Bizi Takip Edin

ASYA

Çin kamuoyu: Batı ateşi körüklerken, Pekin barış arayışında

Yayınlanma

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dışişleri Direktörü Wang Yi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer üst düzey Rus yetkililerle Moskova’da bir araya gelirken, Çin kamuoyu Rusya-Ukrayna savaşında Pekin’in arabuluculuk rolünü tartışıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan perşembe günü yapılan açıklamaya göre, Çin “her zaman olduğu gibi tarafsız ve adil bir duruş sergileyecek ve krizin siyasi olarak çözümünde yapıcı bir rol oynayacak.”

Bu arada Çinli üst düzey diplomat Wang Yi geçen cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Çin’in Ukrayna krizine siyasi bir çözüm bulma konusundaki duruşuna ilişkin bir belge yayınlayacağını söylemişti.

Wang belgenin ne zaman yayınlanacağı konusunda ayrıntı paylaşmadı, ancak Çin basınına göre belgede Pekin’in tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve tüm ülkelerin meşru güvenlik kaygılarının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan bazı önerileri yer alacak.

Barışın işlemesi taraflara bağlı

Çinli analistlere göre, ABD ve Batılı ülkeler Ukrayna’da devam eden savaşı sürdürmek için ek silahlar göndermekle meşgul. Pekin’in arabuluculuk yapmak için elinden geleni yapacağını kaydeden Çinli uzmanlar, bir barış planının etkili olup olmayacağının ise savaşan taraflara bağlı olduğunu söylüyor.

Global Times’a konuşan uzmanlara göre, Kiev yönetimi, Moskova’nın altını oymaya devam etmek ve statükoyu zorla değiştirmek için uzun süreli bir çatışmayı tercih eden Washington’dan derinden etkilendiği için her iki tarafın da kabul edeceği uygulanabilir bir barış formülü geliştirmek gerçekten zor. Çinli uzmanlar barışın, ancak savaş alanındaki zayiat ve hasar taraflardan en az birinin fikrini değiştirecek boyuta ulaştıktan sonra gelebileceğini düşünüyor.

Pekin’deki Çin Dış İlişkiler Üniversitesi’nde profesör olan Li Haidong, “Eğer Batı Rusya’nın bazı güvenlik endişelerinin meşru ve makul olduğunu kabul etmeyi reddederse, Moskova, güvenlik çıkarlarını reddeden bir teklifi asla kabul etmeyecek ve bu nedenle çatışma durdurulmayacaktır” diyor.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya Çalışmaları Enstitüsü’nde yardımcı araştırma görevlisi olan Zhang Hong’a göre ise, Rusya ve Ukrayna savaş alanında çıkmaza girdi. Savaşan tüm tarafları tatmin edecek mükemmel bir plan yapmanın zor olduğunu kaydeden Zhang, ateşkes ve barışı teşvik etmenin uzun vadeli ve büyük çaba gerektiren bir süreç olduğunu ve Çin’in en başından beri yapmaya çalıştığı şeyin bu olduğunu savunuyor.

ABD ve NATO savaşı kışkırtıyor

China Daily’nin AB Büro Şefi Chen Weihua’ya göre, uzun menzilli füzelerin ve savaş uçaklarının Ukrayna’ya gönderilme olasılığı ancak NATO’nun Rusya-Ukrayna çatışmasını tırmandırma ve uzatma hedefine ulaşmasına yardımcı olabilir.

Chen ayrıca, Putin’in Moskova’nın “bu sürece dahil olan herkesle kabul edilebilir çözümler konusunda müzakere etmeye” istekli olduğunu söylemesine rağmen, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Rusya’nın barışa hazırlandığına dair hiçbir işaret olmadığında ısrar ettiğini ve barış için doğru koşulların ortadan kalktığını iddia ettiğini hatırlatıyor.

ABD’nin, Pekin’in Moskova’ya “öldürücü silahlar” tedarik etmeyi planladığına dair söylentileri yaymasını da bu bağlamda değerlendiren Chen, Washington’ın dünyanın dikkatini ABD’nin çatışmayı körüklediği ve Ukrayna ve Avrupa’ya artan silah satışlarından kâr elde ettiği gerçeğinden uzaklaştırmaya çalıştığını söylüyor.

Rusya ziyareti Pekin’in çabalarına örnek

People’s Daily editörleri Zhong Wenxing ve Liang Jun da, Wang Yi’nin Rusya ziyaretini Çin’in Ukrayna krizine siyasi bir çözüm bulmak için çabalarına dair en somut örnek olarak sunuyorlar.

