Bizi Takip Edin

AMERİKA

Bloomberg: Trump’ın atamaları İsrail’e desteği ve İran’a baskıyı artırmayı hedefliyor

Yayınlanma

ABD’de seçilmiş başkan Donald Trump’ın dış politikada üst düzey görevler için İsrail yanlısı üç Kongre üyesini seçmesi, göreve geldiğinde İsrail’e desteği artırmaya ve İran’ı sıkıştırmaya odaklanacağının altını çiziyor.

Bloomberg’de yer alan değerlendirmeye göre Trump, Gazze savaşında İsrail’e verdiği destek nedeniyle Biden yönetimini eleştiren pek çok Arap Amerikalıyı kazanmış olsa bile, Başkan Joe Biden’ın zaman zaman gerginleşen ilişkisinden sonra bu seçimler İsrailli liderler için son derece güven verici olacak.

Trump pazar günü New York’tan Temsilciler Meclisi üyesi Elise Stefanik’i Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak seçtiğini açıkladı. Floridalı Temsilciler Meclisi üyesi Mike Waltz, ulusal güvenlik danışmanı olarak atanırken, Dışişleri Bakanı olarak da Florida Senatörü Marco Rubio’yu seçmesi bekleniyor.

CNN’e göre Trump, en büyük İsrail destekçilerinden Stefanik’e BM elçiliği görevini teklif etti

Mayıs ayında İsrail parlamentosu Knesset’e hitap eden ve İran’a daha sert yaptırımlar uygulanması çağrısında bulunan Stefanik, Trump’ın kendisini seçtiğini açıklamasından bir gün önce, cumartesi günü X’te, “ABD, Başkan Trump’ın İran’a yönelik MAKSİMUM BASKI kampanyasına geri dönmeye hazır. Düşmanlarımız çok uzun zamandır Biden-Harris yönetiminin zayıflığından cesaret alıyor,” diye yazmıştı.

Rubio da aynı derecede şahin bir tutum sergiledi. Ekim ayında İsrail’in İran’dan gelen “tehdidi durdurmak için orantısız bir şekilde karşılık verme hakkını” desteklediğini belirten bir açıklama yayınladı.

Bloomberg’e göre bu tutumlar ve Trump’ın şu ana kadar vaat ettiği her şey, ilk başkanlık döneminde Orta Doğu için kullandığı oyun kitabını daha da güçlü bir şekilde kullanacağını gösteriyor.

Yeni başkanın İsrail’in Gazze Şeridinde ve Lübnan’da yürüttüğü savaşa son vermesi çağrısında bulunması beklense de, İsrail güçlerinin İran destekli gruplara karşı yürüttüğü operasyonları eleştirmesi pek olası değil.

Bloomberg, “Zaten son günlerde Başbakan Binyamin Netanyahu ile üç kez telefonda görüştü ve geçen ay ona İran ve onun vekil militan grupları söz konusu olduğunda ‘ne yapman gerekiyorsa yap’ dedi,” hatırlatmasını yapıyor.

Trump’ın Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz oldu

Trump’ın, ilk döneminde dış politika başarısı olarak kutladığı, İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştiren İbrahim Anlaşmalarını genişletmeye çalışacağı da neredeyse kesin.

Bloomberg’e göre daha şimdiden Trump’ın İsrail’e İran konusunda daha serbest davranacağına dair işaretler var. İran’ın İsrail’e misilleme yapmasının ardından ekim ayında Kuzey Carolina’da düzenlenen bir mitingde Trump, İsrail’in “önce nükleer silahları vurup gerisini sonra düşünmesi” gerektiğini söyleyerek, Başkan Joe Biden’ın karşı çıktığı İran’ın nükleer programına yönelik bir saldırıya açık olduğunun sinyalini vermişti.

Bloomberg’e göre İsrail’in bu adımı, Trump’ın ocak ayındaki yemin töreninden önce, Biden’ın “topal ördek” döneminde atması bir olasılık.

İsrail’in Batı Şeria, Gazze ve Kudüs’ü ilhak etme girişimlerinde de Trump’ın desteğini alması olması. Bu hafta İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ülkesinin önümüzdeki yıl Batı Şeria’nın egemenliğini ele geçirmesi gerektiğini ve Trump’ın “bu hamlede İsrail Devletini destekleyeceğine inandığını” söyledi.

AMERİKA

ABD Dışişleri: Suriye’ye yaptırım politikasında değişiklik yok

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanlığı, Heyet Tahrir eş-Şam’a (HTŞ) yönelik yaptırımları kaldırma planının olmadığını açıkladı. Sözcü Matthew Miller, gelecekteki politikaların örgütün eylemlerine bağlı olacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Washington’un Heyet Tahrir eş-Şam’a yönelik yaptırımları kaldırmayı ya da HTŞ’yi yasaklı örgütler listesinden çıkarmayı şu an için düşünmediğini belirtti.

Miller, dün düzenlediği basın toplantısında, Suriye’de HTŞ’nin fiilen iktidara gelmesiyle birlikte ABD’nin yaptırım politikasında herhangi bir değişiklik yapmayı planlayıp planlamadığına dair soruyu yanıtladı.

Miller, “Şu an itibarıyla bu gruba yönelik yaptırımları gözden geçirmek için bir sürecimiz bulunmuyor,” ifadesini kullandı.

