AVRUPA

Breton: TSMC çip fabrikası yatırımı AB sanayi stratejisinin doruk noktası

Yayınlanma

İç Pazardan Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC’nin Almanya’da yeni bir çip fabrikasına yaptığı 10 milyar avroluk yatırımın, AB’nin son birkaç yıldır uyguladığı sanayi stratejisinin ‘doruk noktası’ olduğunu söyledi.

Breton, Fransız radyo yayıncısı RTL’ye verdiği demeçte, yeni kabul edilen AB Çip Yasası ile kolaylaştırılan yatırımın, ‘Avrupa’nın kaderini yeniden kendi ellerine aldığının’ bir işareti olduğunu söyledi.

Breton RTL’ye verdiği demeçte, “Otuz yıl önce kendi [üretim] kapasitelerimiz vardı, fakat bunu giderek Asya’ya kaptırdık,” dedi. Avrupa Komisyonu’na göre AB 2019 yılında dünya üretiminin sadece %9’unu gerçekleştirdi.

Komisyon üyesine göre şu ana kadar AB genelinde toplam 100 milyar avro değerinde 68 yarı iletken teknolojisi projesi gerçekleştirildi.

“Rekabet kurallarımızı değiştirmek zorunda kaldık. Asya rekabetiyle yüzleşmek için çok naiftik ve kurallarımızı bu dünyanın gerçeklerine uyarlamamız gerekiyordu,” diyen Breton, yasayı desteklerken ‘ağır’ özel yatırımları desteklemek için devlet yardımının gerekli olduğunu da iddia etti. Breton, “Naifliğe paydos: işte benim uğruna çabaladığım siyaset budur,” dedi.

TSMC, Dresden’e fabrika kuracak: İşgücü piyasası karışabilir

Çin ile ilişkilere de değinen Breton, “Çin AB için önemli bir ticari ortaktır ve olmaya da devam edecektir,” dedi, fakat ‘en hassas teknolojilerin AB’ye ithalatını’ sınırlamaya dikkat ettiklerini de ekledi.

Salı günü Tayvanlı yarı iletken devi TSMC, 5 milyar avroluk devlet yardımı karşılığında Almanya’da bir mikroçip fabrikası kurmak ve işletmek üzere 10 milyar avronun üzerinde yatırım yapacağını açıkladı. Proje, her biri %10 hisseye sahip olacak Avrupalı şirketler Bosch, Infineon ve NXP’den de yatırım aldı.

TSMC’nin bu hamlesi, Intel’in Saksonya-Anhalt’ta 30 milyar avroluk (10 milyar avrosu devlet yardımı) bir yatırım taahhüdü ve STMicroelectronics ve GlobalFoundries’in Fransa’da yeni bir fabrika kurması ve hükümetin 2,9 milyar avro değerinde sübvansiyon sağlaması da dahil olmak üzere AB genelinde yarı iletken sektörüne yapılan bir dizi başka yatırımı takip ediyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version