ORTADOĞU

İsrail, Batı Şeria politikasında sertleşiyor

Yayınlanma

İsrail güçleri, 2000’lerin başından bu yana Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin’e ilk kez hava saldırısı düzenledi. Öte yandan İsrail Hükümeti, Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlerin inşasını hızlandırmak için harekete geçti.

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentine düzenledikleri baskında biri çocuk, 3 Filistinliyi öldürdü, 31 Filistinliyi yaraladı; çatışmalarda 6 İsrail askeri de yaralandı.

İsrail basına göre İsrail askerleri, 2 Filistinliyi gözaltına almak için Cenin’e baskın düzenledi, baskına karşılık veren Filistinli direnişçilerle yoğun çatışmalar yaşandı.  Baskın sırasında İsrailli keskin nişancılar da bazı evlerin üzerine konuşlandırıldı. İsrail güçleri, baskına tepki gösteren bölge sakini Filistinli gençlere gerçek mermi, gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti. İsrail askerleri ile bölgedeki Filistinli direnişçiler arasında da şiddetli çatışmalar yaşandı. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail askerleri baskında biri çocuk 3 Filistinli öldürdü. Hayatını kaybedenlerden biri de 15 yaşındaki Ahmed Yusuf Sakr olduğu açıklandı.

6 İsrail askeri yaralandı

İsrail güçlerinin saldırısına karşılık veren Filistinli direnişçilerin hedef aldığı 6 İsrail askeri de yaralandı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Filistinliler bölgeden çekilen bazı askerleri taşıyan bir zırhlı aracı el yapımı patlayıcı ile hedef aldı. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), isabet alan zırhlı araçtaki 6 askerin hafif ve orta derecede yaralandığını aktardı.

İsrail ordusuna bağlı bir askeri helikopterin Cenin kentinde bazı noktalara roket fırlattığı görüldü. İsrail ordusundan yapılan açıklamada da “Helikopterler, Cenin bölgesinde silahlı kişiler tespit edildikten sonra ateş açtı” ifadesine yer verildi. İsrail basını, hava saldırısının Apache (AH-64) tipi helikopterle düzenlendiğini aktardı. Helikopter bombardımanının, Filistinli direnişçilerin yoğun ateşine maruz kalan ve yaralanan bazı İsrail askerlerinin olay yerinden tahliyesini amaçladığı iddia edildi.

İsrail basını bu saldırıyla İsrail ordusunun, 20 yılı aşkın bir süreden sonra Batı Şeria’da ilk kez hava harekâtına başvurduğuna dikkat çekti.  İsrail ordusu 2000’lerin başında işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği saldırılarda hücum helikopterleri kullanıyordu ancak bu rutin bir yöntem değil yalnızca özel durumlarda yaşanan bir olaydı.

Batı Şeria’da “yasa dışı yerleşim” hızlanıyor

Öte yandan İsrail Hükümeti, dünkü haftalık kabine toplantısında Batı Şeria’da yeni yerleşim birimleri inşa etmek için gerekli izinleri alma sürecini “önemli ölçüde kısaltan” bir kararı onayladı.

KAN’ın haberine göre, söz konusu karar, daha fazla yerleşim birimi inşasına izin verecek, böylece inşaat neredeyse siyasi düzeyin onayı olmadan teşvik edilecek ve planlama izninin ilk onayı da aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in yetkisinde olacak.

Foreign Affairs: İsrail Batı Şeria’yı çoktan ilhak etti

İşgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşim birimi inşasını sürdüren İsrail, 3 bin 412 konuttan oluşan büyük bir Yahudi yerleşim birimi kurmayı planlıyor. Filistin yönetimi ve Avrupa Birliği söz konusu hamlenin, iki devletli çözüm şansını yok edeceğini vurguluyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs çevresinde yaklaşık 700 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı sayılıyor.

Fetih hareketinden yapılan yazılı açıklamada, yerleşim birimleriyle ilgili tüm uygulamaların, yasa dışı olduğu belirtildi. Hamas da “İsrail’in topraklarımızı Yahudileştirme uygulamalarını sürdürmesini en sert ifadelerle kınıyoruz” açıklaması yaptı. Bu türden uygulamaların İsrail’e Filistin topraklarında meşruiyet vermeyeceği vurgusu yapılan açıklamada, uluslararası topluma İsrail’i bu konuda durdurmak için ciddi ve acil adımlar atma çağrısında bulunuldu.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, alınan kararın, İsrail’in Filistin topraklarını yağmalama planının bir parçası olduğunu ifade etti. Hareket, bu tür planların uluslararası yasaları ihlal anlamı taşıdığını belirterek, amacına ulaşamayacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise İsrail’in yerleşimlerin idaresiyle ilgili sistemde yapılan, yerleşimlerin planlanması ve onaylanmasını hızlandıran değişikliklere ilişkin haberlerden de endişe duyduklarını belirtti. ABD’nin uzun süredir iki devletli çözümü daha da zor hale getiren ve barışa engel teşkil eden bu tür tek taraflı eylemlere karşı çıktığını vurgulayan Miller, “İsrail hükümetini Ürdün’ün Akabe şehrinde ve Mısır’ın Şarm El-Şeyh şehrinde verdiği taahhütleri yerine getirmeye ve gerilimi azaltmayı amaçlayan diyaloğa geri dönmeye çağırıyoruz” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version