Bizi Takip Edin

ASYA

Güney Koreli tarikatın Shinzo Abe suikastındaki izleri

Yayınlanma

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin suikaste kurban gitmesinden bir yıl sonra, Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Birleşme Kilisesi arasındaki bağlantılarla ilgili sorular hâlâ devam ediyor. Nikkei Asia’nın bir haberine göre bazı iddialar suikast ile kilise arasında bağlar olduğuna işaret ediyor.

Geçtiğimiz yıl 8 Temmuz’da Japonya’nın batısındaki Nara’daki bir seçim mitinginde öldürülen Abe, iktidardaki Liberal Demokrat Parti ile resmi olarak Dünya Barışı ve Birleşmesi için Aile Federasyonu olarak bilinen kilise arasındaki yakın bağlara dair ifşalar, halkın partiye olan güvenini sarstı. Suikasttan yargılanmayı bekleyen 42 yaşındaki Tetsuya Yamagami’nin annesinin kiliseye büyük meblağlar bağışlaması ardından, aile içerisinde Abe’ye karşı bir öfke biriktiği belirtilenler arasında.

Başbakan Fumio Kishida’nın bu sonbaharda genel seçim çağrısı yapması beklenirken, tarikatın Japon siyaseti ve toplumundaki rolü ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Japonya, bu hafta sonu Abe’nin ölüm yıldönümünü anmak için Nara’da onuruna bir anıtın açılışı da dahil olmak üzere etkinlikler planlarken, Birleşme Kilisesi skandalının şu ana kadar nasıl geliştiği hakkında bilinmesi gereken dört şey var:

Japonya’daki Birleşme Kilisesi’nin durumu nedir?

1954 yılında Güney Kore’de kendi kendini “muhterem” ilan eden Sun Myung Moon tarafından kurulan kilise, kayıtlı bir “dini hukuk” kuruluşu olmaya devam ediyor, yani kurumsal statüye sahip ve vergi avantajlarından yararlanıyor. Bu topluluk “Moon tarikatı” olarak uluslararası bir alanda misyonerlik yapan kilise olarak biliniyor. Söz konusu tarikatın Türkiye’de de faaliyetler gösterdiği bilinmekte.

Grubun yasal statüsü, Kishida hükümetinin geçen yıl grubun faaliyetleri hakkında resmi bir soruşturma başlatmasından bu yana spekülasyon konusu oldu. Yasayı çiğnediği veya kamu refahını tehlikeye attığı tespit edilirse, kilise feshedilebilir ve dini hukuki statüsünü kaybedebilir.

Feshedilirse, kilise resmi statüsünü ve vergi muafiyetlerini kaybedecek, ancak faaliyetine devam edebilecektir. Japonya’daki Birleşme Kilisesi üyelerinin sayısı belirsiz, ancak kilise tarafından yayınlanan verilere göre, bu mayıs ayında Güney Kore’de düzenlenen toplu düğün törenine 990’dan fazla Japon mürit katıldı.

Kilisenin bağış toplama yöntemleri?

Yamagami’nin kilise üyesi olan annesinin gruba 700 bin dolardan fazla bağış yaparak ailesini iflas ettirdiği ortaya çıkmıştı. Japonya hükümeti bu tür para toplama yöntemlerinin kurbanlarına destek sağlamak için kamuoyu tarafından baskı görüyor.

Aralık ayında parlamento, bu tür mağdurlar için, Birleşme Kilisesi gibi kuruluşların korku yoluyla bağış toplamasını yasaklayan ve mağdurlara, baskı altında bağışlandığı tespit edilirse parayı geri çekme hakkı veren bir ” yardım yasası” çıkardı.

Kilise, üyelerin bağışlarının baskı altında yapıldığını öne sürmenin “halkı aldatan tehlikeli bir iddia” olduğunu ve yeni yasanın insanların din özgürlüğü üzerindeki etkisi konusunda “ciddi endişeler” taşıdığını iddia ediyor.

