Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

ABD, Venezuela’ya petrol yaptırımlarını yeniden başlatıyor

Yayınlanma

ABD, Venezuela lideri Nicolás Maduro’nun hükümetinin bu yıl ‘özgür ve adil bir başkanlık seçimi yapma taahhüdünde yetersiz kaldığını’ ileri sürerek Venezuela’dan gelen petrole yeniden yaptırım uygulamaya karar verdi.

Bu önlem, Financial Times’a (FT) göre, Joe Biden yönetiminin altı ay önce sağlanan yaptırım muafiyetinin Maduro’yu ‘gerçek anlamda rekabetçi bir yarışa ikna edemediğini kabul etmesi’ anlamına geliyor.

Venezuela’ya yönelik yeni yaptırımların ABD’deki seçim yılında petrol fiyatlarını yükseltme riskini göz önünde bulunduran Washington, ABD’li büyük petrol şirketi Chevron’un Caracas’ın ulusal petrol şirketi PDVSA ile üretimini istikrarlı bir şekilde artıran ortak girişimini sürdürmesine izin verecek.

ABD, Maduro’yu anlaşmaya uymamakla suçladı

Ekim ayında Maduro ve ABD destekli muhalefet koalisyonu Barbados’ta bir seçim anlaşması imzalamıştı. Ana muhalefetin adayı María Corina Machado’nun adaylığı engellendi, yerine seçilen adayın kayıt yaptırmasına izin verilmedi ve kampanya ekibinden bazıları gözaltına alındı.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, “Venezuela makamlarının bazı önemli taahhütlerini yerine getirmiş olmalarına rağmen, bazı alanlarda da yetersiz kaldıklarını tespit ettik,” dedi ve ‘muhalif figürlere ve sivil topluma yönelik taciz ve baskının devam ettiğini’ ileri sürdü.

ABD yönetimi yetkilisi, Maduro’nun Barbados anlaşmasının seçim tarihinin belirlenmesi, seçmen kütüklerinin güncellenmesi ve uluslararası seçim gözlemine izin verecek bir sürecin başlatılması gibi ‘belirli yönlerini’ onayladığını da sözlerine ekledi.

Maduro: Diyalog kapılarını kapatmayacağız

Bir başka işbirliği jesti olarak Washington ve Caracas aralık ayında, ABD’li savcıların Venezuela’dan ABD hesaplarına 350 milyon dolar aktarmakla suçladıkları Kolombiyalı iş adamı ve Maduro’nun müttefiki Alex Saab’ın serbest bırakılması karşılığında, 10 Amerikalının Venezuela’daki bir hapishaneden salıverildiği bir tutuklu takasını tamamlamıştı.

Maduro ise pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD ile ‘diyalog kapısını asla kapatmayacağını’ söyledi ve müzakerecilerinin geçen hafta Meksika’da Washington’un temsilcileriyle bir araya geldiğini de sözlerine ekledi.

Venezuela lideri, “Müzakerecilere Başkan Biden’a şu mesajı vermelerini söyledim: ‘Siz isterseniz, ben de isterim. Eğer istemiyorsanız, ben de istemiyorum’,” dedi.

Venezuela Kongre Başkanı Jorge Rodríguez, yaptırımların yeniden uygulanmasına tepki olarak Washington’u Caracas ile varılan ticari anlaşmayı bozmakla suçladı. Rodríguez, “Sözümüze saygı duyuyoruz ve ültimatomlara asla müsamaha göstermeyeceğiz. Kimin sözüne uyup kimin uymadığını ve taahhütlerini yerine getirip getirmediğini göreceğiz,” dedi.

Amerikan enerji şirketleri ABD Hazinesine özel lisans için başvurabilecek

Yakın zamanda çıkan haberlere göre Shell ve Trinidad’ın ulusal gaz şirketi, Venezuela açık deniz gazını Karayip adası üzerinden ihraç etmek üzere bir anlaşma imzalarken, İspanya’nın Repsol ve Fransa’nın Maurel & Prom şirketleri de anlaşmalar imzaladı. Bunlar ayrı ABD yaptırım lisansları kapsamındaydı. ABD’li yetkililer ticari gizliliği gerekçe göstererek bu izinlerin devam edip etmeyeceğini söylemekten kaçındı.

