NASAMS hava savunma sistemlerinin üreticisi Raytheon’un CEO’su Greg Hayes, Washington’ın Ortadoğu’daki hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya taşımak için bölge ülkeleriyle görüşmeye başladığını söyledi.
POLITICO’ya konuşan Hayes, Ortadoğu’da konuşlandırılmış NASAMS’ın Ukrayna’ya sevk edilmesi meselesinde ABD’nin yanı sıra bazı NATO müttefiklerinin de devrede olduğunu aktardı.
Hayes belirlenen hedefin NASAMS’ın 3 ila 6 ay arasında Ukrayna taşınması olduğunu belirtti. Ortadoğu’da boşalan hava savunma sistemlerinin yeri ise yine NASAMS ile 24 ay içerisinde doldurulacak.
Hayes, NASAMS’ı Ukrayna’ya taşımanın ABD’de üretmekten daha hızlı tamamlanacağını da belirterek yeni sistemlerin üretiminin 24 ayı bulabileceğini kaydetti.
Sevkiyatın gerçekleşebilmesi için Biden yönetiminin onayı gerekiyor. Ukraynalı yetkililer aylardır NASAMS’ın Ukrayna’ya konuşlandırılması için Washington’da lobi faaliyeti yürütüyorlar. Kasım ayının başında ilk hava savunma sistemleri Ukrayna’ya ulaşmıştı.
Geçen Çarşamba günü Amerikan ordusu 1,2 milyar dolarlık altı NASAMS’ın Ukrayna’ya gönderilmesine ilişkin bir sözleşme imzaladı. Anlaşma, beşinci Ukrayna Güvenlik Destek İnisiyatifi’nin bir parçası olarak gündeme geldi.
Raytheon, hangi Ortadoğu ülkeleri ile görüşüldüğünü söylemese de NASAMS’ın alıcıları arasında Katar ve Umman bulunuyor.
NASAMS, Ulusal Geliştirilmiş Karadan Havaya Füze Sistemi, Amerikan Raytheon ile Norveçli Kongsberg şirketi tarafından ortak üretiliyor. NASAM’ın kısa ve orta menzilli füzeleri İHA, SİHA, helikopter ve seyir füzesine karşı etkili. NASAMS’a Katar, Umman ve bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra Avustralya, Şili ve Endonezya gibi ülkeler de sahip. Macaristan da 2020 yılında 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı; siparişlerin 2023’te hazır olması bekleniyor.