Bizi Takip Edin

RUSYA

ABD: Rus tahıl ve gübresi yaptırımlardan muaf  

Yayınlanma

Tahıl koridoru anlaşması iki ay daha uzatıldı. Moskova, anlaşmayı yenileme şartı olarak Rusya’nın tarım ürünlerine yönelik ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasını istedi. ABD Dışişlerinden yapılan açıklamada ise Rusya’ya yönelik yaptırımların tarım ürünleri ve gübreyi kapsamadığı belirtildi. Kremlin, anlaşmanın  “Rusya tarafından yapılmış bir iyi niyet jesti olduğunu” duyurdu.  

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Rusya’ya yönelik yaptırımlarda tahıl ve gübre muafiyeti olduğunu söyledi.

Moskova tarafı ise Rus gübre ve tarım ürünleri konusunda engellemelerin devam ettiği görüşünü öne sürdü.

İstanbul’da varılan tahıl koridoru anlaşmasına göre, koridorun açılmasına karşılık Rus tarım ürünleri ve gübresine yönelik ihracat kısıtlamaları kaldırılacaktı. Moskova, bugüne kadar anlaşmanın devamından yana tavrını sürdürse de kısıtlamaların devam ettiğini de savunuyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, “Rus tarım ihracatçılarının önündeki engeller hala duruyor” demişti. Vershinin, Brüksel, Vaşington ve Londra’nın gıda ve gübreye yönelik yaptırım muafiyetinin “çalışmadığını” dillendirmişti.

Bu açıklamalara yanıt ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price’tan geldi. ABD’li yetkili, söz konusu muafiyetlerin geçerli olduğunu ve Rusya tarafından gelen açıklamaların doğru olmadığını öne sürdü.

Rus TASS  haber ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko ise Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının iki ay daha uzatıldığını açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, anlaşmanın Rusya’ya ilişkin bölümümün de uygulanmasını beklediklerini söyledi. Kremlin Sözcüsü, “Anlaşmanın uzatılması, üstünden bunca zaman geçmiş olmasına karşın, malum tarafların anlaşmanın şartlarını yerine getirecekleri umudu ile Rusya Federasyonu tarafından yapılmış bir iyi niyet jestidir” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise girişimin uzatılması yönünde alınan karardan duyulan memnuniyet dile getirildi. Türkiye’nin insani yardım konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edeceği belirtildi.

Varılan uzlaşıyla Tahıl Koridoru anlaşması imzalandığı tarihten bu yana üçüncü kez uzatılmış olacak. Anlaşma en son kasım ayında 120 gün süreyle uzatılmıştı.

Bakanlık açıklamasında; “Taraflarca girişimin uzatılması yönünde atılan adımlar takdirle karşılanmaktadır. Bununla birlikte, tahıl girişiminin bugüne kadar koordinasyon içerisinde başarıyla sürdürülen faaliyetlerinin devam etmesi, tarafların talepleri de dikkate alınarak anlaşmaya uygun şekilde uzatılması için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Sayın Bakanımız muhataplarıyla ve ilgili makamlar da kendi aralarında görüşmelere ve koordinasyona devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

RUSYA

Rusya Deniz Kuvvetleri, nükleer savaşa “yüksek düzeyde” hazır

Yayınlanma

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Aleksandr Moyseyev, Pasifik Filosu denizaltılarında hizmet veren ülkenin en güçlü silahının kullanıma “son derece hazır” olduğunu açıkladı.

RIA Novosti‘nin haberine göre Moyseyev, Kamçatka’daki bir üste düzenlenen törende Talnah Konsantrasyon Filosu’nun nükleer enerjiyle çalışan stratejik denizaltı füze kruvazörlerine Nahimov Nişanı’nı takdim etti.

Moyseyev, nükleer füzelerle donatılmış nükleer güçlü kruvazörlerden oluşan 25. denizaltı tümeninin Rusya’nın güvenliğini sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Yetkili, “Bu güçlerin yönetimiyle doğrudan ilgileniyorum ve gemilerin bu görevleri nasıl yerine getirdiğini yakından takip ediyorum. Unutulmamalıdır ki bunlar modern araçlardır. Tamamen farklı bir teknoloji seviyesine sahipler. Her şeyden önce, en yüksek teknik güvenilirliğe sahip silahlarla donatıldılar. Silahları kullanmaya hazır olma durumundan bahsetmeme gerek bile yok, son derece yüksek bir seviyede,” diye konuştu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı, mevcut denizaltı mürettebatlarının, Rusya devletinin kuruluşu sırasında düşmanı denizlerde alt eden atalarının bıraktığı zafer geleneklerini layıkıyla sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

Şu anda Rusya Donanmasında nükleer başlıklı füzelerle donatılmış 14 stratejik denizaltı bulunuyor.

Bunlardan yedisi Kuzey Filosunda, altısı Pasifik Filosunda görev yapıyor. Ayrıca seyir füzelerine sahip nükleer enerjiyle çalışan 12 denizaltı ve Kuzey Filosunun bir parçası olan 10 özel amaçlı nükleer enerjiyle çalışan denizaltı mevcut.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre deniz tabanlı füzeler Rusya’nın stratejik nükleer güçlerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Filo, 80 adet Sineva kıtalararası balistik füze (her biri 4 savaş başlığı) ve 96 Bulava füzesi (6 savaş başlığı) ile donatılmış durumda.

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da yıllık enflasyon geriledi

Yayınlanma

10-16 Eylül tarihleri arasında Rusya’da haftalık enflasyon, bir önceki haftaki yüzde 0,9’luk oranın ardından hızlanarak yüzde 0,1’e geriledi. Kommersant gazetesinin derlediği verilere göre yıllık bazda ise fiyat artış hızı yüzde 8,85’ten yüzde 8,74’e düştü. Eylül ayının başından 16’sına kadar olan dönemde enflasyon yüzde 0,18 olurken, yıl başından bu yana yüzde 5,46 olarak kaydedildi.

