Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Çin, Trump ile olası bir ticaret savaşı için ‘silahlanıyor’

Yayınlanma

Financial Times’a konuşan Çinli danışmanlar ve uluslararası risk analistlerine göre Pekin, başkan seçilen Donald Trump’ın dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ticaret savaşını yeniden alevlendirmesi halinde ABD şirketlerine misilleme yapmak üzere güçlü karşı tedbirler hazırladı.

Çin hükümeti, Trump’ın 2016 seçim zaferi ardından daha yüksek gümrük vergileri, yatırımlar üzerinde daha sıkı kontroller ve Çinli şirketlere yaptırımlar getirmesi karşısında hazırlıksız yakalanmıştı.

Pekin son sekiz yılda yabancı şirketleri kara listeye almasına, kendi yaptırımlarını uygulamasına ve Amerika’nın önemli tedarik zincirlerine erişimini kesmesine olanak tanıyan kapsamlı yeni yasalar çıkardı.

Financial Times’a konuşan Pekin Üniversitesi Küresel İşbirliği ve Anlayış Enstitüsü İcra Direktörü Wang Dong, “Bu iki yönlü bir süreç. Çin elbette Başkan Trump’la her şekilde ilişki kurmaya, müzakere etmeye çalışacaktır,” dedi ve “Ancak 2018’de olduğu gibi görüşmeler yoluyla hiçbir şey elde edilemezse ve savaşmak zorunda kalırsak, Çin’in haklarını ve çıkarlarını kararlılıkla savunacağız” diye ekledi.

Başkan Joe Biden selefinin Çin’e karşı aldığı önlemlerin çoğunu sürdürdü, ancak Trump önemli görevlere Çin şahinlerini atayarak daha da sert bir duruşun sinyallerini verdi.

Çin’in elinde artık diğer ülkeler tarafından alınan önlemlere karşı koymasına olanak tanıyan bir “yabancı yaptırım karşıtı yasa” ve ulusal çıkarlarına zarar verdiğini düşündüğü yabancı şirketler için bir “güvenilmez kuruluşlar listesi” var. Genişletilmiş bir ihracat kontrol yasası, Pekin’in modern teknolojiler için hayati önem taşıyan nadir toprak ve lityum gibi düzinelerce kaynağın tedarikindeki küresel hakimiyetini de vurguluyor.

Control Risks danışmanlık şirketinin Çin analizi başkanı Andrew Gilholm, pek çok kişinin Pekin’in ABD çıkarlarına verebileceği zararı hafife aldığını söyledi.

Gilholm son aylarda atılan “uyarı atışlarına” işaret etti. Bunlar arasında ABD’nin en büyük insansız hava aracı üreticisi ve Ukrayna ordusunun tedarikçisi Skydio’ya uygulanan ve Çinli grupların şirkete kritik bileşenler sağlamasını yasaklayan yaptırımlar da yer alıyor.

Pekin ayrıca, markaları arasında Calvin Klein ve Tommy Hilfiger’ın da bulunduğu PVH’yi “güvenilmezler listesine” dahil etmekle tehdit etti ki bu, giyim şirketinin devasa Çin pazarına erişimini kesebilecek bir hamle.

Gilholm, “Bu buzdağının görünen kısmı,” dedi ve ekledi: “Müşterilerimize sürekli şunu söylüyorum: ‘Jeopolitik riskleri ve ABD-Çin ticaret savaşını fiyatladığınızı sanıyorsunuz ama fiyatlamadınız çünkü Çin henüz ciddi bir misilleme yapmadı’.”

Çin aynı zamanda teknoloji ve kaynak tedarik zincirlerini ABD yaptırımlarından kaynaklanan kesintilere karşı daha dirençli hale getirmek için yarışırken, Washington’a daha az bağlı ülkelerle ticaretini genişletiyor.

Pekin’in bakış açısına göre, Biden’ın başkanlığının sonuna doğru ABD ile ilişkiler daha istikrarlı olsa da, giden yönetimin politikaları büyük ölçüde Trump’ın ilk dönemindeki gibi devam etmişti.

“Herkes zaten en kötüsünü bekliyordu, bu yüzden herhangi bir sürpriz olmayacak. Herkes hazır,” diyor Zhejiang Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi’nden dış politika uzmanı Wang Chong.

Yine de Çin, yavaşlayan ekonomik büyüme, tüketiciler ve işletmeler arasındaki zayıf güven ve tarihsel olarak yüksek genç işsizliği göz önüne alındığında, Trump’ın tüm Çin ithalatına yüzde 60’tan fazla genel gümrük vergisi uygulama tehdidini kolayca göz ardı edemez.

Pekin’deki Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi’nde profesör olan Gong Jiong, müzakerelerin başlaması durumunda Çin’in ABD imalatına daha fazla doğrudan yatırım yapmaya ya da Washington’un kabul edilebilir bulduğu ülkelere daha fazla imalat taşımaya açık olmasını beklediğini söyledi.

Çin, yüzde 5 civarındaki bu yılki resmi büyüme hedefine ulaşabilmek için ekonomiyi canlandırmak üzere mücadele ediyor.

