Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Hindistan, yaptırım altındaki Arktik LNG-2 projesinden gaz almayı reddetti

Yayınlanma

Hindistan, ABD yaptırımları altındaki Rus Arktik LNG-2 projesinden doğalgaz almayı reddettiğini açıkladı. Novatek’in projeye alıcı bulma çabaları şu ana kadar sonuçsuz kaldı ve yaptırımlar, projenin planlanan ihracat takvimini aksattı.

Novatek ve Moskova’nın, ülkenin en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projesi olan Arktik LNG-2’en çıkan doğalgaza alıcı bulma girişimleri şimdiye kadar başarısızlıkla sonuçlandı.

Rus petrolünü indirimli olarak satın almaya istekli olan Hindistan, ABD tarafından kara listeye alınan Arktik LNG-2’nin sunduğu yakıta mesafeli duruyor.

Reuters ajansının aktardığına göre Hindistan Petrol Bakanı Pankaj Jain, cuma günü yaptığı açıklamada ülkesinin bu LNG’yi satın almayacağını net bir şekilde ifade etti: “Arktik LNG-2’den gaz almayacağız. Yaptırım uygulanan hiçbir malı almıyoruz. Genel olarak yaptırıma tabi olan şeylere yaklaşmıyoruz.”

Proje, geçen yılın sonlarında ABD’nin kısıtlamaları kapsamına girdi ve bu nedenle planlandığı gibi bu yılın başlarında ihracata başlayamadı.

Novatek, ağustos ayında yakıt ihracatına başlamayı denedi, ancak Washington yönetimi kısa süre içinde Arktik LNG-2 ile bağlantılı dokuz tankere yaptırım uyguladı.

Şimdiye kadar üç tanker Arktik LNG-2’den beş kez gaz aldı, ancak hiçbir yük herhangi bir müşteriye teslim edilmedi.

İki sevkiyat, Murmansk oblastındaki Saam UGS yüzer depolama tesisine aktarıldı. Ardından, buzda seyretmeye uygun olmayan 21 yaşındaki tanker Everest Energy, bir kez daha Arktik LNG-2’ye gaz götürdü ve Kuzey Denizi Rotası üzerinden Asya’ya gitti. Onu takiben Asia Energy de benzer bir rota izledi. Bu tankerlerin hiçbiri buz sınıfı değil.

Hava koşulları şu an Arktik rotasının kullanımı için bir fırsat sunuyor: Ekim sonuna kadar bu güzergâh, bu tür tankerler için geçilmez buzlarla kaplı değil.

Bloomberg‘in haberine göre, Rusya makamları ve Novatek’in üst düzey yöneticileri yaklaşık altı aydır Arktik LNG-2 için bir gölge filo oluşturmak ve alıcı aramakla meşgul.

Şirket, Çin ve diğer Asya ülkelerinde anlaşma yapmak için yoğun çaba sarf ediyor. Şirketin alıcılara yüzde 40’a varan indirim yapmaya hazır olduklarını öne sürülüyor.

Rusya, Arktik LNG-2 projesinden çıkan doğalgaz için yüzde 40 indirimle alıcı arıyor

DİPLOMASİ

Vucic: Ukrayna ihtilafının olası çözümü Kore senaryosu

Yayınlanma

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Rusya-Ukrayna savaşının 10 yıl daha sürebileceğini ve bir ‘Kore senaryosu’ ile son bulabileceğini öngördü. Vucic’e göre, bu senaryo savaşın dondurulması ve sınırların belirlenmesi anlamına gelirken, her iki tarafın da kısa vadede barışa ulaşmasını zorlaştırıyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın 10 yıl daha sürebileceğini ve ‘Kore senaryosu’ ile sonuçlanabileceğini dile getirdi.

TV Informer’a verdiği mülakat veren Sırp lidere göre ‘Kore senaryosu’, çatışmanın dondurulması ve belirli bir sınır hattının çizilmesi anlamına geliyor.

Bu, Ukrayna’daki düşmanlıkların sona erdirilmesi için temel bir çözüm olabilir. Ancak Vucic, Rus ve Ukraynalı askerlerin barış sağlanmadan önce ‘her köy ve kasaba için’ savaşacaklarından emin olduğunu ifade etti.

Vucic, “Nihayetinde barış gelecek; ancak o zamana kadar her köy ve her kasaba için, diyelim ki bir çözüm olmaksızın 10 yıl sürecek bir savaş yaşanacak,” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanına göre, barış anlaşmasından sonraki 10, 20 veya 30 yıl içinde Ukrayna’daki durumun ‘hiçbir çözümü olmayacak’.

Vucic, ABD’nin, Ukrayna cephesinde ‘Rusya’ya karşı sert bir şekilde mücadele edeceğini’ ve Moskova’nın da kendi çıkarlarını savunmaya devam edeceğini öngörüyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı, “Rusya ordusunu küçümsemek aptallıktır; ayrıca Rusya ekonomisinin direncini göz ardı etmek de aynı şekilde aptallıktır,” diye konuştu.

Vucic ayrıca, “Kursk oblastına ne olacağı” sorusuna şu an için net bir yanıt bulunmadığını vurguladı.

‘Kore senaryosu’, 1950-1953 yılları arasında yaşanan Kore Savaşı’na atıfta bulunuyor ve Kore’nin Kuzey ve Güney Kore olarak bölünmesi anlamına geliyor. Savaşın sonunda, Kuzey Kore ile Güney Kore arasında askerden arındırılmış bir bölge oluşturuldu; ancak bu iki ülke hâlâ savaş halindeler.

