Bizi Takip Edin

ASYA

“Hwasong-15” testinin teknik ve politik mesajları

Yayınlanma

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), cumartesi günü ABD ve Güney Kore’ye bir uyarı olarak ve yeni kurulan Füze Genel Bürosu altındaki özel birimlerin hazır olup olmadığını test etmek için bir Hwasong-15 kıtalararası balistik füze (ICBM) testi gerçekleştirdi.

Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) pazar günü, “düşman güçlere karşı ölümcül nükleer karşı saldırı kapasitesinin” kanıtladığını kaydederek “ABD ve Güney Kore’nin askeri tehditleri göz ardı edilmeyecek kadar ciddileşiyor” ifadelerini kullandı.

Ülke lideri Kim Jong Un’un kız kardeşi Kim Yo Jong, pazar günü KCNA tarafından yayınlanan ayrı bir açıklamada Seul ve Washington’u “düşmanlığa” karşı “ezici bir tepki” konusunda uyarmıştı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, Güney Kore savaş uçakları ve bir B-1B bombardıman uçağına eşlik etmek için Amerikan F-16 savaş uçaklarıyla birlikte uçtuğunu söyledi.

Açıklamada, “ABD’nin Kore Yarımadası’na genişletilmiş caydırıcılık varlıklarının zamanında ve anında konuşlandırılması yoluyla göstermeyi amaçlayan eğitim” ifadelerine yer verildi.

Güney Kore’den yapılan ortak uçuş haberi ardından 20 Şubat 2023’te sabahı 06:59 ve 07.04’de KDHC’nin Güney Pyongan Eyaletindeki Sukchon bölgesinden Doğu Denizi’ne doğru kısa menzilli balistik füze fırlatıldığı belirlendi. Kore Halk Ordusu’na ait topçu birliklerinin, atış tatbikatları sırasında 600 mm çoklu roketatardan iki el ateş ettiği ve sırasıyla roketlerin 395 km ve 337 km uçuş gerçekleştirdiği kaydedildi.

Geliştirilen caydırıcı unsur: Hwasong-15 (KN-22)

Cumartesi günü Pyongyang Uluslararası Havaalanından KST ile 17.22’de fırlatılan ve Japon Doğu Denizi sınırları içerisindeki 989 km uzaktaki uluslararası sularda belirlenen bir hedefi isabetli şekilde vuran füzenin maksimum performansa ulaştığı bildirildi. Füzenin yaklaşık 5,768 km yükseklikte toplam 66 dakika uçuş ile yeni bir rekor kırdığı kayıtlara geçti.

KDHC, Hwasong-15’i 2017’den bir süre önce geliştirmeye başladı. ABD istihbarat topluluğu, ilk testinden önce Hwasong-15’in geliştirilmesinden haberdar olduğunu ve tasarımın tamamen Hwasong-14 ve Hwasong-12 füze tasarımları ile ortak olduğuna işaret etmişti.

28 Kasım 2017'de ilk kez test edilen Hwasong-15 53 dakika boyunca uçarak maksimum 4.500 km yüksekliğe ve 960 km menzile ulaşmıştı.

28 Kasım 2017’de ilk kez test edilen Hwasong-15 53 dakika boyunca uçarak maksimum 4.500 km yüksekliğe ve 960 km menzile ulaşmıştı.

Hwasong-15 ilk kez 28 Kasım 2017’de Pyongyang’ın 30 km kuzeyindeki bir bölgeden test edildiğinden motor ve fırlatma değerlerinde değişim olduğu ortaya çıktı. Füze ilk testinde 53 dakika boyunca uçarak maksimum 4.500 km yüksekliğe ve 960 km menzile ulaşmıştı. Böylece ateşlenen füzenin 10.000 km’ye kadar yol alabileceği ve Amerika Birleşik Devletleri kıtasını risk altında tutmayacağı raporlanmıştı.

Teknik gelişim süreci ve artan menzil

Füze, ilk aşamasında Hwasong-14’ün “Kore tarzı yüksek itiş gücü” motorlarından ikisini kullanıyor gibi görünse de Sovyet tasarımı RD-250 motorunun yerli olarak üretilmiş bir çeşidi olan Pektusan-B varyant motorları ile her biri 48 tonluk itme gücü uygulayan sisteme sahiptir.