People’s Daily makalesinde, Batı’nın siyasi amaçlı aşağılamalarına rağmen, “yakın komşular olarak” Çin ve Rusya’nın, kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklıklarını sağlamlaştırmaya ve işbirliğini derinleştirmeye devam etmek için her türlü nedene sahip olduğu vurgulanıyor.

‘Kaya gibi sağlam’ Çin-Rusya ilişkisi

Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmayı reddeden Pekin’in defalarca barış görüşmesi çağrısında bulunmasına rağmen Moskova ile “derin” ve “kaya gibi sağlam” ortaklığı, ABD ve birçok Avrupa ülkesini endişelendiriyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Ukrayna krizi boyunca Rusya’yı izole etmeye yönelik Batı baskısına direnerek Putin’in yanında yer aldı. Çin-Rus ticaret hacmi Ukrayna savaşından bu yana artarken, Rusya’nın Çin’e petrol satışı da artış gösterdi.

Çin ve Rusya ikili ticareti yıllık yüzde 34,3 artarak 2022’de 1,28 trilyon yuan (190 milyar dolar) gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Ticaret hacminin yakında yılda 200 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

Rusya’nın Çin-Rusya Doğu Gaz Boru Hattı üzerinden Çin’e ihraç edilen doğal gaz ise geçen yıl 15 milyar metreküpe ulaştı ve hacmin 2023’te 22 milyar metreküpe çıkması bekleniyor.

Pekin, uluslararası koşullar ne olursa olsun Çin-Rusya stratejik koordinasyonu için herhangi bir “sınır” veya “kısıtlı alan” görmediğini vurguluyor.

ASYA

Tutuklanmasına rağmen Filipinler’deki ara seçimlerde yarışacak olan Duterte’ye destek artıyor

Yayınlanma

Analistler, eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki (UCM) tutukluluğuyla ilgili sosyal medya spekülasyonları ve rakip adaylarla ilgili dezenformasyonun Filipinler’deki ara seçim kampanyasında siyasi vaatler kadar öne çıkacağını öngörüyor.

Ülkenin en önde gelen iki siyasi hanedanı olan görevdeki Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile selefi Duterte arasında bir savaş olarak görülen 12 Mayıs seçimleri için kampanyalar cuma günü başlıyor.

Duterte’nin bu ayın başlarında tutuklanıp Lahey’deki UCM’ye gönderilmesinden bu yana düşmanlık daha da şiddetlendi. Duterte, ölümcül “uyuşturucuyla mücadelesi” nedeniyle insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor.

Nikkei Asia’nın haberine göre, Duterte’yi destekleyen o kadar çok kişi sosyal medyada Marcos Jr. hükümetine karşı hoşnutsuzluklarını ve tutuklama üzerine eski lidere desteklerini dile getirdiler ki hükümet, Başkan ve ailesine karşı bir “yanlış bilgi tufanı” olarak tanımladığı bu durumu dikkate aldı.

“[Tutuklamadan] bu yana yalan haberlerin hedefi oldular. Bu yeni bir şey değil. Sara’nın Marcos’larla ilgili algısı bozulduğunda, yalan haberler de o zaman gelmeye başladı,” diyen yönetim sözcüsü Claire Castro, Duterte’nin başkan yardımcısı olan ancak Marcos’la arası açılan ve geçen ay görevden alınan kızı Sara Duterte’ye atıfta bulundu.

Başkan’ın Senato’da yeniden seçilmek için yarışan kız kardeşi Imee Marcos’un, Başkan’ın Duterte’nin tutuklanmasının ardındaki “gerçeği gizlemeye yönelik kasıtlı çaba” olarak tanımladığı gerekçeyle bu hafta kardeşinin aday listesinden ayrılması da riskleri artırdı.

Filipinler’in eski Devlet Başkanı Duterte tutuklandı

Bir Filipin başkanının altı yıllık görev süresinin yarısında düzenlenen ara seçimler, Temsilciler Meclisi, Senato’nun yarısı, eyalet ve şehir yetkilileri için yapılan seçimleri içeriyor. Duterte, Hollanda Lahey’de gözaltında tutulmasına rağmen güneydeki Mindanao adasında ailesinin merkezi olan Davao City’nin belediye başkanlığı için yarışıyor.

Yaklaşık 69 milyon Filipinli oy kullanma hakkına sahip. Bir önceki ara seçim olan 2019’da katılım oranı %76’ydı.