Maliye Bakanlığı’na göre, gıda ürünlerindeki fiyat artış oranı neredeyse geçen haftaki seviyede (yüzde 0,06) kaldı.

Rosstat verilerine göre, tereyağı (yüzde +1,1), salatalık (yüzde +1,9), muz (yüzde +1,6) ve domates (yüzde +0,9) fiyatlarında artış yaşandı. Buna karşılık, meyve ve sebze ürünlerinde (yüzde -1,5), özellikle lahana (yüzde -6,8), havuç (yüzde -4,5), patates (yüzde -4,3) ve sofralık pancar (yüzde -3,6) fiyatlarında düşüş görüldü.

Gıda dışı ürünler segmentinde ise enflasyon yüzde 0,11’e geriledi. Elektrikli ev aletleri (yüzde +0,13), ilaçlar (yüzde +0,11) ve temizlik malzemeleri fiyatlarındaki artış yavaşlarken, giysi fiyatlarında düşüş kaydedildi. Motorin fiyatı yüzde +0,2, dizel yakıt ise yüzde +0,1 oranında arttı.

Düzenlenmiş fiyatlı turistik ve ev hizmetleri segmentinde enflasyon yüzde 0,14 oldu. Bu oran, iç hat uçuşları için uçak bileti fiyatlarındaki yüzde 2,16’lık artışı da içeriyor. Sanatoryum (yüzde -0,38) ve otel (yüzde -0,36) hizmetlerinin maliyetinde ise azalma görüldü.

13 Eylül’de Merkez Bankası Yönetim Kurulu, politika faiz oranını yüzde 18’den yüzde 19’a yükseltmişti.

Ayrıca Merkez Bankası, enflasyonu yüzde 4’lük hedefe indirmek için uzun süreli bir sıkı para politikası uygulanmasının gerekeceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Banka, artan enflasyon beklentileri ve yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle yıllık enflasyon artışının, öngörülen yüzde 6,5 ila 7 aralığının üzerinde olabileceğini belirtmişti.

Rusya’da hükümet ve Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için eylem planı hazırladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Neredeyse tüm Türk bankaları Rusya ile iş yapmayı kesti

Yayınlanma

Rusya makamlarının, Türkiye ile banka ödemelerinin önündeki engellerin kaldırılması konusunda anlaşmaya varmak için altı ayı aşkın süredir sürdürdüğü girişimler çıkmaza girdi.

TASS haber ajansının konuya aşina bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, neredeyse tüm Türk bankaları Rusya ve Belarus ile ilgili işlemlere hizmet vermeme kararı aldı.

Kaynağa göre, Rus şirketlerine yönelik ödemeler Türkiye’deki yabancı ortaklı tüm bankalar tarafından halihazırda durdurulmuştu ve şimdi yabancı ortağı olmayan kamu ve özel bankalar da bu uygulamaya katılma niyetinde.

Kaynak, ajansa yaptığı açıklamada, bankaların “gelecekte ortaya çıkabilecek olası kısıtlamalar ve yaptırımlardan kendilerini korumaya çalıştıklarını” belirtti.

Bunun yanı sıra kaynak, Rus-Türk ticaretine hizmet vermeye devam eden ülkedeki tek bankanın fiilen Emlak Katılım olduğunu söyledi. Türk lirası ve ruble cinsinden ödemeler devam ederken, dolar ve avro cinsinden işlemler birçok Türk bankası tarafından anında engelleniyor.

Türk bankaları Rusya’dan Avrupa’ya yapılan ödemeleri engellemeye başladı

Türkiye ile ödemelerde yaşanan sorun ocak ayında, ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptırım rejimini sıkılaştıran kararnameyi imzalamasının ardından başladı. Söz konusu kararname, dünya genelindeki bankaları Rusya’nın savunma sanayii ile yaptıkları işlemler nedeniyle küresel dolar sisteminden çıkarılmakla tehdit ediyordu.

Nisan ayında ABD’li yetkililer baskıyı artırarak Rusya ile çalışan bankaların üst düzey yöneticilerini kişisel yaptırımlarla tehdit etmeye başladı.

Rus diplomatlar şubat ayında Türkiye ile “çalışmalar yürütme” ve “dış ticaret faaliyetlerine katılanları koruma” sözü vererek görüşmelere başlamış olsalar da bu görüşmelerden bir sonuç alınamadı ve Türk bankalarında Rusya’ya mal transitinde yer alan şirketlerin “sıkıştırılması” vakaları daha sık görülmeye başlandı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, geçen haftalarda yaptığı açıklamada bu tür müşterilerin aktif olarak tespit edildiğini ve transferlerinin engellendiğini ya da hesaplarının tamamen kapatıldığını belirtti.

Ağustos sonunda Ziraat Bankası, ruble hesabı açmayı durdurdu. RIA Novosti‘nin kaynakları, Türkiye’deki diğer kamu bankalarının da benzer bir politika izlediğini, bazı özel bankaların ise hala ruble ile işlem yapmaya devam ettiğini bildirdi.

İthalatçılar ve aracılar arasından üç kaynağın Vedomosti‘ye verdiği bilgiye göre, eylül ayında Türk bankaları Rus şirketlerinin Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelere ödeme yapmasını toplu olarak reddetmeye başladı. Kaynaklara göre, bankaya teslimatla ilgili ek belgeler sunmak bile sorunu çözmüyor.

Büyükelçi Yerhov: Türk bankaları Rusya ile çalışan şirketlerin hesaplarını kapatıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English