Rusya-Ukrayna çatışmasının ‘Kore senaryosuna’ göre sona erdirilmesine ilişkin tartışmalar, çeşitli ülkelerden siyasetçiler arasında zaman zaman gündeme geliyor. Politico gazetesinin 2023 baharındaki haberine göre, bu konu özellikle ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından tartışıldı.

Her iki tarafın da aşmayacağı bir sınır çizgisinin belirlenmesi hem Rusya’nın hem de Ukrayna’nın çıkarlarına hizmet edebileceği varsayılıyordu. Ukrayna Devlet Başkanı’nın eski danışmanlarından Aleksey Arestoviç, bu tür bir çözümün Kiev’e ‘pek çok avantaj’ sağlayacağını belirtmişti.

WaPo: Ukrayna, ABD’yi Rusya topraklarındaki saldırılara yönelik kısıtlamaları kaldırmaya ikna edemedi

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Numan Kurtulmuş: Türkiye’nin BRICS’e katılımı tüm dünyanın yararına olacak

Yayınlanma

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin BRICS üyeliğinin küresel barışa katkı sağlayacağını ve ülkenin dış politika kabiliyetlerini artıracağını belirtti. Kurtulmuş, Türkiye’nin çok yönlü uluslararası işbirliği tecrübesinin, BRICS’e katılımıyla birlikte çok kutuplu küresel sistem için faydalı olacağını vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, TASS Birinci Genel Müdür Yardımcısı Mihail Gusman’a verdiği mülakatta Türkiye’nin BRICS’e olası üyeliğinin sadece Ankara’nın değil tüm dünyanın yararına olacağını söyledi.

Kurtulmuş, “Türkiye’nin BRICS’teki varlığı gerçekten de küresel barış davasına çok ciddi bir katkı sağlayacaktır. Çünkü Türkiye aynı anda pek çok uluslararası iş birliği formatına katılan bir ülkedir,” dedi.

Siyasetçi, Türkiye’nin Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı, Avrupa-Akdeniz Ortaklığı üyesi, NATO müttefiki ve Avrupa Birliği (AB) adayı olduğunu dile getirdi.

“Türkiye aynı zamanda yeni alternatif dış politika araçları geliştirmeyi arzulayan bir ülkedir” diyen Kurtulmuş, “Bu, Türkiye’yi dış politika araçları bakımından zenginleştirecek ve Türkiye’nin bu tür örgütlere katılımının çok kutuplu küresel sistem koşullarında küresel barışın güçlenmesine katkıda bulunacağını umuyoruz,” diye ekledi.

Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti: “Jeostratejik konumu, Doğu ile Batı arasında köprü olması, kültürel geçmişi ve geleceğe yönelik beklentileriyle Türkiye, bölgesel bir aktöre ve hatta küresel sistemde etkin rol oynayan bir aktöre dönüşme sürecine girmiştir. Bu nedenle BRICS’i geleceğin çok kutuplu küresel sisteminin önemli birliklerinden biri olarak görüyoruz ve Türkiye’nin BRICS’e katılımı Türkiye’yi kısıtlamayacak, aksine dış politik kabiliyetlerini artıracaktır.”

Kremlin: Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusunu değerlendireceğiz

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Gürcistan, Rusya’dan Abhazya ve Güney Osetya konusunda adım bekliyor

Yayınlanma

Gürcistan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Abhazya ve Güney Osetya ile ilişkileri geliştirme önerisine karşılık, Moskova’dan somut adımlar atmasını talep etti. Tiflis Belediye Başkanı Kaladze, özellikle Rus askerlerinin bölgeden çekilmesi için bir plan geliştirilmesini önerdi.

Tiflis, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Abhazya ve Güney Osetya ile ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olmaya hazır oldukları yönündeki açıklamalarının ardından, Rusya’ya somut adımlar atması çağrısında bulundu.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisinin genel sekreteri ve Tiflis Belediye Başkanı Kaha Kaladze, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Lavrov’un bu tür açıklamalarından sonra etkili adımlara geçilmesinin yerinde olacağını düşünüyorum,” ifadelerini kullandı.

Kaladze, özellikle Rus askerlerinin Abhazya ve Güney Osetya’dan çekilmesi için bir plan geliştirilmeye başlanmasını önerdi.

Kaladze ayrıca, Gürcistan’ın Lavrov’un Moskova’nın Abhazya ve Güney Osetya ile ilişki kurulmasında Tiflis’e yardımcı olmaya hazır olduğu yönündeki açıklamasını olumlu karşıladığını kaydetti.

Lavrov, 28 Eylül’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 79. oturumunun üst düzey haftasına katılmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, tarafların istekli olması halinde Rusya’nın Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya arasında barışı desteklemeye hazır olduğunu söylemişti.

Lavrov’a göre, mevcut Gürcistan yönetimi geçmişi dürüstçe değerlendiriyor.

14 Eylül’de Gürcü Rüyası’nın kurucusu ve onursal başkanı Bidzina İvanişvili, Gori kentinde düzenlenen bir seçim mitinginde önemli açıklamalarda bulundu.

İvanişvili, partisinin 26 Ekim’de yapılacak parlamento seçimlerini kazanması durumunda, Gürcü yetkililerin, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin dış güçlerin talimatıyla başlattığı Osetler ve Gürcüler arasındaki 2008 savaşı için özür dileme cesaretini göstereceklerini ifade etmişti.

İvanişvili, ‘Gürcüler ve Osetler için Hıristiyanlığın temel taşı olan’ affetme erdemi sayesinde, Gürcistan’ın düşmanları tarafından kışkırtılan kardeş kavgasının ‘tarihi bir karşılıklı af ve uzlaşmayla son bulacağına’ inandığını vurgulamıştı.

Lavrov: Batı’nın Rusya’yı yenme girişimleri, 1945’in ‘Düşünülemez Harekâtını’ hatırlatıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English