Filipinler seçimlerinde sosyal medya güçlü bir propaganda aracı olarak kullanılıyor. Marcoslar da sosyal medyayla ilgili benzer taktikler kullandılar. Tartışmalı veri analiz firması Cambridge Analytica’ya 2022 başkanlık seçimleri öncesinde sosyal medyadaki imajlarını yeniden markalaştırmak için başvurdukları bildirildi. Aile, sosyal medyada Marcos’un babası merhum diktatör Ferdinand Marcos’un mirasını aklayan bir kampanya yürütmesine rağmen bunu reddetti.

Manila’daki De La Salle Üniversitesi’nde doçent olan Anthony Lawrence Borja, “Sosyal medyadaki faaliyetler siyaset hakkındaki yanılsamaları değilse bile önyargıları güçlendirebilir” dedi.

Borja’ya göre Duterte’nin UCM tarafından tutuklanması, destek tabanında “mağdurluk imajını ve buna bağlı kabile bağlılıklarını güçlendiriyor”. Seçmenler 2016’da onu kısmen Mindanao’dan geldiği ve bölge için barış ve kalkınma vaat ettiği için destekledi. Birçoğu, ülkenin en büyük adası ve başkentine ev sahipliği yapan Luzon’da kalkınmaya öncelik veren geçmiş Filipin başkanlarından giderek daha fazla memnuniyetsizlik duyuyordu.

Ancak Borja, bu “itibar artışının” ulusal siyasette bir kampanyaya yardımcı olacağını, ancak yerel makamlar için zaferi garanti etmeyeceğini belirtti.

Christopher “Bong” Go ve Ronald “Bato” Dela Rosa’nın Senato’da yeniden seçilmek için yarışması ile Duterte’nin müttefikleri de ulusal makamlar için teklifte bulunuyor. Yerel anket kuruluşu Social Weather Stations’a göre her ikisi de Duterte’nin tutuklanması etrafında gelişen olaylar zincirinden “oy” kazanıyor ve seçmenlerin tercihlerinde yükseliyorlar. Go, eski liderin eski bir yardımcısıyken, Dela Rosa eski Davao Şehri polis şefiydi ve Duterte’nin uyuşturucuya karşı savaşının “mimarı” olarak kabul ediliyor.

Onlar ve Duterte’nin desteklediği diğer senatör adayları, mevcut siyasi statükoyu değiştirmek için kampanya yürütmenin yanı sıra Duterte’nin 2016 kampanyasının yolsuzlukla mücadele, barış ve düzen gibi ayırt edici özelliklerini savunuyorlar. Marcos Jr. yönetiminin senatör adayları ise politikada süreklilik ve siyasi istikrar söylemiyle yarışıyor. Filipin ekonomisi geçen yıl %5.6 büyüyerek Güneydoğu Asya’daki en hızlı büyüme oranlarından birini yakaladı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Bangladeş’in geçici lideri Yunus, Çin ziyaretinde Xi Jinping ile bir araya geldi

Yayınlanma

Basın sözcüsü cuma günü yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Bangladeş’in geçici lideri Muhammed Yunus’a, Pekin’in Dakka’ya verilen Çin kredilerinin faiz oranlarını düşürme taleplerini değerlendireceğini söylediğini aktardı.

Yunus, geçen yıl göreve gelmesinden bu yana ilk ikili devlet ziyareti için Çin’e gitti.

Yunus’un Basın Sözcüsü Shafiqul Alam, görüşmeleri “kapsamlı, verimli ve yapıcı” olarak nitelendiren bir Facebook paylaşımında, Başkan Xi’nin Çin’in Bangladeş’teki yatırımlarını teşvik etme ve Çinli imalat işletmelerinin taşınmasını kolaylaştırma konusundaki kararlılığını da teyit ettiğini söyledi.

“Başkan Xi, Çin’in Başdanışmana ve Geçici Hükümete verdiği desteği yineledi. Bu Profesör Yunus’un ilk ikili dış gezisiydi ve şu ana kadar büyük bir başarı elde etti” dedi.

Alam, Çin’in görüşmeler sırasında Bangladeş tarafından gündeme getirilen önemli bir konu olan su kaynakları yönetimi konusunda da işbirliğini geliştirmeyi düşündüğünü sözlerine ekledi.

Taraflar yaptıkları ortak basın açıklamasında Çin-Bangladeş Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine yakında başlanmasının ve Çin-Bangladeş Yatırım Anlaşmasının optimize edilmesine yönelik müzakerelerin resmen başlatılmasının önemini vurguladılar.