Venezuela’da petrol ve doğalgaz yatırımı yapan ve mevcut lisanslar kapsamında olmayan ABD şirketlerinin faaliyetlerini sonlandırmak için 31 Mayıs’a kadar süreleri olacak. ABD Dışişleri Bakanlığının çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi “faaliyetlerin sona erme süresinin bitiminden sonra da devam etmesi için özel lisans taleplerini duruma göre değerlendirecek.”

Venezuela Petrol Bakanı Pedro Tellechea gazetecilere yaptığı açıklamada yaptırımların ülke ekonomisine zarar vermeyeceğini ve yabancı şirketlerin bireysel lisanslar için ABD Hazinesine başvurabileceğini söyledi.

DİPLOMASİ

İsrail’den Türkiye’ye “ticaret misillemesi” hazırlığı

Yayınlanma

İsrail, Türkiye’nin ticareti durdurma kararına misilleme olarak Türkiye ile arasındaki serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile İsrail arasındaki serbest ticaret anlaşmasını feshetme ve Türkiye’den ithal edilen mallara yüzde 100 ek gümrük vergisi uygulamaya hazırlandıklarını, söz konusu planı hükümete sunacaklarını duyurdu.

Smotrich’in hükümetin onayına sunmaya hazırlandığı planı, Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen mallara serbest ticaret anlaşması uyarınca uygulanan tüm indirimli gümrük vergilerinin kaldırılmasını öngörüyor. Ayrıca Türkiye’den ithal edilen tüm ürünlere, mevcut gümrük vergisi oranına ilaveten, değerinin yüzde 100’ü oranında ek vergi uygulanacak.

Smotrich, konuyla ilgili açıklamasında “Erdoğan’ın İsrail’den ithalatı durdurması bir ekonomik boykot ilanıdır ve Türkiye’nin yükümlülüğü olduğu uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi şekilde ihlali anlamına geliyor” dedi.

İsrail’in bu uygulamalarının Erdoğan iktidarda kaldığı sürece devam ettirileceğini söyleyen Smotrich, “Türk vatandaşları, Erdoğan’ın görev süresi dolduğunda aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerse, Türkiye ile ticaret yolunun yeniden açılması da mümkün olur” ifadelerini kullandı.

Smotrich, İsrail’in ticarette Türkiye’ye olan bağımlılığı azaltmak için ithalat kaynaklarını çeşitlendirilmesi sağlayacak adımlar atacağını belirtti.

İsrail İmalatçılar Birliği Smotrich’in planı için “uygun bir yanıt” dedi. Jerusalem Post’ta yer alan habere göre, yapılan açıklamada, sanayicilere ithalat alternatifleri için Çin, Doğu Avrupa, Yunanistan, Almanya, Güney Kıbrıs ve Tayvan’a yönelmeleri çağrısında bulunuldu.

İsrail İmalatçılar Birliği: Boykotun hafiflemesi ‘illüzyon’

Türkiye ticareti durdurma kararı almıştı

Türkiye Ticaret Bakanlığı bu ay başında İsrail ile her türlü ihracat ve ithalat işleminin durdurulduğunu duyurmuştu.

Ancak İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geri adım attığını ve bu ülkeye yönelik ticaret kısıtlamalarının birçoğunu kaldırdığını öne sürmüştü. Bu iddiayı Ticaret Bakanı Ömer Bolat yalanlamıştı.

Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili Reuters’a Türkiye’nin İsrail’e yönelik ihracat kısıtlamasını gevşetmesinin söz konusu olmadığı ancak kriterleri karşılayan bazı şirketlere mevcut siparişleri üçüncü ülkeler aracılığıyla yerine getirmek için üç ay süre tanıdıklarını söylemişti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Fransa’dan Azerbaycan’a ‘Yeni Kaledonya’ suçlaması

Yayınlanma

Fransa’nın kontrolündeki Pasifik adası Yeni Kaledonya’da göstericiler ve polis arasında günlerdir devam eden çatışmaların dış müdahalelerle körüklendiğini savunan Paris, perşembe günü yerel yetkililerin Güney Pasifik bölgesinde “düzeni yeniden tesis etme” sözü verdiğini duyurdu.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, üç yerli Kanak halkının ve bir polis memurunun hayatına mal olan şiddet olaylarının Azerbaycan tarafından aktif olarak desteklendiğini söyledi.