Bu, Hwasong-14’e kıyasla kalkış itiş gücünü yüzde 170 (788 kN SL) oranında yükseltse de sistem üzerinde dümen motorları eksiktir. Yönlendirme motorlarının işlevi, ana motor üzerinde vektörler aracılığıyla sağlanıyor. 129 saniye sonrasında gerçekleşecek ikinci aşamanın takat tahriki tamamen belirsiz. İkinci aşamanın muhtemelen küçültülmüş bir Unha-3 varyantı motoru ile desteklenme ihtimali söz konusu. Bu değerler göz önüne alındığında her geçen gün geliştirilen motorlar ve füze teknolojisi ile ilk testten daha uzun bir menzile işaret ediyor. Pyongyang’dan yapılan açıklamalar, uçuş değerleri ve teknik bilgiler 13.000 km’lik bir menzili içeriyor.

Kaynak: N.Brügge

Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, cumartesi günü gerçekleşen test sonrasında verdiği demeçte, “hesaplamalara göre füzenin yaklaşık 14.000 km bir menzile sahip olabileceğini, bu durumda, tüm Amerika Birleşik Devletleri’nin menzili içinde olacağını” açıklayarak KDHC füze geliştirme sürecinin ilerlediğini teyit etmiş oldu.

Kim Yo-jong: Güçlü ve ezici tepki gösterilecek

Fırlatma ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “ABD’nin Kuzey Kore ile herhangi bir ön koşul olmaksızın angajmana girmeye hazır olduğunu” söyledi.

KDHC lideri Kim Jong-un’nun kız kardeşi ve Devlet İşleri Komisyon Üyesi olan Kim Yo-jong’dan ise sert açıklamalar geldi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet İşleri Komisyon Üyesi Kim Yo-jong

Kim, Washington’un Pyongyang’a karşı düşmanca bir politikası olmadığına dair defalarca verdiği güvencelere asla güvenmediklerini belirterek, “Yetki üzerine, düşmanın her hareketini izleyeceğimiz ve çok güçlü ve ezici bir yanıt vereceğimiz konusunda uyarıyorum” ifadelerini kullandı.

Güney Kore konusundaki tutumlarına da değinen Kim, “kıtalararası füzelerin Seul’ü hedef almayacağı” konusunda güvence verirken, KDHC liderliğinin “hala diyaloga girme niyeti olmadığını” da sözlerine ekledi.

Güney Kore hükümeti “nükleer silah” konusunda hız kazanmak istiyor

Güney Kore iktidarındadaki Halkın Gücü Partisi’nden (PPP) yapılan açıklamada, Pyongyang’ın “askeri provokasyonlarına devam etmesi halinde Güney Kore’nin kendi nükleer silahlarını edinmesinin hızlanacağı” konusunda uyarıda bulunuldu.

Parti sözcüsü Chung Jin-suk’un açıklamalarında, “Kuzey Kore’nin nükleer silahları konusunda net bir seçeneğimiz var. Önce somut bir nükleer caydırıcılık sağlamalıyız” dedi.

ASYA

Çin otomobil ihracatını artırmak için rekor hızda yeni gemiler inşa ediyor

Yayınlanma

Çin, küresel deniz taşımacılığı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak ve BYD gibi elektrikli araç üreticilerinin denizaşırı genişlemelerini ilerletmelerine yardımcı olmak istediğinden, Çin tersaneleri benzeri görülmemiş bir hızla büyük yeni araba taşıma gemileri inşa ediyor.

Şanghay Waigaoqiao Shipbuilding Co. tarafından 8.600 araba taşıma kapasitesine sahip son devasa geminin sadece 200 günde monte edilip teslim edildiği ve şirketin yeni gemiyi perşembe günü teslim ettiği bildirildi.

Yaklaşık 200 metre uzunluğundaki ro-ro – ya da “roll on/roll off” – gemisi, ilk seferinde Çin yapımı arabaları Şanghay’dan Avrupa’daki limanlara taşımak için kullanmayı planlayan devlete ait bir holding olan COSCO’nun bir yan kuruluşu tarafından işletilecek.

Bu, Çin’in dünya çapında otomobil taşımak için kendi nakliye filosunu oluşturma stratejisinin bir parçası olup, Çin’in otomobil üreticilerinin ihracatlarını artırmaya çalışırken nakliye kapasitesine istikrarlı bir şekilde erişmelerini sağlamakta.

