Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Paşinyan: Azerbaycan ile sınırlarımızı belirlememiz gerek

Yayınlanma

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Azerbaycan ile sınırlarını belirlemesi gerektiğini, aksi takdirde bölgede yeni gerilimlerin yaşanacağını belirtti.

News.am‘nin haberine göre Paşinyan, “Bu adımları atmazsak bölgemizde yeni bir patlama yaşanacağını garanti ederim. Sınır, barışın mutlak garantisidir. Hepimiz bir şeylerin ters gidebileceğini daima aklımızda tutmalıyız. Ve eğer işler planladığımız gibi giderse, birbirimizle diyalog kurmalıyız,” dedi.

Paşinyan, Kirants sınır köyü sakinleriyle yaptığı toplantıda Erivan’ın amacının güvenliğin mutlak garantörü olacak bir sınır yaratmak olduğunu vurguladı.

Paşinyan, “Azerbaycan’ın 50 metre ötede olması iyi, orada ticaret ve tarım yapacağız. Belki de arabaların geçeceği bir kontrol noktası inşa edeceğiz ve Ermenistan bunun parasını ödeyecek,” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ermenistan Başbakanı, sınırların belirlenmesi ve çizilmesinin yüzde 100 olumlu bir sonucu garanti edemeyeceğine dikkat çekti.

Ayrıca Paşinyan’a göre en fazla gerginlik Kirants ve Berkaber bölgelerinde yaşanıyor. Paşinyan, söz konusu köylerin temsilcilerinin önümüzdeki haftadan itibaren sınırlandırma çalışmalarıyla ilgilenecek olan çalışma grubuna dahil olacakları bilgisini verdi.

Paşinyan, 10 Nisan’da yaptığı açıklamada da Ermenistan’ın, Azerbaycan ile haritalar üzerinde anlaşmaya varmadan sınır çizme sürecini başlatmayacağını söylemişti.

Sınır çiziminin, 1991 yılında Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) tarafından kabul edilen Almatı Deklarasyonunu baz alması gerektiğini kaydeden Paşinyan, bu deklarasyonun İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinin toprak bütünlüğüne karşılıklı saygıyı da teminat altına aldığını ifade etmişti.

Kremlin doğruladı: Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’dan çekilmeye başladı

DİPLOMASİ

İki bakanlık arasında “Macron” gerilimi

Yayınlanma

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İsrail-Hizbullah gerilimi azaltmak için önerdiği “üçlü temas grubu”na katılmayı reddetti. Gallant’ın Fransa’nın 7 Ekim’den bu yana İsrail’e karşı “düşmanca politikalar benimsediğine” ilişkin açıklaması Savunma Bakanı’nı İsrail Dışişleri ile karşı karşıya getirdi.

The Times of Israel’in haberine göre Gallant, Macron’un girişimine ilişkin Fransa’ya yoğun eleştiriler yönelttiği bir açıklama yaptı.

Gallant, Fransa’nın 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar konusunda İsrail’e karşı “düşmanca politikalar benimsediğini” ve Hamas’ın faaliyetlerini görmezden geldiğini iddia etti. Macron’un Hizbullah konusundaki önerisini reddeden Gallant, “İsrail, Fransa’nın önerdiği üçlü çerçeveye taraf olmayacak” dedi.

Gallant’ın açıklaması, Macron’un dün kuzey sınırındaki tansiyonun düşürülmesi için üç ülkenin birlikte çalışmaya karar verdiğini söylemesi ardından geldi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı “uygunsuz” dedi

Üst düzey İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Gallant’ın Fransa’yı hedef aldığı sözlerine karşı açıklama yaptı.

Savunma Bakanı Gallant’ın Fransa’ya “saldırılarını” onaylamadıkları belirtilen açıklamada, “İsrail ile Fransa arasında mevcut anlaşmazlıkların ötesinde, Fransa’ya yönelik açıklamalar yanlış ve yersizdir” denildi.

Lübnan’ın güneyinde Hizbullah ile İsrail ordusu arasında yaşanan çatışmalarda, İsrail’in son günlerde düzenlediği saldırılarda üst düzey bir Hizbullah mensubunun ölmesiyle gerginlik arttı.