Perşembe günü, “Bu bir fantezi değil. Bazı ayrılıkçıların Azerbaycan ile anlaşma yapmış olmasından üzüntü duyuyorum,” dedi. Bununla birlikte, “müdahale girişimleri olsa bile, … Fransa kendi topraklarında egemen olduğunu” ve “bunun çok daha iyi olduğunu” söyledi.

POLITICO’ya konuşan bir Fransız istihbarat yetkilisi, “Yeni Kaledonya’da haftalardır, hatta birkaç aydır Rusya ve Azerbaycan’dan gelen faaliyetler tespit ettik. Fransa’nın sömürgeci bir devlet olduğu söylemini yaymaya çalışıyorlar,” dedi.

Yeni Kaledonya’da son durum: Fransız hükümeti TikTok’u yasakladı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ayhan Hacızade, bölgedeki huzursuzluğun arkasında ülkesinin olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Hacızade, “Fransa İçişleri Bakanı, Azerbaycan’ı Yeni Kaledonya’daki bağımsızlık yanlısı protestoları desteklediği iddiasıyla suçlamak yerine, ülkesinin denizaşırı topraklara yönelik bu tür protestolara yol açan başarısız politikasına odaklanmalıdır,” ifadelerini kullandı.

Fransa ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler, Fransa’nın Ermenistan’a verdiği askeri ve siyasi desteğin bir sonucu olarak son yıllarda dibe vurdu. Bu durum Bakü’nün geçen yıl Dağlık Karabağ’ı askeri harekat ile ele geçirmesiyle daha da şiddetlendi

Yeni Kaledonya’daki gösteriler, Avustralya’nın 1.200 kilometre doğusundaki Pasifik Okyanusu takımadalarının bağımsızlığı için yapılan çağrıların yenilenmesine sahne oldu.

Protestolar, Fransız milletvekillerinin Yeni Kaledonya’nın anayasasında yapılan ve en az 10 yıldır orada yaşayan her vatandaşın yerel seçimlerde oy kullanmasına izin veren değişiklikleri desteklemesinin ardından geldi. Bağımsızlık yanlısı yerel Kanak aktivistleri bu adımın yerlilerin haklarını budayacağını savunuyor.

Fransa çarşamba günü Yeni Kaledonya’da olağanüstü hal ilan etti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Arap liderler Gazze’de ateşkes istedi, barış konferansı çağrısı yaptı

Yayınlanma

Arap Birliği’nin liderler düzeyindeki 33’üncü zirvesi İsrail’in Gazze Şeridi’nde aylardır devam eden yıkıcı saldırılarının gölgesinde dün Manama’da yapıldı.

Zirveye, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife’nin yanı sıra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakan Muhammed bin Raşid, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Raşid, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Assoumani Azali, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad katıldı.

Zirvede, başbakan ve yardımcısı düzeyinde ise Kuveyt Başbakanı Ahmed el-Abdullah es-Sabah, Fas Başbakanı Aziz Ahnuş, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre ile Umman Başbakan Yardımcısı Esad bin Tarık Al Said yer aldı.

Cezayir, Tunus ve Sudan ise zirvede dışişleri bakanları düzeyinde temsil edildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, zirvedeki konuşmasında Arap ülkelerine İsrail ile ilişkilerini gözden geçirmeleri çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise İsrail’in Filistin halkına vahşice saldırıları karşısında Arap ülkeleri olarak ortak bir duruş sergilemeleri gerektiğini vurguladı, “Uluslararası toplumun da İsrail’in Filistinli kardeşlerimize yönelik barbarca saldırılarını durdurması ve Gazze’de ateşkes çabalarını desteklemesi gerekiyor” dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da konuşmasında Arap halklarının İsrail’in Gazze’ye “vahşi” saldırılarını unutmayacağını belirtti. Ebu Gayt, “İsrail’in Gazze’ye saldırıları konusunda yanlış algıların hâkim olduğunu, Batılı ülkelerin saldırılara kılıf uydurduğunu, yakın dostlarının ise bunun önüne geçemediğini” söyledi.

Zirvenin sonunda Bahreyn Kralı Al Halife, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’la birlikte basın toplantısı düzenledi. Al Halife, 2025’te düzenlenmesi planlanan bir sonraki zirveye Irak’ın ev sahipliği yapacağını aktardı.

Ebu Gayt ise zirvenin sona ermesiyle yayımlanan sonuç bildirisinde yer alan önemli noktalara değindi.