Geminin sahibi China Citic Financial Leasing’in Komünist Parti şefi Li Gang yaptığı resmi açıklamada yeni geminin “Çinli bir armatör tarafından işletilen en büyük gemi olduğunu ve ‘ulusal araçlar ve ulusal taşımacılık’ stratejisinde önemli bir adım teşkil ettiğini” söyledi.

Çin’in dünyanın en büyük gemi yapımcısı olması, kısa bir süre önce Çin yapımı gemilere ev sahipliği yapan limanlar için acımasız cezalar öneren ABD için giderek artan bir endişe kaynağı haline geldi.

Son teslimat, Çin’in gemi yapımcılarının verimlilik ve teknolojik gelişmişlik açısından ilerleme kaydetmeye devam ettiğini gösteriyor.

Araba gemisinin toplam güverte alanı yaklaşık 75.000 metrekare (807.000 feet kare), yani kabaca 11 standart futbol sahasına eşdeğer. Ancak Shanghai Waigaoqiao’ya göre “Çin hızında” inşa edilerek sektörün en kısa inşaat döngüsü rekorunu kırdı.

Şirket ayrıca, geleneksel deniz yakıtının yanı sıra sıvılaştırılmış doğal gazla da çalışabilen yeni nesil büyük Çin otomobil taşıma gemilerinin ilki olduğunu da sözlerine ekledi.

Geminin ilk seferinde Şanghay’dan Birleşik Krallık’taki Bristol, Belçika’daki Zeebrugge ve Almanya’daki Bremerhaven gibi büyük Avrupa limanlarına hem otomobil hem de inşaat araçlarından oluşan 5.700’den fazla araç taşıyacak.

Açıklamaya göre, “Çin’in imalat sektöründen küresel otomotiv ticaretine güçlü bir ivme kazandırarak” Avrupa rotalarındaki nakliye kapasitesi sıkıntısını hafifletmesi bekleniyor.

Çin gümrük verilerine göre, ülkenin otomobil ihracatı yıllık %23 artışla 2024 yılında 6.41 milyona ulaşırken, Çin son birkaç yılda hızla dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı haline geldi.

Otomobil ihracatındaki hızlı artış, otomobil endüstrisinde kullanılan ana taşıma yöntemi olan ro-ro gemilerinin tedarikinde sıkıntıya yol açtı.

BYD, Chery ve SAIC gibi Çinli otomobil üreticileri son yıllarda kendi filolarını kurarak maliyetleri düşürmeyi ve “bağımsız nakliye” stratejisiyle operasyonlarını istikrara kavuşturmayı hedefliyor.

Ocak ayında, doğrudan BYD tarafından sipariş edilen ilk otomobil taşıyıcısı – 7.000 birim kapasiteli, LNG ile çalışan yeni bir çift yakıtlı gemi – ilk seferine çıktı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Bangladeş’in geçici hükümet başkanı Yunus, Çin’e ilk ziyaretini yapacak

Yayınlanma

Bangladeş Dışişleri Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, Bangladeş geçiş hükümeti başkanı Muhammed Yunus’un ağustos ayında göreve gelmesinden bu yana Çin’e yapacağı ilk ziyareti 26 Mart’ta gerçekleştireceğini doğruladı.

Hindistan ile dostane bir ilişkiye sahip olan eski Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın kitlesel protestolar nedeniyle istifa ederek Yeni Delhi’ye sığınmasından bu yana Bangladeş ve Hindistan arasında soğuk ilişkiler devam ederken, Muhammed Yunus’un Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek olması ziyaretin önemini artırıyor.

Yunus, 27 Mart’ta Çin’in Hainan eyaletinde düzenlenecek olan Asya için Boao Forumu (BFA) Yıllık Konferansı’nın açılış oturumunda bir konuşma yapacak. BFA, 25 Asya ülkesi ve Avustralya’nın Asya ve küresel meseleler üzerine diyalog kurma girişimidir.

Bakanlığa göre Yunus, Çin Devlet Başkanı ile görüşmeden önce 28 Mart’ta Çin Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı ile bir araya gelecek.

Yunus’un ayrıca Bangladeş’e dönmeden önce 29 Mart’ta Pekin Üniversitesi’nde düzenlenecek bir etkinliğe katılması bekleniyor.

“İlgili tüm ortaklar bu ziyarete başka hangi ikili konuların dahil edileceği üzerinde çalışıyor. Detaylar ziyaretten önce sunulacak,” dedi bakanlık.

