Almanya hükümeti, ülkenin rekabet gücünü artırmak amacıyla ve ABD ve Çin’in uyguladığı devlet teşviklerine karşı sanayiye kilovat saat başına 0,05 ila 0,09 avro arsına değişen teşvik sunmayı planlıyor.
Elektriğin öteden beri maliyetli olduğu Almanya’da, Fraunhofer Enstitüsü tarafından 2015 yılında yapılan bir araştırma Alman şirketlerinin ödediği elektriğin ABD ve Çin’deki rakiplerinin ortalama iki katı olduğunu ortaya koyuyor.
Elektrik, güneş panellerinde kullanılan polisilikon üretimi gibi birçok temiz teknolojileri için kritik önemde.
ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) ve Çin’de yıllardır var olan düşük elektrik fiyatlarına karşı Almanya’dan sanayiye teşvik adımı geldi.
Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanı Robert Habeck, bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada ‘kilovat saat başına 0,05 ila 0,09 avro maliyetle elektrik üreten yenilenebilir enerji tesislerine coğrafi koşullar gözetilerek avantaj sağlanması’ gerektiğini kaydetti.
Habeck, AB’nin şirketleri sermaye yoğun harcamalar (CAPEX) yapmaları konusunda desteklerken, ABD’nin işletme giderlerini (OPEX) desteklemeye karar verdiğini anımsattı.
Habeck, bu uyumsuzluğu gidermek için sanayiye dönük teşvik paketinin hazırlanmakta olduğu bilgisini paylaştı.
Ancak Alman hükümeti, yeterli miktarda yenilenebilir enerji elde edilene kadar sanayicilerin elektrik faturalarına üst sınır getirmeyi düşünüyor.
Bununla beraber ‘bir üst sınır daha uygulamanın mümkün ya da gerekli olup olmadığının henüz tartışmalı’ olduğunu vurgulayan Habeck, bakanlığının üzerine düşeni yapma niyetinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Almanya’da kalan son polisilikon üreticisi Wacker Chemicals, geçen günlerde Çinli rakiplerinin elektrik için Alman şirketlerinin yarı fiyatını ödemesinden yakınmıştı.
Elektrik fiyatlarına yönelik devlet müdahalesinin AB Komisyonu tarafından incelemeye tabi tutulması gerekiyor.