Skandal Kishida yönetimindeki siyaseti nasıl etkiledi?

Geçen ağustos ayında yapılan bir anket, kiliseyle bağlantıları olduğu tespit edilen yaklaşık 100 Japon milletvekilinin yaklaşık yüzde 80’inin LDP üyesi olduğunu gösterdi. Bu, halkın partiye olan güvenini sarsmış durumda.

Kishida, o zamandan beri kiliseye bağlı üyeleri görevden almak için kabinesini yeniden düzenleyerek LDP hakkında bir iç soruşturma yürüttü. Ancak uzmanlar, Kishida’nın çabalarının yetersiz olduğunu ve toplumsal cinsiyet ve aile konusundaki muhafazakâr görüşleriyle tanınan kilisenin hâlâ LDP’nin politika kararlarını etkileyebileceğini söylüyor.

Geçen ay Japonya’nın LGBTQ karşıtı yeni bir ayrımcılık yasasını kabul etmesiyle kilisenin etkisi olduğu gündem konusu haline gelmişti

Cinayet davası hakkında ne biliyoruz?

Yamagami, mahkemeye çıkmaya uygun olup olmadığını belirlemek için aylarca süren psikiyatrik ve fiziksel muayenelerin ardından, bu yılın ocak ayında Abe’yi öldürmek ve ateşli silah yasalarını ihlal etmekle suçlandı. Suçlu bulunursa, ömür boyu hapis veya ölüm cezasına çarptırılabilir.

Ailenin borçlanma hikâyesi, halkın ilgisini çekmiş durumda. Geçen yıl kasım ayı ortasına kadar, 9 binden fazla kişi change.org web sitesinde, kilisenin kurbanı olduğu gerekçesiyle Yamagami’nin cezasının hafifletilmesini isteyen bir dilekçe imzaladı.

ASYA

Çin otomobil ihracatını artırmak için rekor hızda yeni gemiler inşa ediyor

Yayınlanma

Çin, küresel deniz taşımacılığı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak ve BYD gibi elektrikli araç üreticilerinin denizaşırı genişlemelerini ilerletmelerine yardımcı olmak istediğinden, Çin tersaneleri benzeri görülmemiş bir hızla büyük yeni araba taşıma gemileri inşa ediyor.

Şanghay Waigaoqiao Shipbuilding Co. tarafından 8.600 araba taşıma kapasitesine sahip son devasa geminin sadece 200 günde monte edilip teslim edildiği ve şirketin yeni gemiyi perşembe günü teslim ettiği bildirildi.

Yaklaşık 200 metre uzunluğundaki ro-ro – ya da “roll on/roll off” – gemisi, ilk seferinde Çin yapımı arabaları Şanghay’dan Avrupa’daki limanlara taşımak için kullanmayı planlayan devlete ait bir holding olan COSCO’nun bir yan kuruluşu tarafından işletilecek.

Bu, Çin’in dünya çapında otomobil taşımak için kendi nakliye filosunu oluşturma stratejisinin bir parçası olup, Çin’in otomobil üreticilerinin ihracatlarını artırmaya çalışırken nakliye kapasitesine istikrarlı bir şekilde erişmelerini sağlamakta.

Geminin sahibi China Citic Financial Leasing’in Komünist Parti şefi Li Gang yaptığı resmi açıklamada yeni geminin “Çinli bir armatör tarafından işletilen en büyük gemi olduğunu ve ‘ulusal araçlar ve ulusal taşımacılık’ stratejisinde önemli bir adım teşkil ettiğini” söyledi.

Çin’in dünyanın en büyük gemi yapımcısı olması, kısa bir süre önce Çin yapımı gemilere ev sahipliği yapan limanlar için acımasız cezalar öneren ABD için giderek artan bir endişe kaynağı haline geldi.

Son teslimat, Çin’in gemi yapımcılarının verimlilik ve teknolojik gelişmişlik açısından ilerleme kaydetmeye devam ettiğini gösteriyor.

