AVRUPA

Almanya ‘savaşa hazır olmak’ için Bundeswehr’de reforma başladı

Yayınlanma

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius 4 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın zor durumdaki silahlı kuvvetlerini (Bundeswehr) yeniden rayına oturtmak için hükümetin komuta kademesini yeniden düzenleyeceğini ve siber ve bilişim teknolojilerini donanma, hava kuvvetleri ve kara kuvvetleriyle eşit düzeyde tam teşekküllü bir askeri birim haline getireceğini duyurdu.

Almanya, Ukrayna savaşından bu yana derin bir değişim geçireceğini ilan etmiş ve Şansölye Olaf Scholz, yetersiz finanse edilen savunma kapasitesini yeniden inşa etmek için bir ‘dönüm noktası’ (Zeitenwende) sözü vermişti.

Benzer bir şekilde Savunma Bakanı Boris Pistorius da silahlı kuvvetleri ‘savaşa hazır’ hale getirmek için bastırdı ve göreve gelmesinin üzerinden bir yıl geçmeden bu sonbaharda ordu için yeni bir yapıyı devreye soktuğunu vurguladı.

Avrupa’da ordular asker bulamıyor

Bakan, perşembe günü, önümüzdeki altı ay içinde uygulanması beklenen değişiklikleri içeren reformlarını sundu.

Pistorius gazetecilere yaptığı açıklamada, Almanya’nın Avrupa savunmasında öncü bir rol üstlenmesi gerektiğine işaret ederek, “Amaç, Bundeswehr’i en ciddi durumda, (…) savaş durumunda bile en iyi şekilde hazırlıklı olacak şekilde yapılarında yeniden yapılandırmaktır. NATO’nun [tehditlerle mücadeledeki] rolünü yerine getirebilmesini sağlamalıyız. Bu aynı zamanda (…) Bundeswehr’i yeni ve eski bir meydan okuma olan ulusal ve ittifak savunması için kurmak anlamına da geliyor,” dedi.

Bakana göre Almanya, NATO’nun en büyük Avrupalı üyesi ve Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak ‘özel bir sorumluluğa’ sahip.

SPD’li bakan, “Hiç kimse NATO topraklarına saldırma fikrine kapılmamalı; biz bunu anlatmak istiyoruz,” dedi.

Pistorius, bakanlığın en önemli taleplerinden birinin, yeniden uygulamaya konulması yönünde bir karar alınması halinde, Bundeswehr’in Almanya’da zorunlu ulusal hizmet için hazır hale getirilmesi olduğunu söyledi. Berlin, 2011 yılında zorunlu askerlik hizmetinin yanı sıra askeri olmayan kurumlarda hizmet etme seçeneğini de durdurmuştu.

Savunma Bakanlığının genç yetişkinler için bir ulusal hizmet modeli önerisinin önümüzdeki haftalarda Alman siyasetçilere sunulacağını da sözlerine ekledi.

Almanya zorunlu askerliği yeniden getirmeyi düşünüyor

İsveç gibi ülkelerde olduğu gibi askerlik hizmetinin gönüllü ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin yerine getirileceği İskandinav modeli muhtemel bir aday olarak görülüyor.

Pistorius tarafından vurgulanan temel unsurlardan biri, yeni bir kapsayıcı Operasyonel Liderlik merkezi (Operatives Führungskommando) aracılığıyla komuta zincirinin ve müttefikler için temas noktalarının basitleştirilmesi.

Bu sayede daha önce dış ve iç savunma ile bölgesel savunma arasında bölünmüş olan ayrı liderlik merkezleri tek bir merkezde toplanacak.

Yeni ortak liderlik merkezi sadece NATO ve AB için değil, aynı zamanda federal ve eyalet düzeyinde güvenlik görevlerini yerine getiren Alman makamları ve kuruluşları için de merkezi operasyonel temas noktası olarak hizmet verecek.

Pistorius ayrıca siber ve IT departmanını, donanma, hava kuvvetleri ve orduyla eşit düzeyde, tam teşekküllü dördüncü alt kuvvet (‘Teilstreitkraft’) statüsüne yükselteceğini açıkladı.

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer perşembe günü yaptığı açıklamada, “Siber alanı bir alt kuvvet seviyesine yükselttik ki bu alana verdiğimiz değer net bir şekilde anlaşılsın,” dedi.

Dört kuvvet de tıbbi hizmetler, lojistik ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer silahların (CBRN veya NBC) savunulması gibi kilit işlevleri içeren ortak bir Destek Sektörü (‘Unterstützungsbereich’) tarafından desteklenecek.

Çok Okunanlar

Exit mobile version