, işgal altındaki toprakların daha sonra “diplomatik yollarla” geri alınabileceğini ifade etti.

Zelenskiy, “Savaşın aktif çatışma bölümünü durdurmak istiyorsak, kontrolümüz altındaki Ukrayna topraklarını NATO şemsiyesi altına almamız gerekiyor,” dedi.

Ukrayna lideri, bunun hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İttifaka üyeliğin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “geri adım atmayacağının” garantisini sağlayacağını vurgulayan Zelenskiy, NATO’nun güvenlik garantileri olmadan sağlanacak bir ateşkesin kısa sürede tekrar bozulacağına inandığını iddia etti.

NATO’ya avet, Zelenski’nin ekim ayında kamuoyuna sunduğu “zafer planının” ilk maddesini oluşturuyor. Daha önce Batılı güçlerin, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için, Rus işgali altındaki topraklar hariç tutularak Ukrayna’nın NATO’ya katılacağı bir “Alman senaryosu” üzerinde ciddiyetle durduğu belirtilmişti.

Eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg böyle bir ihtimali kamuoyuna açıklamıştı. Stoltenberg, “Eğer irade varsa, her zaman bir çözüm vardır. [İttifak tüzüğünün kolektif savunmaya ilişkin] 5. Madde’nin uygulanmasını tetikleyecek bir sınır çizgisine ihtiyaç var ve Ukrayna bu sınıra kadar olan tüm bölgeyi kontrol etmeli. Bu sınır çizgisi, uluslararası alanda tanınan sınırlarla örtüşmek zorunda değil,” demişti.

Financial Times gazetesine konuşan kaynaklar da “toprak karşılığında NATO” fikrinin uygulanmasının zor olduğunu, zira hem Ukrayna’nın ittifaka katılımına şiddetle karşı çıkan Rusya’nın tutumunun hem de ABD ve bloğun diğer üyelerinin buna hazır olup olmadığının net olmadığını belirtti.

Haziran ayında Putin, Kiev ile barış görüşmelerinin başlaması için ilk kez koşullarını açıklamıştı. Talepleri arasında NATO’ya katılmayı reddetme, tarafsız statü ve Ukrayna ordusunun Lugansk, Donetsk, Zaporojye ve Herson oblastlarının idari sınırlarından çekilmesi ve bu bölgeler üzerindeki egemenlik kaybının tanınması yer alıyor. Zelenskiy, bu koşulları bir ültimatom olarak nitelendirmiş ve görüşmeyi reddetmişti.

Ukrayna’da müzakere gündemi: Toprak mı güvenlik garantisi mi?

Çok Okunanlar

Exit mobile version