Aktif ABD-Çin anlaşmazlıklarına dahil olduğu için isminin açıklanmasını istemeyen eski bir ABD ticaret yetkilisi, Pekin’in zayıf uluslararası yatırım hissiyatını daha da aşındırmaktan çekindiği için yaptırım silahını kullanırken daha hassas ve hedefli davrandığını söyledi.

Financial Times’a konuşan eski yetkili, “Ancak Trump yönetimi tarafından yüzde 60 gümrük vergisi veya gerçek bir şahin niyet varsa, o zaman bu durum değişebilir” dedi.

Pekin’de bir danışmanlık şirketi olan Trivium’un ABD-Çin ticaret analisti Joe Mazur, Trump’ın daha geniş bir “korumacı çizgisinin” Çin’in lehine çalışabileceğini söyledi. Seçilmiş başkan ABD’ye yapılan tüm ithalata en az %10 gümrük vergisi uygulama sözü verdi.

Mazur, “Diğer büyük ekonomiler ABD’yi güvenilmez bir ticaret ortağı olarak görmeye başlarsa, daha elverişli ihracat pazarları arayışıyla Çin ile daha derin ticari bağlar geliştirmeye çalışabilirler” dedi.

DİPLOMASİ

NATO şefi Rutte’ye göre Zelenskiy’in Scholz’a yönelik eleştirileri haksız

Yayınlanma

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından zaman zaman sert bir şekilde eleştirilmesini haksız bulduğunu söyledi.

dpa’nın aktardığına göre Rutte 23 Aralık Pazartesi günü verdiği bir mülakatta, “Zelenskiy’e sık sık Olaf Scholz’u eleştirmeyi bırakması gerektiğini söyledim, çünkü bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Rutte ayrıca Scholz’un aksine Ukrayna’ya Taurus seyir füzeleri tedarik edeceğini ve bunların kullanımına sınır koymayacağını söyledi.

“Genel olarak, bu tür kabiliyetlerin Ukrayna için çok önemli olduğunu biliyoruz,” diyen Rutte, müttefiklerin ne vermesi gerektiğine karar vermenin kendisine bağlı olmadığını da sözlerine ekledi.

Scholz’un kasım ayında Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Zelenskiy, bunun “Rus lideri izole etme” ve Ukrayna’daki savaşı “adil bir barışla” sona erdirme çabalarını baltalayan bir “Pandoranın kutusunu” açtığını söylemişti.

Öte yandan Zelenskiy pazar günü Ukraynalı diplomatlara yaptığı bir konuşmada, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin “ulaşılabilir” olduğunu ama Kiev’in bunun gerçekleşmesi için müttefiklerini ikna etmek için mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Zelenskiy Kiev’deki toplantıda diplomatlara, “Hepimiz Ukrayna’nın NATO’ya davet edilmesinin ve ittifaka üye olmasının sadece siyasi bir karar olabileceğini anlıyoruz. Ukrayna için ittifak sağlanabilir, fakat bu karar için gerekli tüm düzeylerde mücadele edersek sağlanabilir,” dedi.

Zelenskiy müttefiklerin Ukrayna’nın NATO’ya neler katabileceğini ve ittifaka üyeliğinin küresel ilişkileri nasıl istikrara kavuşturacağını bilmeleri gerektiğini söyledi.

Geçen hafta Zelenskiy Avrupa ülkelerini Rusya ile savaş sona erdikten sonra Ukrayna’yı korumak için garanti vermeye çağırmış ve Ukrayna’nın nihayetinde ittifaka üyelik yoluyla daha fazla korumaya ihtiyaç duyacağını söylemişti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Petrol fiyatları düşüşte: ABD enflasyon verileri piyasayı rahatlattı

Yayınlanma

ABD’den gelen düşük enflasyon verileri, petrol fiyatlarındaki arz fazlası endişelerini bir nebze dengelerken, güçlü dolar bu etkileri sınırladı. Rusya’nın Drujba boru hattındaki tedarik sorunlarının çözülmesi ve ABD’nin enerji politikaları ise piyasalarda dikkat çeken diğer gelişmeler arasında yer aldı.

Petrol fiyatları, ABD’den gelen beklenenden düşük enflasyon verilerinin, 2025 yılı için arz fazlası endişelerini dengelemesiyle pazartesi günü hafif bir düşüş yaşadı.

Brent petrol vadeli işlemleri, dün saat 15.03 itibarıyla yüzde 0,34 düşüşle varil başına 72,69 dolara gerilerken, WTI petrol fiyatları yüzde 0,33 azalarak varil başına 69,23 dolardan işlem gördü.

IG Markets analisti Tony Sycamore, Reuters ajansına verdiği demeçte, ABD’de cuma günü açıklanan ve enflasyonda bir yavaşlama olduğunu gösteren verilerin, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını düşürmesi konusundaki endişelerini azalttığını belirtti. Bu durum, seansın erken saatlerinde petrol fiyatlarını destekledi.

Sycamore ayrıca, ABD Senatosunun hafta sonu gerçekleşen kısa süreli hükümet kapanışını sona erdiren yasa tasarısını onaylamasının da piyasalarda olumlu bir hava yarattığını ifade etti.