Saha komutanının öldürülmesinin ardından İsrail’e misillemede bulunan Hizbullah’ın, 7 Ekim 2023 sonrası İsrail’e yönelik en büyük füze saldırılarından birini gerçekleştirdiği duyurulmuştu.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ermenistan Dışişleri’nden Belarus’a protesto notası

Yayınlanma

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anatoliy Glaz’ın açıklamalarıyla ilgili olarak Minsk’e protesto notası gönderdi.

Bakanlık Sözcüsü Ani Badalyan, yaptığı açıklamada, “Şunu da eklemeliyiz ki, ülkenin geleceğini düşünen bir liderlik temennisinde bulunurken, böyle bir liderliğe sahip olmak gerekir. Belarus örneğinde bu şu anda gerçekten de bir lüks,” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Ermenistan Başbakanı’nın özel kalem müdürü Araik Harutyunyan, yetkililerin Belarus’a seyahat etmelerini yasaklayan bir kararname yayımladı.

Dün Anatoliy Glaz, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın açıklamalarını yorumlayarak, “Eğer birileri dikkatleri iç sorunlardan dış düşman imajıyla başka yöne çekmeye karar verdiyse, bu son derece dar görüşlü bir tutum,” demişti.

Glaz, “Bugün Ermenistan’daki iç siyasi durumun ne kadar zor olduğunu hepimiz görüyoruz. Ve elbette farklı insanların ciddi duygusal strese karşı farklı dirençleri var. Bunu anlayabiliyoruz. Ancak Belarus’un bununla ne ilgisi olduğunu anlamıyoruz,” yorumunu yapmıştı.

Daha önce de Ermenistan’ın Belarus Büyükelçisi Razmik Humaryan istişarelerde bulunmak üzere Erivan’a geri çağrılmıştı.

Buna karşılık Belarus da Ermenistan’daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

Politico: Belarus, Azerbaycan’a obüs ve elektronik harp ekipmanı tedarik etti

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD ve Ukrayna, 10 yıllık güvenlik anlaşması imzaladı

Yayınlanma

ABD Başkanı Joe Biden, İtalya’daki G7 zirvesi marjında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile 10 yıl vadeli bir güvenlik anlaşması imzaladı.

Reuters ajansının aktardığına göre anlaşma metninde “Taraflar bu anlaşmayı Ukrayna’nın NATO ittifakına olası üyeliği için bir köprü olarak görmektedir,” ifadelerine yer verildi.

Anlaşmada, “Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak üzere her iki taraf da Ukrayna’nın önemli silahlı kuvvetlere, güçlü kabiliyetlere ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü standartlarını karşılayan askeri-endüstriyel komplekse sürekli yatırıma ihtiyacı olduğunu kabul eder,” denildi.

Belge, Biden ile Zelenskiy arasında G7 zirvesinde yapılan bir toplantı sırasında imzalandı.

Ukrayna’nın bu zamana kadar Batılı ülkelerle imzaladığı diğer benzer anlaşmalarda olduğu gibi Washington, Kiev ile askeri işbirliğini sürdürme, Ukrayna’nın istihbarat ve karşı istihbarat servisleriyle işbirliğini yoğunlaştırma, Ukrayna askeri-sanayi kompleksini destekleme sözü veriyor ve Kiev’in NATO üyeliği hedefini destekleme niyetini beyan ediyor.

G7 ülkeleri, 2023 yazında Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinde Kiev ile güvenlik garantisi anlaşmaları imzalama niyetlerini bildirmişti.

O tarihten bu yana Ukrayna 17 ikili anlaşma imzaladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’ya göre bu belgeler garantilerden değil, sadece Kiev’in müttefikleri tarafından halihazırda yapılmakta olanlardan söz ediyor ve bunun ötesinde bir şey vaat etmiyor.

Putin, barış görüşmeleri için koşulları açıkladı: Ukrayna, Rusya’ya bağlanan bölgelerden tamamen çekilmeli

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English