Ayrıca Miller, gelecekte ABD’nin yaptırım politikasında değişiklik yapabileceğini, ancak bunun söz konusu örgütün eylemlerine bağlı olacağını ifade etti.

Sözcü, “Eğer örgütler belirli adımlar atarsa elbette yaptırım politikamız gözden geçirilebilir. Ancak bugün için paylaşacak yeni bir gelişmemiz yok,” diye ekledi.

Öte yandan, 8 Aralık’ta silahlı gruplar Suriye’de iktidarı ele geçirerek Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin düştüğünü ilan etti.

Esad, yakın çevresiyle birlikte Moskova’ya giderek siyasi sığınma talebinde bulundu.

AB, ABD ve Britanya HTŞ’yi “kısık ateşte pişirecek”

Okumaya Devam Et

AMERİKA

USAID’den Ermenistan’da 3,5 milyon dolarlık proje

Yayınlanma

ABD’nin uluslararası kalkınma ajansı USAID, Ermenistan’da eğitim ve kültür alanlarında 3,5 milyon dolarlık bir projeye başlıyor.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Ermenistan’da eğitim ve kültür projelerini kapsayan “Eğitim ve Kanıt Platformu” adlı yeni bir program başlatıyor.

Ajans, bu proje için 3,5 milyon dolarlık bir bütçe ayırarak, eğitim ve kültür projelerinin etkinliğini değerlendirme ve kontrol sistemlerini geliştirmeyi hedefliyor.

Program, “demokrasi ve yönetim”, ekonomi, tabii kaynakların yönetimi ve toplumsal cinsiyet gibi USAID’in geleneksel çalışma alanlarını içeriyor.

Proje kapsamında yerli uzmanlar, Amerikan misyonunun stratejik kararlarına temel olacak bağımsız analizler ve raporlar hazırlayacak.

Bu süreçte, yerel halkın USAID programlarına dahil edilmesi için yöntemler de geliştirilecek.

Söz konusu program, Ermenistan’ın kültürel ve eğitim alanlarında ABD’nin etkisini artırma girişimi olarak öne çıkıyor.

Ermenistan’da halihazırda ABD etkisini artırmaya yönelik çabaların sürdüğü bilinirken, bu yeni projenin ülkedeki siyasi dirençle karşılaşması düşük bir ihtimal.

ABD ve Ermenistan’dan ‘güvenlik işbirliği’ adımları

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Pentagon ve SpaceX’ten Ukrayna’ya Starshield desteği

Yayınlanma

Pentagon ve SpaceX, Ukrayna’nın güvenli iletişim ağı Starshield’e erişimini genişletme konusunda anlaşmaya vardı. 2025 yılında başlayacak hizmet kapsamında, toplamda 3 bin terminale kesintisiz internet erişimi sağlanması hedefleniyor.

SpaceX ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna’nın daha güvenli bir Starlink uydu ağı versiyonu olan Starshield’e erişimini genişletme konusunda anlaşmaya vardı.

Bloomberg’in haberine göre, bu anlaşma Ukrayna’nın sahip olduğu 2 bin 500 terminalin, hacklenmesi veya müdahale edilmesi çok daha zor olan şifreli bir iletişim kanalı olan Starshield’e bağlanmasını içeriyor. Şu ana kadar sadece 500 terminal bu sisteme erişim sağladı.

ABD Uzay Komutanlığı, iki sözleşme kapsamında toplamda 3 bin terminalin hizmet vereceğini açıkladı. Bu sözleşmelerin ana hedefi, Ukrayna’da internete kesintisiz erişim sağlıyor. Hizmetlerin 2025 yılında başlaması planlanıyor.

Ancak Bloomberg, SpaceX’in Ukrayna’ya desteğini sürdürme konusundaki rolünün belirsiz olduğunu vurguluyor.

Haberde, SpaceX’in CEO’su ve Forbes’a göre 354,9 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk’ın, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarından biri olduğu hatırlatılıyor.

Trump, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşını en kısa sürede sonlandırma sözü vermişti.

Ekim ayında The Wall Street Journal, ABD, Avrupa ve Rusya’daki mevcut ve eski yetkililere dayandırdığı haberinde, Musk’ın 2022’den beri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenli temas halinde olduğunu bildirmişti.

Habere göre bu görüşmeler hem kişisel hem iş hem de jeopolitik konularla ilgiliydi. Özellikle 2023’ün sonlarında Putin’in, Musk’tan Çin’in çıkarları doğrultusunda Tayvan’da Starlink hizmetlerini etkinleştirmemesini istediği iddia edilmişti.

Fakat Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Musk ile yalnızca bir kez telefonda görüştüğünü ve düzenli temasın olmadığını belirterek bu iddiaları reddetti.

2022’de Musk, Ukrayna’ya sağladığı Starlink terminallerini ücretsiz olarak sunmaya devam edemeyeceğini açıklamış ve yeni cihazlar tedarik etmeyi reddetmişti.

Daha sonra SpaceX, “Üçüncü Dünya Savaşı’na yol açabilecek bir çatışmanın tırmanmasına izin vermeyeceğiz,” diyerek ağının askeri kullanımına kısıtlamalar getirdi.

Ancak Haziran 2023’te SpaceX, Pentagon ile Ukrayna’ya Starlink hizmetleri sağlamak için 23 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Sağlanan terminal sayısı ise açıklanmadı.

WSJ: Elon Musk ile Vladimir Putin düzenli temas halinde

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English