Basın açıklamasında ayrıca Bangladeş’in Tayvan’ı Çin topraklarının bir parçası olarak tanıyan Tek Çin politikasını desteklediği belirtildi.

Taraflar ekonomik ve teknik işbirliğine ilişkin bir anlaşma ve çoğu kültürel alışverişe ilişkin sekiz memorandum imzaladı.

Çin devlet haber ajansı Xinhua’nın aktardığına göre Xi, “Çin, Kuşak ve Yol’un yüksek kalitede inşasını teşvik etmek, dijital ekonomi, yeşil ekonomi, denizcilik ekonomisi, altyapı inşası ve su koruma gibi alanlarda işbirliğini keşfetmek ve insandan insana teması teşvik etmek amacıyla insani alışverişleri geliştirmek için Bangladeş ile çalışmaya hazırdır” dedi.

Yunus, Hindistan’ın uzun süredir müttefiki olan ve ölümcül protestoların ardından ağustos ayında başbakanlık görevinden alınan Şeyh Hasina’nın yerini aldı. Hasina, Bangladeş’in kendisini yargılamak üzere iade etme taleplerine yanıt vermeyen Hindistan’a sığındı.

Çin, Bangladeş ile bağlarını güçlendiriyor ve yıllık 25 milyar dolarlık ticaretiyle Bangladeş’in en büyük ticaret ortağı konumunda. Ancak Pekin’in birçok Bangladeş ürünü için sıfır tarife pazar erişimi teklifine rağmen Bangladeş’in Çin’e ihracatı sadece 1 milyar dolarla sınırlı kalıyor.

Analistler, Bangladeş’in Çin ile artan ve Hindistan ile zayıflayan ilişkilerinin Güney Asya’nın jeopolitik dengesini yeniden şekillendirebileceğini ve Hindistan için güvenlik endişelerini artırabileceğini söylüyor.

Bangladeş’in geçici hükümet başkanı Yunus, Çin’e ilk ziyaretini yapacak

Okumaya Devam Et

ASYA

Xi, iş dünyası liderlerini küresel ticareti korumaya çağırdı

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, FedEx’ten Rajesh Subramaniam ve Standard Chartered’dan Bill Winters’ın da aralarında bulunduğu bir grup yöneticiyle yaptığı toplantıda küresel iş dünyası liderlerini tedarik zincirlerini korumak için birlikte çalışmaya çağırdı.

ABD ile derinleşen ticaret savaşının ortasında Çin lideri, AstraZeneca’dan Pascal Soriot ve Thyssenkrupp’tan Miguel Ángel López Borrego’nun da aralarında bulunduğu yabancı iş dünyası liderlerinden oluşan gruba, tarihi “geriye döndüren” davranışlara direnmeleri gerektiğini söyledi.

Xi cuma günü Pekin’de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, “Herkesin geniş ve uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmasını ve küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin güvenliğini ve istikrarını bozan eylemleri körü körüne takip etmemesini, bunun yerine küresel kalkınmaya daha fazla pozitif enerji ve kesinlik katmasını umuyoruz” dedi.

Büyük Halk Salonu’ndaki etkinlik, Xi’nin Çin’in başkentinde yabancı CEO’larla dikkatlice düzenlenmiş bir toplantı gerçekleştirdiği üst üste ikinci yıl oldu. Geçen yılki etkinlik sadece ABD’li iş dünyası liderleriyle yapılmıştı.

Çin, Apple dahil küresel iş liderlerini ağırlıyor: Ekonomimiz dirençli

Toplantı, ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimiyle artan gerilimin ortasında uluslararası iş dünyasıyla ilişkileri güçlendirmek için çaba sarf eden Çinli politika yapıcılar için yoğun bir haftanın sonunda gerçekleşti.

Çin’in önde gelen yıllık CEO konferansı Çin Kalkınma Forumu bu hafta başında Pekin’de düzenlendi ve ardından tropik tatil adası Hainan’da Asya için Boao Forumu yapıldı.

Pekin, Trump’ın alüminyumdan otomobillere kadar pek çok ürüne art arda gümrük vergisi dalgaları başlattığı ABD’nin aksine kendisini küresel ticarette istikrarın kalesi olarak tanıtmaya çalışıyor.

Trump, 2 Nisan’da ABD’nin ticaret ortaklarına geniş çaplı ve karşılıklı vergiler getirme sözü verdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English