Almanya, entegrasyonu artırmak amacıyla Türkiye’den gönderilen imamları kabul etmeyi bırakacak ve bunun yerine kendi topraklarında Müslüman din adamlarını eğitecek.
İçişleri Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın entegrasyonu teşvik etmek amacıyla kendi Müslüman din adamlarını eğitmeye çalışması nedeniyle Türk imamların Alman camilerine gönderilmesini sağlayan eğitim programının aşamalı olarak kaldırılacağını duyurdu.
Bakanlık, Diyanet ve DİTİB arasında yapılan yeni anlaşmaya göre, batıdaki Dahlem kasabasında her yıl yaklaşık 100 imam yetiştirilecek. Bu imamlar, kademeli olarak Diyanet İşleri Başkanlığının yetiştirdiği ve istihdam ettiği yaklaşık 1000 din adamının yerini alacak.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser yaptığı açıklamada, “Dilimizi konuşan, ülkemizi tanıyan ve değerlerimizi savunan dini liderlere ihtiyacımız var,” dedi. Faeser, imamların ‘dinler arası diyaloğa dahil olmalarını’ ve ‘toplumdaki inanç sorunlarını tartışmalarını’ istediklerini savundu.
Alman İslam Konferansına (DIK) göre, Almanya’da yaklaşık 5,5 milyon Müslüman (nüfusun yaklaşık %6,6’sı) yaşıyor. Faeser, “Bu, Müslüman toplulukların entegrasyonu ve katılımı açısından önemli bir kilometre taşıdır,” iddiasında bulundu.
Almanya’da yaklaşık 2 bin 500 cami cemaati bulunuyor ve bunların 900’ü DİTİB tarafından yönetiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığının şubesi olan DİTİB, Almanya’nın en büyük İslami derneği olmasına rağmen Almanya tarafından ‘Türk hükümetinin genişletilmiş kol’ olarak hareket etmekle suçlanıyor.
Eski Şansölye Angela Merkel, ilk kez 2018’de Alman topraklarında imamların yetiştirilmesi lehinde konuşmuş ve parlamentoya bunun Almanya’yı ‘daha bağımsız kılacağını ve gelecek için gerekli olduğunu’ söylemişti.
2017 yılında Alman yetkililer, Diyanet İşleri Başkanlığının gönderdiği imamların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetine yönelik başarısız darbe girişiminin ardından Ankara adına casusluk yaptığı iddialarının ardından DİTİB’e temel reformlar gerçekleştirme çağrısında bulunmuştu. Diyanet herhangi bir müdahaleyi reddetti ve soruşturma herhangi bir suçlama getirilmeden kapatıldı.
DİTİB’in karıştığı son tartışma, geçen ay bir Afgan Taliban üyesinin örgütün batıdaki Köln kentindeki camilerinden birinde konuşma yapmasıyla ortaya çıktı.