Diplomasi
Çin’den Trump’ın %50 ek gümrük vergisi tehdidine yanıt: ‘Sonuna kadar mücadele ederiz’

Çin, ABD’nin gümrük vergisi artışları tehdidini sürdürmesi halinde “sonuna kadar mücadele” sözü verdi. Dünyanın en önemli iki ekonomisinin sert bir ayrışmaya hazırlandığı yönündeki korkular artıyor.
Çin Ticaret Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin mallarına yüzde 50 ek gümrük vergisi getirme tehdidini yerine getirmesi halinde misillemede bulunacaklarını söyledi.
Bir bakanlık sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, “ABD bu artırılmış tarife önlemlerini uygulamaya devam ederse, Çin kendi haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlılıkla karşı önlemler alacaktır” dedi. “ABD kendi bildiğini okumakta ısrar ederse, Çin sonuna kadar mücadele edecektir” diye ekledi.
Trump’ın gümrük vergisi planları son günlerde küresel piyasaları sarstı.
S&P 500 endeksi, Trump’ın ABD ticaret ortaklarını evrensel gümrük vergileri ve “karşılıklı” vergilerle şok ederek daha hızlı enflasyon ve daha yavaş ekonomik büyüme ya da tamamen durgunluk uyarılarını tetiklemesinden bu yana 5 trilyon dolardan fazla değer kaybetti. Endeks, sert dalgalanmaların ardından gece boyunca yüzde 0,2 düşüşle kapandı ve Asya piyasaları yeniden toparlandı. ABD hisse senedi vadeli işlemleri salı günü toparlanmaya hazırlanıyordu.
Çin’den ABD ithalatına %34 oranında misilleme gümrük vergisi
Pekin, ABD’nin Çin mallarına uyguladığı vergilerin yürürlüğe girmesinin ardından ABD ithalatına yüzde 34 gümrük vergisi uygulayacağını söyledi. Bunun üzerine pazartesi günü Trump, misllemeleri kaldırmaması halinde Çin mallarına yüzde 50 ek gümrük vergisi getirme tehdidinde bulundu; bu da ABD’nin Çin ithalatına uyguladığı vergileri bazı tahminlere göre yüzde 120’nin üzerine çıkaracak bir hamle olacak.
Bakanlık sözcüsü, “ABD’nin gümrük vergilerini daha da artırma tehdidi, başka bir hatayla birleşen bir hatadır ve ABD tarafının zorlayıcı doğasını bir kez daha ortaya koymaktadır” dedi. “Çin bunu asla kabul etmeyecektir” diye ekledi.
Pekin, Trump’ın gümrük vergilerini dengelemek için değer kaybını kullanabileceğinin bir işareti olarak para birimi renminbi’nin döviz kurunu dolar başına 7.20 Rmb’de – Eylül 2023’ten bu yana en düşük seviyede – sabitleyerek misilleme tehdidini destekledi.
İlk Trump yönetimi sırasında Pekin, gümrük tarifelerinin etkisini dengelemek için para biriminin düşmesine izin vermişti. Salı sabahı serbestçe işlem gören offshore renminbi, şubat ayından bu yana ilk kez dolar başına 7,35 Rmb eşiğini aşarak zayıfladı.
ING’nin büyük Çin baş ekonomisti Lynn Song, “Pekin’in geri adım atacağını sanmıyorum,” dedi. “Bu, ilk kimin göz kırpacağı ile ilgili bir durum olabilir” diye devam etti.
Song sözlerine şunları ekledi: “Bu noktada daha çok bir dayanıklılık testi gibi görünüyor – temelde acıyı ilk kim hissedecek ve kim masaya biraz daha zayıf bir pazarlık pozisyonuyla gelmek zorunda kalacak.”
Küresel resesyon endişelerinin artması Asya’daki bankaları vurdu
ABD’nin Japonya ile gümrük vergileri konusunda müzakerelere başlamayı kabul etmesi, Hazine Bakanı Scott Bessent’in Tokyo’nun “çok hızlı bir şekilde öne çıktığı için öncelik alacağını” söylemesi üzerine buradaki hisselerin yükselmesine neden oldu.
Çin piyasaları pazartesi günü büyük düşüşler yaşadıktan sonra salı günü yükseldi. Hong Kong’un Hang Seng endeksi, bölgede listelenen Çinli şirketlerin öncülüğünde yüzde 3 artarken, anakaranın CSI 300 endeksi yüzde 0,3 yükseldi.
Çin’in mali düzenleyicileri ve devlet fon yöneticileri salı günü ülkenin borsasını destekleme sözü verdi. Çok sayıda Çinli şirket de hisse geri alımları açıkladı.
Çinli uzmanlar, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Trump’ın ticaret kargaşasından zarar görecek olsa da Pekin’in Washington’a boyun eğmek yerine duruşunu koruyacağını söyledi.
Tsinghua Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve Strateji Merkezi’nden Şangay merkezli dış politika uzmanı Gao Jian, “Pekin’in Trump’ın gözdağına boyun eğme ihtimali yok” dedi.
Renmin Üniversitesi’nde hükümet danışmanı ve profesör olan Shi Yinhong, ABD-Çin ticaretinin “büyük ölçüde yok olacağını”, ancak Pekin’in sert yaklaşımının değişmesinin olası olmadığını söyledi.
Yeni bir küresel ticaret paradigmasının “Çin için son derece dezavantajlı” olacağını öngören Shi, “Çin, Trump’ın gümrük vergisi savaşına karşılık olarak dünyada benzersiz bir şekilde sert ve uzlaşmaz bir pozisyon alan tek ülke olarak öne çıkıyor” diye ekledi.