Araba gemisinin toplam güverte alanı yaklaşık 75.000 metrekare (807.000 feet kare), yani kabaca 11 standart futbol sahasına eşdeğer. Ancak Shanghai Waigaoqiao’ya göre “Çin hızında” inşa edilerek sektörün en kısa inşaat döngüsü rekorunu kırdı.

Şirket ayrıca, geleneksel deniz yakıtının yanı sıra sıvılaştırılmış doğal gazla da çalışabilen yeni nesil büyük Çin otomobil taşıma gemilerinin ilki olduğunu da sözlerine ekledi.

Geminin ilk seferinde Şanghay’dan Birleşik Krallık’taki Bristol, Belçika’daki Zeebrugge ve Almanya’daki Bremerhaven gibi büyük Avrupa limanlarına hem otomobil hem de inşaat araçlarından oluşan 5.700’den fazla araç taşıyacak.

Açıklamaya göre, “Çin’in imalat sektöründen küresel otomotiv ticaretine güçlü bir ivme kazandırarak” Avrupa rotalarındaki nakliye kapasitesi sıkıntısını hafifletmesi bekleniyor.

Çin gümrük verilerine göre, ülkenin otomobil ihracatı yıllık %23 artışla 2024 yılında 6.41 milyona ulaşırken, Çin son birkaç yılda hızla dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı haline geldi.

Otomobil ihracatındaki hızlı artış, otomobil endüstrisinde kullanılan ana taşıma yöntemi olan ro-ro gemilerinin tedarikinde sıkıntıya yol açtı.

BYD, Chery ve SAIC gibi Çinli otomobil üreticileri son yıllarda kendi filolarını kurarak maliyetleri düşürmeyi ve “bağımsız nakliye” stratejisiyle operasyonlarını istikrara kavuşturmayı hedefliyor.

Ocak ayında, doğrudan BYD tarafından sipariş edilen ilk otomobil taşıyıcısı – 7.000 birim kapasiteli, LNG ile çalışan yeni bir çift yakıtlı gemi – ilk seferine çıktı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Bangladeş’in geçici hükümet başkanı Yunus, Çin’e ilk ziyaretini yapacak

Yayınlanma

Bangladeş Dışişleri Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, Bangladeş geçiş hükümeti başkanı Muhammed Yunus’un ağustos ayında göreve gelmesinden bu yana Çin’e yapacağı ilk ziyareti 26 Mart’ta gerçekleştireceğini doğruladı.

Hindistan ile dostane bir ilişkiye sahip olan eski Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın kitlesel protestolar nedeniyle istifa ederek Yeni Delhi’ye sığınmasından bu yana Bangladeş ve Hindistan arasında soğuk ilişkiler devam ederken, Muhammed Yunus’un Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek olması ziyaretin önemini artırıyor.

Yunus, 27 Mart’ta Çin’in Hainan eyaletinde düzenlenecek olan Asya için Boao Forumu (BFA) Yıllık Konferansı’nın açılış oturumunda bir konuşma yapacak. BFA, 25 Asya ülkesi ve Avustralya’nın Asya ve küresel meseleler üzerine diyalog kurma girişimidir.

Bakanlığa göre Yunus, Çin Devlet Başkanı ile görüşmeden önce 28 Mart’ta Çin Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı ile bir araya gelecek.

Yunus’un ayrıca Bangladeş’e dönmeden önce 29 Mart’ta Pekin Üniversitesi’nde düzenlenecek bir etkinliğe katılması bekleniyor.

“İlgili tüm ortaklar bu ziyarete başka hangi ikili konuların dahil edileceği üzerinde çalışıyor. Detaylar ziyaretten önce sunulacak,” dedi bakanlık.

Bengal Körfezi’nin tepesindeki stratejik konumu ile Asya-Pasifik’te önemli bir merkez olan Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Çin gibi bölgesel güçlerin yanı sıra ABD’nin de dikkatini çekiyor. Ülke, Hindistan-Çin rekabeti artarken denge politikası izlemeye çalışıyor.

