ABD ve NATO, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna’daki savaşa katıldığına dair haberleri doğrulamadı. Ancak Ukrayna kaynakları, Donetsk’te Kuzey Koreli subayların da bulunduğu bir gruba füze saldırısı düzenlendiğini iddia ediyor. Zelenskiy, Kuzey Kore’nin yalnızca silah değil, insan gücü de sağladığını öne sürmüştü.
Amerikalı üst düzey bir yetkili, Associated Press’e yaptığı açıklamada, ABD ve müttefiklerinin Kuzey Kore’nin tehditlerinden ve Ukrayna savaşında Rusya’ya artan askeri desteğinden endişe duyduklarını, ancak Kuzey Kore askerlerinin doğrudan savaşa katıldığına dair bir kanıt olmadığını söyledi.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de ittifakın, Ukrayna basınında çıkan “Kuzey Kore askerlerinin cephede yer aldığı” iddialarını doğrulayamadığını belirtti.
Rutte şu ifadeleri kullandı: “Elimizde doğrulayıcı bir bilgi bulunmuyor. Ancak Kuzey Kore’nin, Rusya’nın askeri çabalarına teknik destek sağladığına inanıyoruz.”
Kyiv Post gazetesi, 3 Ekim’de Ukrayna istihbaratına dayandırdığı haberinde, Donetsk yakınlarındaki bir Rus askeri tesisine düzenlenen füze saldırısında 20’den fazla askerin öldüğünü iddia etmişti.
Haberde, hayatını kaybedenler arasında Rus subaylarla toplantıya katılmak için seyahat eden altı Kuzey Koreli subayın da bulunduğu, saldırıda ayrıca üç Kuzey Koreli subayın yaralandığı öne sürülmüştü.
Geçen hafta The Guardian, Ukrayna’daki bir kaynağa dayandırdığı haberinde, “onlarca Kuzey Korelinin” KN-23 balistik füze rampalarına destek sağlamak amacıyla Rusya tarafında, cephe hattı boyunca çeşitli gruplar halinde konuşlandığı iddiasını ortaya atmıştı.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin Rusya’ya sadece silah göndermekle kalmadığını, aynı zamanda vatandaşlarını da Ukrayna’ya karşı savaşmaları için Rus ordusuna sevk ettiğini öne sürmüştü.
Zelenskiy, “Rusya ile Kuzey Kore gibi rejimler arasında giderek derinleşen bir ittifaka tanık oluyoruz. Artık mesele yalnızca silah sevkiyatı değil. Burada, Kuzey Kore’den Rus güçlerine insan transferinden bahsediyoruz,” demişti.
Bu açıklamaların ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 19 Haziran’da Pyongyang’a yaptığı ziyarette imzalanan Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma tarafından onaylanmasını teklif etti.
23 maddeden oluşan bu anlaşma, taraflardan birine yönelik bir saldırı durumunda “mevcut tüm araçlarla” yardım sağlanmasını öngören bir madde içeriyor ve bu yönüyle pratikte askeri bir ittifak niteliği taşıyor.