ASYA

Çin’den Tayvan etrafında son on yıllardaki en büyük deniz konuşlandırması

Yayınlanma

Çin, Tayvan etrafında son dönemdeki en büyük deniz konuşlanmasını gerçekleştirdi.

Nikkei Asia tarafından yayınlanan ve Tayvan, Japonya’nın Okinawa vilayeti ve Filipinler’e atıfta bulunan bir Tayvan ulusal güvenlik notuna göre Pekin, bölgeye “birinci ada zincirindeki tüm tarafları hedef alan” 90’dan fazla donanma ve sahil güvenlik gemisi gönderdi. Notta Çin’in yaklaşık otuz yıldır bölge sularında gerçekleştirdiği en büyük filo konuşlandırması olarak nitelendirilen bu harekâtın hazırlıklarının 70 gün sürdüğü tahmin ediliyor.

Pekin’in donanma ve sahil güvenlik gemilerinin kış manevra kabiliyetini de test ettiği düşünülüyor.

Çin, bu yılın başlarında Tayvan yakınlarında iki büyük tatbikat gerçekleştirdi. Pekin’in, Tayvan lideri Lai Ching-te’nin geçen hafta Pasifik’teki müttefikleri Marshall Adaları, Tuvalu ve Palau’nun yanı sıra ABD’de Hawaii ve Guam’ı da kapsaya turuna “misilleme” olarak üçüncü bir tatbikat daha yapması bekleniyordu.

Çinli yetkililer Lai’nin gezisine kesin bir dille karşı çıkarak onu “ayrılıkçı” olarak nitelendirdi. Lai’nin gezisi, ABD’nin Tayvan’a yeni silah satışlarını onaylamasının ardından geldi ve bu da Çin’in “güçlü karşı önlemler” sözü vermesine yol açtı.

Tayvan lideri ‘stratejik’ Pasifik turunu tamamladı, Çin’in yanıtı bekleniyor

Bu son tatbikatın, Lai’nin görevi devraldıktan sonra yaptığı bağımsızlık yanlısı ve Çin karşıtı konuşmalarına yanıt olarak mayıs ve ekim aylarında başlatılan bir dizi “Kılıç” tatbikatının yanı sıra dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin 2022’de Taipei’ye yaptığı ziyareti takip eden tatbikatları çok aştığı belirtiliyor.

Öte yandan uzmanlara göre, bu dev tatbikat için ihtiyaç duyulacak hazırlık süresi göz önüne alındığında, bu son hamlenin Lai’nin Pasifik gezisiyle “hiçbir ilgisi olmayabilir.”

Reuters’in haberine göre, Çin’in Tayvan İşleri Ofisi’nden bir sözcü çarşamba günü yaptığı açıklamada hükümetin “ayrılıkçı” güçleri kontrolsüz bırakmayacağını ve egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunacağını söyledi.

Kıdemli bir milletvekili ve Tayvan yasama meclisinin savunma komitesinin eş başkanı olan Wang Ting-yu ise, Pekin’in birinci ada zincirini bir iç denize benzetmeye ve Batı Pasifik güçlerinin stratejilerine direnme kabiliyetini göstermeye çalıştığını söyledi. Bu nedenle de bu hamlenin sadece Tayvan’ı değil, Güney Kore, Japonya ve Filipinler’in yanı sıra ABD, Avustralya ve Kanada güçlerini de hedef aldığını savundu.

Wang, “Birinci ada zincirinin demokratik ülkelerini ve ABD liderliğindeki liberal demokrasi ittifakını tehdit ettiği için Tayvan, Çin’in emellerini caydırmak için bu ülkelerle askeri ya da bölgesel güvenlik işbirliğini güçlendirmelidir” dedi.

Wang ayrıca Tayvan’ın kendi kabiliyetlerini geliştirmesi gerektiğini ve Çin’in askeri gücünün hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada “Büyük ölçekli askeri yığınak bölgede güvensizlik ve risk değişkenleri yaratarak bölge ülkeleri için sorun yarattı. Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarı baltalayan baş belası olduğu açıkça ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ise, .arşamba günü düzenlediği olağan basın toplantısında, “‘Tayvan bağımsızlığı’ yanlısı ayrılıkçıların faaliyetleri ve dış güçlerin destek ve teşvikleri Tayvan Boğazlarında barış ve istikrarı baltalamaktadır” dedi. Mao, tek Çin ilkesinin korunmasının Tayvan Boğazlarında barış ve istikrarın sürdürülmesinin anahtarı olduğunu söyledi ve Çin’in ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunacağını vurguladı. Sözcü, Tayvan sorununun Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaması gereken “kırmızı çizgi” olduğunu ve bunun Çin’in “tutarlı pozisyonu” olduğunu yineledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version