DİPLOMASİ

İspanya Başbakanı Sánchez AB’yi Çin’in elektrikli araç tarifelerini ‘yeniden gözden geçirmeye’ çağırdı

Yayınlanma

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, artan ticaret gerilimlerinin yerli ihracatçıları vurabileceği endişesiyle ülkesinin Avrupa Birliği’nin Çin elektrikli araçlarına uyguladığı gümrük vergileri konusundaki tutumunu “yeniden gözden geçirdiğini” söyledi.

Çarşamba günü Şanghay yakınlarındaki Kunshan’da düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Sánchez, ekim ayında Çin elektrikli araçlarına yönelik yeni tarifelerin onaylanması için yapılması beklenen oylama öncesinde AB ve Çin arasında bir “uzlaşma” bulunmasının önemli olduğunu kaydetti.

“Açık ve dürüst olmak zorundayım. Bence hepimiz, sadece üye devletler değil, aynı zamanda [Avrupa] Komisyonu da, bu harekete karşı tutumumuzu yeniden gözden geçirmeliyiz,” dedi tarife oylamasıyla ilgili bir soruya cevaben. “Başka bir savaşa, bu durumda bir ticaret savaşına ihtiyacımız yok” diye ekledi.

Sanchez’in pandeminin sona ermesinden bu yana Çin’e yaptığı ikinci ziyaret sırasında yapılan yorumlar, son aylarda Çin ile AB arasında yaşanan ticaret anlaşmazlığına önemli bir müdahaleyi temsil ediyor ve İspanya’nın kendi pozisyonunda bir değişikliğe işaret ediyor.

AB geçen yıl, Çin’in büyük ticaret fazlası verdiği bir dönemde, düşük maliyetli Çin elektrikli araçlarının üye ülkelerin siyasi açıdan önemli otomobil üreticilerini baltalayacağı endişesiyle, Çin’in otomobil endüstrisindeki “haksız sübvansiyon” şüphelerine yönelik aylar süren bir soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma sonucunda 27 üyeli blok haziran ayında, Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergilerinin %37.6’ya kadar keskin bir şekilde artırılmasını teklif etti; bu da gümrük vergisi seviyelerini yaklaşık %50’ye çıkaracak ve ABD’nin benzer önlemlerini yansıtacaktı. AB nüfusunun yüzde 65’ine tekabül eden 15 üye ülke karşı oy kullanmadığı takdirde yeni vergiler onaylanacak.

İspanya, temmuz ayında yapılan bir danışma anketinde tarifelerin artırılması lehinde oy kullanan 11 ülkeden biriydi. Sadece dört ülke tedbirin aleyhinde oy kullanmış, dokuz ülke ise çekimser kalmıştı.

Çin, tarifelere karşı güçlü bir lobi faaliyeti yürüterek ve Avrupa’dan domuz eti ithalatına yönelik İspanyol üreticileri de etkileyecek bir soruşturma da dahil olmak üzere bir dizi karşı önlem başlatarak karşılık verdi. Çin geçen yıl İspanya’dan 1.5 milyar dolarlık domuz eti ithal etti ki bu rakam diğer tüm AB ülkelerinden daha fazla.

Pekin ayrıca Avrupa süt ürünlerine yönelik bir anti-damping soruşturması başlattı ve AB’nin planladığı EV tarifeleri konusunda Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayette bulundu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping pazartesi günü Sánchez’i Çin ve AB arasındaki bağların kurulmasında “yapıcı bir rol” oynamaya teşvik ederken, İspanya başbakanı “daha yakın, daha zengin ve daha dengeli” ilişkiler çağrısında bulundu.

Sánchez “Avrupa Birliği ve Çin arasında köprüler kurmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Ticari gerilimler, Pekin ile batılı hükümetler arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesinin bir parçası olup, şirketleri dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki tedarik zincirlerine olan maruziyetlerini “riskten arındırmaya” itmiştir.

Çin’in AB ile ticaret fazlası bu yılın ilk sekiz ayında yıllık bazda yaklaşık %6 artışla 162.13 milyar dolar oldu. Çin’in İspanya ile ticaret fazlası temmuz ayına kadar olan yedi aylık dönemde 17.99 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam bir önceki yıla göre neredeyse hiç değişmedi.

İspanya ve Norveç başbakanları Çin’i ziyaret ediyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version