Çin, Bangladeş’teki siyasi değişimin ardından iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmeye odaklanıyor. Basında çıkan haberlere göre Çin, Yunus’u Pekin’e götürmek üzere kiralık bir uçak gönderecek. Şeyh Hasina’ya sırtını dönmeyen Hindistan ise, Bangladeş’teki mevcut iktidarla arasının bozulmasından dolayı tedirgin ve komşusunu Çin’e kaptırmaktan endişe ediyor.

Bangladeş’in en büyük ticaret ortağı olan Çin, 2023 yılında Bangladeş’e 22,9 milyar dolarlık mal ihraç etti. Bangladeş ise o yıl Çin’e 677 milyon dolar ihracat yaptı.

Çin’in Bangladeş Büyükelçisi Yao Wen salı günü Dakka’da yaptığı açıklamada, uluslararası veya yerel ortamdaki değişikliklerden bağımsız olarak Çin’in Bangladeş’in ortağı olmaya devam ettiğini söyledi. En son Dışişleri Danışmanı Md. Towhid Hossain ocak ayında Pekin’e gitmişti.

Bangladeş’te radikal İslamcılar güçleniyor: Hizb-ut Tahrir’den şeriat çağrısı

Okumaya Devam Et

ASYA

Çinli şirkete İran petrolü aldığı için ABD’den yaptırım

Yayınlanma

ABD, ilk kez Çin’e, yaptırım uygulanan İran petrolünü satın aldığı gerekçesiyle yaptırım uyguladı. Trump yönetimi, Shandong Shouguang Luqing Petrochemical adlı Çinli şirketi kara listeye alarak, şirketin İran’dan yaklaşık 500 milyon dolar değerinde petrol satın aldığını ve bu petrolün Yemenli Husilerle bağlantılı olduğunu iddia etti.

Donald Trump yönetimi, Amerikan yaptırımlarına tabi olan petrolü satın alması nedeniyle Çin’e ilk kez yaptırım uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, İran’dan yakıt satın alan ve “terör örgütleriyle bağlantılı olmakla” suçlanan bağımsız bir Çinli petrol rafinerisini kara listeye aldı.

Bu önlemin, Rus petrolü tedarikini de etkileyebileceği belirtiliyor.

Şantung eyaletinde bulunan Shandong Shouguang Luqing Petrochemical şirketi, Washington’ın daha önce uyguladığı Amerikan yaptırımlarına rağmen İran’dan petrol satın alması nedeniyle yaptırım uygulanan ilk rafineri oldu.

Hazine Bakanlığı, Shandong Shouguang Luqing’in yaklaşık 500 milyon dolar değerinde milyonlarca varil petrol satın aldığını açıkladı.

Şirketin, petrolü “gölge filo” olarak adlandırılan ve bazıları ABD tarafından “terör örgütü” olarak kabul edilen Yemenli Husilere tedarik sağlama rolü nedeniyle yaptırım uygulanan gemilerle taşıdığı öne sürüldü.

Ayrıca, bu petrolün İran silahlı kuvvetleri ve İslam Devrim Muhafızları Kolordusu ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

Çinli şirketin genel müdürü de kara listeye alındı.

Bu, Trump’ın 4 Şubat’ta ulusal güvenlik gerekçesiyle İran’a yönelik azami baskı kampanyası ilan etmesinden bu yana kabul edilen dördüncü yaptırım turu oldu.

Washington, bu amaçla Tahran’ı nükleer programından vazgeçirmek için İran petrolü satışlarını kısıtlamaya çalışıyor.

İran petrolüyle yapılan operasyonlar nedeniyle uygulanan Amerikan yaptırımlarının, Rusya’nın petrol tedarikini de etkileyebileceği belirtiliyor.

Shandong Shouguang Luqing Petrochemical’in de bulunduğu Şantung eyaleti, özel Çinli şirketler için petrol rafinaj merkezi konumunda.

Trump’ın İran’a karşı sert oyunu

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English