Ancak UBS analisti Giovanni Staunovo, doların güçlenmesinin bu yükselişi sınırladığını söyledi.

ABD’deki Ticari Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) cuma günü yayınladığı verilere göre, spekülatörler, 17 Aralık ile sona eren haftada ABD hafif petrolü WTI ve Brent petrolünde net uzun pozisyonlarını artırdı.

Avrupa’ya petrol tedariki konusundaki endişeler, Rusya’nın Drujba boru hattındaki teknik sorunlar nedeniyle perşembe günü durdurulan sevkiyatın yeniden başlamasıyla hafifledi.

ABD’de faaliyet gösteren petrol sondaj kulelerinin sayısı, Baker Hughes’un cuma günü yayınladığı verilere göre bir artışla 483’e yükseldi.

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği’nin (AB) artan ticaret açığını dengelemek amacıyla ABD’den daha fazla petrol ve doğalgaz alımını artırmaması durumunda, Avrupa’dan yapılan ithalata ek gümrük vergileri uygulanabileceği konusunda uyardı.

Avrupa Komisyonu ise Trump yönetimiyle enerji sektörü dahil olmak üzere ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik müzakerelere açık olduğunu duyurdu.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Trump, Panama’dan sonra Grönland’a göz dikti

Yayınlanma

Donald Trump pazar günü Kopenhag Büyükelçisi olarak İsveç’in eski elçisi Ken Howery’yi seçtiğini açıkladı ve Danimarka’nın yarı özerk bir parçası ve büyük bir ABD Hava Kuvvetleri üssüne ev sahipliği yapan Grönland’ın durumu hakkında yorumda bulundu.

Trump, Truth Social’da yaptığı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri, Ulusal Güvenlik ve Dünya genelinde Özgürlük amaçları doğrultusunda Grönland’ın mülkiyetinin ve kontrolünün mutlak bir gereklilik olduğunu düşünmektedir,” diye yazdı.

Trump’ın açıklamaları Danimarka ve Grönland’da tepkilere neden oldu. Muhalefetteki Muhafazakâr Parti’den parlamento üyesi Rasmus Jarlov sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, Danimarka hükümetinin Grönland üzerindeki kontrolün tartışmaya ya da müzakereye açık olmadığını net bir şekilde ifade etmesi gerektiğini söyledi.

Parlamentonun savunma komitesine başkanlık eden Jarlov, “ABD faaliyetleri Danimarka topraklarının kontrolünü ele geçirmeyi amaçladığı ölçüde, bu yasaklanmalı ve karşı konulmalıdır. O zaman orada hiç bulunamazlar,” dedi.

Grönland Başbakanı Mute Egede de 23 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Trump’ın 600 yılı aşkın bir süredir Danimarka’nın bir parçası olan geniş Arktik adasının “mülkiyeti ve kontrolü” ile ilgili yaptığı yorumlara yanıt vererek ülkesinin “satılık olmadığını” söyledi.

Egede, “Grönland bizimdir. Biz satılık değiliz ve asla satılık olmayacağız. Özgürlük için verdiğimiz uzun mücadeleyi kaybetmemeliyiz,” dedi.

Trump’tan Panama’ya ilhak tehdidi

Başkenti Nuuk, New York’a Danimarka’nın başkenti Kopenhag’dan daha yakın olan ada, maden, petrol ve doğal gaz zenginliklerine sahip. Fakat kalkınmanın yavaş olması, ekonomisini balıkçılığa ve Danimarka’dan gelen yıllık sübvansiyonlara bağımlı kılıyor.

Öte yandan Pituffik hava üssü ile Grönland, ABD ordusu ve balistik füze erken uyarı sistemi için stratejik öneme sahip, zira Avrupa’dan Kuzey Amerika’ya giden en kısa yol ada üzerinden geçiyor.

Trump, 2019’da görevde olduğu bir önceki dönemde Grönland’ı satın almakla ilgilendiğini ifade etmiş, fakat bu teklif Danimarka ve adanın kendi yetkilileri tarafından herhangi bir resmi görüşme yapılmadan derhal reddedilmişti.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen o dönemde Trump’ın teklifini “saçma” olarak nitelendirmişti. Bunun üzerine Trump, Dan liderin bu fikri reddetmesinin “çirkin” olduğunu savunmuş ve ardından Kopenhag ziyaretini iptal etmesine yol açmıştı. Frederiksen halen Danimarka başbakanı olarak görevine devam ediyor.

Danimarka 1973’ten beri AB üyesi fakat Grönland AB toprağı olarak kabul edilmiyor.

Ada, 2009 yılından bu yana Danimarka’dan bağımsızlığını ilan etme hakkına sahip. Her yıl Kopenhag’dan önemli miktarda bütçe transferine ihtiyaç duyan yaklaşık 56.000 nüfuslu ada şimdiye kadar bunu yapmaktan kaçındı.

Grönland’ın Danimarka Krallığı tarafından kolonizasyonu 15. yüzyıla kadar uzansa da, ada modern biçimine Napolyon Savaşlarından sonra kavuştu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English