İsrail’in yeni başbakanı olması beklenen Binyamin Netanyahu, müttefikleri ile devam eden koalisyon pazarlıkları kapsamında, Mescid-i Aksa baskınları gibi kışkırtmalarıyla tanınan Itamar Ben-Gvir’e Ulusal Güvenlik Bakanlığını verdi.
İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) aktardığına göre, 1 Kasım seçimlerinden zaferle ayrılan Likud Partisi lideri Netanyahu, yeni hükümette makamların paylaştırılması konusunda Yahudi Gücü (Otzma Yahudit) ile anlaşmaya vardı. Seçime aynı ittifakta girdiği partilerle koalisyon kurmak için müzakereleri sürdüren Netanyahu, Yahudi Gücü Partisi’ne, Ulusal Güvenlik Bakanlığını, Banliyöler, Necef Çölü ve Celile’yi Geliştirme Bakanlığını ve Yahudi Mirası Bakanlığını teslim etti. Geniş yetkilerle donatılmış şimdiki adı “Kamu Güvenliği Bakanlığı” olan Ulusal Güvenlik Bakanlığına, işgal altındaki Batı Şeria Sınır Polisi birimi de dahil edilecek.
Siyasi kökleri, 1994’te İsrail’in terör örgütü ilan ettiği Haham Meir Kahane liderliğindeki Arap karşıtı Kach hareketine uzanan Ben-Gvir, Filistin Yönetimi’ni ortadan kaldırmayı ve Filistinlilerin İsrail yönetimi altında ancak oy hakkından mahrum ve bağımsızlığa giden yollar tamamen kapalı olarak yaşamaları gerektiğini söylüyor. Ben-Gvir’e göre Araplar, ancak İsrail Devleti’ni “evin efendisi” olarak tanıdığı sürece Yahudilerle birlikte yaşayabilir. Aksini iddia edenlerin sınır dışı edilmesi gerektiğini savunuyor. Kullanmamış olsa bile elinde molotof kokteyli olan bir Arap’ı öldüren İsrail güvenlik güçlerine dokunulmazlık verilmesini istiyor. Tüm bu görüşleri, gençliğinde Ben-Gvir’in askerlik yapmasını engellemişti şimdi bakanlık, üstelik güvenlikten sorumlu bir bakanlık koltuğuna oturmak üzere.
Silah çekmişti
Sürekli yanında taşıdığı tabancasıyla Filistinlileri tehdit etmesiyle defalarca gündeme gelen Ben-Gvir, geçen yıl Tel Aviv’de bir otoparkta, aracını park etmesi yasak olan bir yere bırakması nedeniyle uyaran Filistinli çalışanları silahını çekerek tehdit etmişti. Ben-Gvir, 14 Ekim’de de işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’ne akşam saatlerinde bazı yerleşimcilerle baskın düzenlemişti. Sosyal medyaya yansıyan ve tepki çeken görüntülerde, mahalle sakinlerinin baskına tepki göstermesi üzerine Ben-Gvir’in silahını çekerek tehditler savurduğu görülmüştü.
Batı Kudüs’te geçen günlerde yaşanan bombalı saldırılar nedeniyle ‘suikast politikasına’ geri dönülmesi ve Filistinli tutuklulara yönelik baskının artırılması çağrısında bulunan Ben-Gvir, anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada, “Tam bir koalisyon anlaşmasına, tam anlamıyla sağcı bir hükümet kurmaya doğru büyük bir adım attık” ifadesini kullandı.
Sırada Smotrich var
Netanyahu, Yahudi Gücü partisi ile anlaşma sağlamasına rağmen, koalisyon kurmak için ihtiyaç duyduğu diğer aşırı sağcı parti Dini Siyonizm ile müzakerelerde hala yol alamadı. Savunma Bakanlığının kendisine verilmesini isteyen Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich, ABD yönetiminin Netanyahu’yu açıktan uyarması üzerine geri adım attı. Şimdi yetki alanının Batı Şeria ve bölgedeki sivil yönetimleri de kapsaması şartıyla Savunma Bakanlığı yerine Maliye Bakanlığı görevini de üstlenebileceğini söylüyor. Ancak bu konuda henüz bir anlaşmaya varılmadı.
Son yıllarda erken seçim ve koalisyon krizi sarmalına girilen İsrail’de 1 Kasım’da yapılan erken genel seçimlerde eski Başbakan ve muhalefet lideri Binyamin Netanyahu’nun başını çektiği sağ blok 120 sandalyeli Meclise 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazanmıştı. Netanyahu’nun öncülüğündeki sağ blok, dini partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile aşırı sağcı Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor. Netanyahu, koalisyon kurmak için bu partilerle müzakereler yürütüyor. Netanyahu’nun kuracağı koalisyon hükümetindeki “aşırıcı-ırkçı” partiler hem yeni hükümetin Filistin politikası açısından hem seküler İsrailliler nezdinde endişelere neden oluyor.