Arap Birliği Genel Sekreteri, bildiride, “Gazze Şeridi’nde acilen ateşkesin sağlanması ve bağımsız Filistin devletinin oluşması gerçeğini somutlaştıracak Orta Doğu’da uluslararası barış konferansının düzenlenmesi çağrısının bulunduğuna” dikkati çekti.

Bahreyn resmi ajansı BNA’da yer alan açıklamaya göre ise zirvenin sonuç bildirisinde liderler, “İsrail’in Gazze Şeridi’nde devam ettirdiği acımasız saldırılarını, sivil Filistin halkı aleyhinde işlenen suçları ve İsrail’in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku benzeri görülmemiş şekilde ihlal etmesini” şiddetle kınadı.

Liderler ayrıca Gazze’de sivillerin ve sivil tesislerin hedef alınmasını, kuşatmanın bir silah olarak kullanılmasını, aç bırakmayı, zorla yerinden edilme girişimlerinin yanı sıra bunların sonucunda on binlerce masum Filistinlinin öldürülmesi ve yaralanmasına da tepki gösterdi.

İsrail’in saldırılarının, bir milyondan fazla tehcir edilmiş insan için sığınak haline gelen Refah’a kadar yayılması ve bunun sonucunda ortaya çıkan insani felaketi kınayan liderler, İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını ele geçirmesine ve bunun insani yardım akışının durmasına neden olmasına da tepkilerini ifade etti.

İki devletli çözüm uygulanıncaya kadar Birleşmiş Milletler Geçici Görev Güçleri’nin işgal altındaki Filistin topraklarında konuşlandırılması çağrısında bulunan liderler, Filistin’in BM’ye tam üyeliğini kabul ederek, iki devletli çözümün uygulanması için net önlemler alma konusundaki sorumluluğun BM Güvenlik Konseyi’ne ait olduğunu vurguladı.

Liderler, siyasi süreç için bir zaman sınırı belirlenmesi ve bağımsız bir Filistin devleti kurulmasına yönelik bir BM Güvenlik Konseyi kararı çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.

Bölgesel sorunlar, çağrılar ve uyarılar

Bölgesel meselelerle ilgili olarak da liderler, Sudanlı taraflara bir yıldan fazla süredir devam eden silahlı çatışmanın çözümüne yönelik girişimlere katılmaları çağrısında bulundu.

Suriyeli mültecilerin ülkelerine onurlu, güvenli ve gönüllü olarak geri dönmelerini sağlayacak koşulların oluşturulması gerektiğini vurgulayan liderler, Suriyeli mültecilere ve onlara ev sahipliği yapan ülkelere yönelik uluslararası desteğin azalmasının yansımaları konusunda uyardı.

Yemen ve Libya’daki krizlere siyasi çözümü desteklediklerini vurgulayan liderler, tüm Lübnanlı taraflara, görev süresi 31 Ekim 2022’de sona eren Mişel Avn’ın yerine bir cumhurbaşkanı seçilmesine öncelik vermeleri çağrısında bulundu.

Somali’nin egemenliğini koruma ve buna gölge düşürebilecek her türlü icraata karşı koyma konusunda Somali ile dayanışma içinde olduğunu vurgulayan liderler, BAE’nin Basra Körfezi’nde bulunan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları üzerindeki egemenliğini teyit ederek, İran’ı müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüm bulmaya veya kontrol ettiği adalarla ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmaya çağırdı.

Arap su güvenliğinin, özellikle Mısır ve Sudan için Arap ulusal güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydeden liderler, Nil suları üzerindeki haklarını etkileyen her türlü eylem veya icraatı reddettiklerine dikkati çekti.

Liderler, devlet egemenliği kapsamı dışında faaliyet gösteren ve Arap ülkelerinin üstün çıkarlarıyla çatışan yabancı ülkelerin ajandalarını takip eden veya uygulayan silahlı gruplara veya militanlara verilen her türlü desteği reddettiklerini yineledi.

Uluslararası sularda denizde seyrüsefer özgürlüğüne bağlı kalındığını ve Kızıldeniz, Umman Denizi ve Basra Körfezi’nde seyrüsefer özgürlüğünün güvence altında olduğunu vurgulayan liderler, seyrüsefer özgürlüğünü, uluslararası ticareti, dünya ülkeleri ve halklarının çıkarlarını tehdit eden ticari gemilere yönelik saldırıları kınadı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English