Asya

Japonya ekonomisi beklenenden fazla büyüdü

Yayınlanma

Pazartesi günü açıklanan ilk hükümet rakamlarına göre Japonya ekonomisi ekim-aralık döneminde bir önceki üç aya göre yıllık %2,8 büyüyerek art arda üçüncü çeyrekte de genişlemiş oldu.

Son reel gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranı, bir Nikkei grup şirketi olan QUICK’in anketine katılan ekonomistlerin %1’lik medyan tahminini aştı.

Temmuz-eylül döneminde GSYH yıllık bazda %1.7 oranında genişlerken, bu oran bir önceki %1.2’lik orandan revize edildi.

GSYH’nin 2024 takvim yılı için hesaplanan reel büyüme oranı %0,1 oldu. Nominal GSYH yıllık bazda %2,9 büyüyerek 609 trilyon yen (4 trilyon dolar) olarak kaydedildi.

Son çeyrekte reel GSYH %0,7 oranında büyüdü. Bir önceki çeyrekte %0,8 oranında büyüme kaydeden hane halkı tüketimi%0,1 oranında artarak mütevazı bir büyüme kaydetti, ancak piyasanın negatif büyüme beklentilerinin aksine artış gösterdi. Önceki üç ayda eksi %0,1 olan sermaye yatırımları %0,5 oranında arttı.

Ancak büyüme büyük ölçüde dış talepten kaynaklandı. İhracat üst üste üçüncü çeyrekte de %1,1 oranında arttı. Dizel yakıt gibi petrolle ilgili ürünlerde artış kaydedildi. İstatistiklerde ihracatın bir parçası olarak sınıflandırılan gelen turist tüketimi de güçlü seyretti.

Öte yandan, ilaç ve elektronik bileşen ithalatındaki düşüş nedeniyle ithalat %2,1 azaldı.

İç talep durgun

NLI Araştırma Enstitüsü’nde yönetici araştırma görevlisi olan Taro Saito, Japonya ekonomisinin esas olarak iç pazar dışındaki faktörler tarafından desteklendiğini söyledi. “İç talep durgun seyrediyor,” dedi. “Özellikle ithalat azaldığı için, genel büyüme oranı daha yüksek olmasına rağmen bu iyi bir büyüme şekli değil” diye ekledi.

Enflasyon hane halkı için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve tüketimi aşağı çekiyor.

Hükümet cuma günü yaptığı açıklamada, aylardır Japon hanehalkını etkileyen aşırı fiyat artışını engellemek için 210.000 ton stoklanmış pirinci piyasaya süreceğini duyurdu.

Analistler, sendikalar ve şirketler arasında devam eden ve shunto olarak bilinen yıllık ücret görüşmelerinin hane halkı tüketimindeki toparlanmanın anahtarı olduğunu düşünüyor. Japon İşçi Sendikaları Konfederasyonu ya da Rengo, firmaların geneli için en az %5, küçük ve orta ölçekli işletmeler için ise %6’nın üzerinde bir ücret artışı talep ediyor.

Nominal gelirdeki artışlara rağmen, Japonya’nın reel ücretleri enflasyon nedeniyle 2024 yılında %0,2 oranında azaldı.

Moody’s Analytics’in Japonya ve sınır piyasalar başkanı Stefan Angrick bir raporunda, “Yapışkan enflasyon reel ücret artışını uzaklara itti, bu da önümüzdeki ay tüketim üzerinde baskı yaratacak,” diye yazdı.

Saito, küresel ekonomik görünümün, özellikle Trump’ın gümrük vergilerini artırma potansiyeli ve “küresel ekonomiyi soğutabilecek” ticari gerilimler nedeniyle Japonya için riskler barındırdığını söyledi. “Yurtiçinde ise enflasyonun hızlanması ve tüketimdeki durgunluğun devam etmesi başlıca risk faktörleridir” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version