Bengal Körfezi’nin tepesindeki stratejik konumu ile Asya-Pasifik’te önemli bir merkez olan Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Çin gibi bölgesel güçlerin yanı sıra ABD’nin de dikkatini çekiyor. Ülke, Hindistan-Çin rekabeti artarken denge politikası izlemeye çalışıyor.

Çin, Bangladeş’teki siyasi değişimin ardından iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmeye odaklanıyor. Basında çıkan haberlere göre Çin, Yunus’u Pekin’e götürmek üzere kiralık bir uçak gönderecek. Şeyh Hasina’ya sırtını dönmeyen Hindistan ise, Bangladeş’teki mevcut iktidarla arasının bozulmasından dolayı tedirgin ve komşusunu Çin’e kaptırmaktan endişe ediyor.

Bangladeş’in en büyük ticaret ortağı olan Çin, 2023 yılında Bangladeş’e 22,9 milyar dolarlık mal ihraç etti. Bangladeş ise o yıl Çin’e 677 milyon dolar ihracat yaptı.

Çin’in Bangladeş Büyükelçisi Yao Wen salı günü Dakka’da yaptığı açıklamada, uluslararası veya yerel ortamdaki değişikliklerden bağımsız olarak Çin’in Bangladeş’in ortağı olmaya devam ettiğini söyledi. En son Dışişleri Danışmanı Md. Towhid Hossain ocak ayında Pekin’e gitmişti.

Bangladeş’te radikal İslamcılar güçleniyor: Hizb-ut Tahrir’den şeriat çağrısı

Okumaya Devam Et

ASYA

Çinli şirkete İran petrolü aldığı için ABD’den yaptırım

Yayınlanma

ABD, ilk kez Çin’e, yaptırım uygulanan İran petrolünü satın aldığı gerekçesiyle yaptırım uyguladı. Trump yönetimi, Shandong Shouguang Luqing Petrochemical adlı Çinli şirketi kara listeye alarak, şirketin İran’dan yaklaşık 500 milyon dolar değerinde petrol satın aldığını ve bu petrolün Yemenli Husilerle bağlantılı olduğunu iddia etti.

Donald Trump yönetimi, Amerikan yaptırımlarına tabi olan petrolü satın alması nedeniyle Çin’e ilk kez yaptırım uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, İran’dan yakıt satın alan ve “terör örgütleriyle bağlantılı olmakla” suçlanan bağımsız bir Çinli petrol rafinerisini kara listeye aldı.

Bu önlemin, Rus petrolü tedarikini de etkileyebileceği belirtiliyor.

Şantung eyaletinde bulunan Shandong Shouguang Luqing Petrochemical şirketi, Washington’ın daha önce uyguladığı Amerikan yaptırımlarına rağmen İran’dan petrol satın alması nedeniyle yaptırım uygulanan ilk rafineri oldu.

Hazine Bakanlığı, Shandong Shouguang Luqing’in yaklaşık 500 milyon dolar değerinde milyonlarca varil petrol satın aldığını açıkladı.

Şirketin, petrolü “gölge filo” olarak adlandırılan ve bazıları ABD tarafından “terör örgütü” olarak kabul edilen Yemenli Husilere tedarik sağlama rolü nedeniyle yaptırım uygulanan gemilerle taşıdığı öne sürüldü.

Ayrıca, bu petrolün İran silahlı kuvvetleri ve İslam Devrim Muhafızları Kolordusu ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

Çinli şirketin genel müdürü de kara listeye alındı.

Bu, Trump’ın 4 Şubat’ta ulusal güvenlik gerekçesiyle İran’a yönelik azami baskı kampanyası ilan etmesinden bu yana kabul edilen dördüncü yaptırım turu oldu.

Washington, bu amaçla Tahran’ı nükleer programından vazgeçirmek için İran petrolü satışlarını kısıtlamaya çalışıyor.

İran petrolüyle yapılan operasyonlar nedeniyle uygulanan Amerikan yaptırımlarının, Rusya’nın petrol tedarikini de etkileyebileceği belirtiliyor.

Shandong Shouguang Luqing Petrochemical’in de bulunduğu Şantung eyaleti, özel Çinli şirketler için petrol rafinaj merkezi konumunda.

Trump’ın İran’a karşı sert oyunu

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English