Singapur’un ünlü diplomatı Kishore Mahbubani, yeni anı kitabı Living the Asian Century (Asya Yüzyılını Yaşamak) ve jeopolitik öngörüleri hakkında This Week in Asia’ya kapsamlı bir röportaj verdi.
Singapur’un Birleşmiş Milletler’deki eski daimi temsilcisi olan ve ABD ve Batı’nın hegemonyacılığına karşı getirdiği sert eleştirilerle tanınan Mahbubani kitapta, BM Güvenlik Konseyi başkanlığı görevi de dahil olmak üzere uluslararası örgütte geçirdiği zamanı anlatıyor.
1980’lerde Deng Xiaoping liderliğinde gerçekleştirdiği ekonomik reformların ardından Çin’e duyduğu hayranlığı vurgulayan Mahbubani, ABD’de kasım ayında yapılacak seçimleri kim kazanırsa kazansın Çin’in “önümüzdeki 10 ila 20 yıl içinde çok zor bir dönemden” geçeceğine inanıyor.
Cumartesi günü This Week in Asia’ya verdiği mülakatta Mahbubani şunları söyledi: “Washington’da ABD’nin Çin’i durdurmak için muhtemelen 10 ila 15 yılı olduğu ve bu nedenle her şeyi yapacakları konusunda sağlam bir fikir birliği var. ABD’deki pek çok kişi Çin’in 1 numaralı ekonomi haline gelmesi durumunda oyunu bir şekilde kaybedeceklerini anladı.”
“Bu Çin için gerçek bir sınav olacak” diye ekledi Mahbubani.
Singapur Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Kamboçya, Malezya ve ABD’de de görev yapan Mahbubani, ASEAN’ın bu yarışla “sarsılacağını” ve her iki süper gücün de baskısını hissedeceğini öngörüyor. Bloğun kendisini ancak birlik içinde kalarak koruyabileceğini düşünüyor.
Deneyimli diplomat, 1984-1989 yılları arasında ve 1998-2004 yılları arasında Singapur’un Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevini yürüttü. İkinci görevinde ise 2001-2002 yılları arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanlığı yaptı.
Geçtiğimiz perşembe günü The Fullerton Hotel’de lansmanı yapılan anı kitabında, Ukrayna ve Gazze’deki son savaşlar da dahil olmak üzere pek çok savaşın, “bu bölgelerdeki jeopolitik stres ve gerginliklerin altında yatan nedenlere daha fazla dikkat edilseydi önlenebileceğini” savunuyor.
Mahbubani, İsrail-Gazze savaşı ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “İsrail’in yapması gereken en akıllıca şey iki devletli bir çözüme gitmek ve en azından Filistinlilere bir tür ev vermektir.”
“Gazze, kamuoyunu ABD aleyhine çevirmesi dışında dünyayı çok fazla etkilemeyecek. Dışişleri Bakanlığı diplomatları bu çatışmanın ABD’nin dünyadaki konumunu zayıflattığını biliyor çünkü ABD İsrail’i dizginlemek için hiçbir şey yapmıyor” diyen Mahbubani, bu çatışmalara rağmen, ABD-Çin rekabetini önümüzdeki on yılda dünyanın karşılaşacağı en büyük zorluk olarak gördüğünü ifade ediyor.