ASYA

Kuzey Kore, ABD’yi vurabilecek bir kıtalararası balistik füze denemesi yaptı

Yayınlanma

Kuzey Kore, başkanlık seçimlerinden günler önce, neredeyse bir yıl sonra ilk kez ABD anakarasını vurabilecek kıtalararası bir balistik füze denemesi yaptı.

Kuzey Kore perşembe günü şimdiye kadarki en uzun kıtalararası balistik füze (ICBM) denemesini gerçekleştirirken Güney Kore Pyongyang’ın Ukrayna’daki savaşa yardım etmek üzere asker göndermesi karşılığında Rusya’dan füze teknolojisi isteyebileceği uyarısında bulundu.

Füze, Kuzey’in başkentine yakın bir bölgeden keskin bir yörüngede fırlatıldı ve Japonya’nın Hokkaido bölgesinin yaklaşık 300 km (190 mil) batısına düşerek Kuzey’in en uzun ICBM uçuş süresini kaydetti.

Devlet tarafından işletilen Kore Merkez Haber Ajansı’nda yayınlanan Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un füze testinin emrini bizzat fırlatma sahasından verdi. Kim, Kuzey Kore’nin rakipleri tarafından kasıtlı olarak tırmandırıldığını söylediği bölgesel gerilim karşısında bunu “uygun bir askeri eylem” olarak nitelendirdi.

Kim, “DPRK’nın nükleer güçlerini güçlendirme çizgisini asla değiştirmeyeceğini teyit ediyorum” dedi.

Kuzey Kore fırlatmanın “dünyanın en güçlü stratejik caydırıcılığının modernliğini ve güvenilirliğini gösterdiğini” söyledi.

Pyongyang’ın bu gövde gösterisi, Seul’ün Kuzey’in salı günü yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde bir ICBM denemesi ya da yedinci nükleer denemesini gerçekleştirerek artan askeri gücüne dikkat çekmek isteyebileceğini bildirmesinden bir gün sonra geldi.

Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki savaşta Moskova’yı desteklemek üzere Rusya’ya binlerce asker gönderdiğinin bildirilmesi üzerine NATO’da alarmın yükseldiği bir dönemde gerçekleşen fırlatma Güney Kore, Japonya ve ABD’den hızlı bir kınama aldı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Kuzey Kore balistik füzesinin yüksek bir açıyla ateşlenen uzun menzilli bir balistik füze olduğuna inanılıyor” denildi.

Daha sonra yapılan bir basın brifinginde, ilk analizlerin yeni geliştirilen katı yakıtlı bir güçlendiricinin olası kullanımına işaret ettiği belirtildi.

Güney Kore ve Japonya’ya göre füze 87 dakikalık bir uçuş süresi kaydederek Aralık 2023’te 73 dakika süren son ICBM test fırlatışından daha uzun bir süreye sahip oldu.

Japon hükümeti füzenin 7,000 km irtifaya ulaştığını ve 1,000 km mesafe kat ettiğini belirterek füzeyi ICBM sınıfı bir füze olarak nitelendirdi.

Bir ABD’li yetkili de Reuters’a füzenin bir ICBM olduğunu söyledi.

Geçen yıl aralık ayında test edilen ve Hwasong-18 olarak adlandırılan, katı yakıtla çalışan ve bir yol fırlatıcısından ateşlenen son ICBM de keskin bir açıyla fırlatılmış ve normal bir yörüngede 15.000 km (9.300 mil) potansiyel menzile dönüşebilecek bir uçuş süresi sağlamıştı.

Bu mesafe Birleşik Devletler anakarasındaki herhangi bir yeri menzil içine sokmaktadır.

KUZEY KORE-RUSYA ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Fırlatma, ABD ve Güney Kore’nin Kuzey Kore’nin Rusya’ya 11,000 asker konuşlandırdığını ve bunların 3,000’inin Ukrayna ile batı cephelerine yakın olduğunu söylemesinin ardından gerçekleşti.

Ne Moskova ne de Pyongyang bu konuşlandırmayı doğrudan kabul etmedi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia çarşamba günü yaptığı açıklamada Batılı ülkelerin Kiev’e yardım etme hakkı olduğunu iddia etmesine rağmen Kuzey Kore gibi müttefiklerinin neden Moskova’ya Ukrayna’ya karşı savaşında yardım edemeyeceğini sorguladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Güney Koreli mevkidaşı Kim Yong-hyun, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasından saatler önce çarşamba günü Washington’da yaptıkları bir toplantıda asker konuşlandırılmasını kınadılar.

Güney Kore, Kuzey’in modern bir savaşta değerli bir muharebe deneyimi kazanacağını ve Moskova tarafından taktik nükleer silahlar, ICBM’ler, balistik füze denizaltıları ve askeri keşif uyduları gibi alanlarda “teknoloji transferleri” ile ödüllendirileceğini söyleyerek, konuşlandırmanın kendi güvenliği için doğrudan bir tehdit olduğunu savundu.

Devlet tarafından işletilen Kore Savunma Analizleri Enstitüsü’nde Kuzey Kore ordusu üzerine araştırmalar yapan Shin Seung-ki, daha güçlü bir itiş gücü gösteren daha uzun uçuş süresinin, muhtemelen Rusya’nın yardımıyla güçlendiricinin geliştirilmiş performansından kaynaklanabileceğini söyledi.

“Kuzey Kore bu tür yardımlar almaya devam etmek isteyecektir, çünkü bu yardımlar zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken performansı artırıyor ve silah sisteminin istikrarını yükseltiyor” dedi.

Shin, Rusya ile angajmanı nedeniyle baskı altında olan Kuzey Kore’nin “baskıya boyun eğmeyeceğini, güce güçle karşılık vereceğini gösterme ve ABD başkanlık seçimleri üzerinde bir miktar etki yaratma niyetinde olabileceğini” de sözlerine ekledi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Rusya’da

Çok Okunanlar

Exit mobile version