Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, Sky News sunucusu Yalda Hakim’e verdiği mülakatta Ukrayna’daki çatışmaların durdurulması ve müzakerelerin başlatılması çağrısında bulundu.
Batılı ülkelerin Ukrayna’da devam eden savaşa karşı ‘gerçekçi bir yaklaşım’ sergilemesinden yana olduğunu kaydeden Pavel, Kieb’in NATO’ya kabulünün ancak bölgedeki savaş sona erdikten sonra düşünülebileceğini belirtti.
Pavel, aynı zamanda Ukrayna’nın yakın gelecekte Rusya tarafından ilhak edilen topraklar üzerinde mutlak kontrol sağlama ihtimali konusunda da kuşkularını dile getirdi. Cumhurbaşkanı, sürdürülebilir bir çözümün müzakere edilebilmesi için öncelikle savaşın durdurulması gerektiğini vurguladı.
Savaşı sona erdirmek için Rusya ile müzakerelere başlaması gerekip gerekmediği sorusuna Pavel, Ukrayna’nın Rusya’nın elindeki toprakları öngörülebilir bir gelecekte geri alamayacağı yanıtını verdi.
Pavel, “Gerçekçi olmak zorundayız. Ukrayna’nın yakın bir zamanda topraklarının kontrolünü tamamen yeniden ele geçirebileceğine inanmak saflık olur. Rusya şu anda işgal ettiği topraklardan vazgeçmeyecektir,” ifadelerini kullandı.
Nuland: Ukrayna henüz Rusya ile müzakerelere hazır değil
‘Şu anda ihtiyacımız olan şey savaşın sona ermesi’
Uzlaşının çözüm olacağına, ancak önce Ukrayna’nın bunu kabul etmesi gerektiğine dikkat çeken Pavel, “Şu anda ihtiyacımız olan şey savaşın sona ermesi ve ardından gelecekteki bir anlaşmayı müzakere edebiliriz. Bir uzlaşma olabilir. Ancak bu uzlaşmaya Ukrayna, Rusya ve bu anlaşmanın garantörü olacak ülkelerin rızası olmadan varılamaz,” yorumunu yaptı.
Pavel ayrıca, özellikle Rusya’nın muhtemelen bir tampon bölge oluşturmak istediği Harkov oblastında gerçekleştirdiği taarruz hakkında da konuştu.
Cumhurbaşkanı, “Şahit olduğumuz şey uzun bir hazırlık döneminin sonucu. Rusya’nın hava düzelir düzelmez bir taarruz başlatacağı açıktı. Ukraynalılar uzun süredir buna hazırlanıyordu. Bizden daha fazla destek, mühimmat ve teknik ekipman istediler,” diye konuştu.
Avrupa’daki mevcut güvenlik durumu ve ABD ile ilişkilerde artan sorunlara dair Pavel, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük güvenlik riskleri karşısında Avrupa’nın ‘yeterince esnek tepki vermediğine’ işaret etti.
‘Kendi güvenliğimiz konusunda çok daha esnek olmamız gerekiyor’
Pavel, avro bölgesindeki hükümetlerin silah şirketlerine üretim konusunda net şartlar ve teminatlar vermediğini kaydeden Pavel, “Kendi güvenliğimiz söz konusu olduğunda gerçekten çok daha esnek olmamız gerekiyor,” diye vurguladı.
Pavel ayrıca Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’ya sağlanan askeri yardımları da eleştirerek şöyle devam etti: “Avrupa Birliği’nin kaynaklarının Kuzey Amerikalı müttefiklerimizle birlikte Ukrayna’ya savaş alanında kazanabilmesi için yardım etmeye yeterli olduğundan eminim. Ancak tedariklerimiz konusunda gerektiği kadar ihtiyatlı davranmaz ve sürekli olarak tırmanma riskini değerlendirmezsek, Ukraynalılar hayatlarını kaybedecek, toprak kaybedecek ve hatta savaşı kaybedeceklerdir.”
Rusya, Harkov’da taarruza geçti