Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Münih Güvenlik Konferansı sona erdi: Ukrayna ihtilafı ve Navalnıy’ın ölümü ana gündem oldu

Yayınlanma

‘Gayri resmi NATO zirvesi’ olarak nitelendirilen ve her yıl Almanya’nın Bavyera eyaletinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nın 60. oturumu sona erdi.

Münih Konferansı Şubat 1963’ten bu yana her yıl düzenleniyor. Siyasetçileri, askeri yetkilileri ve sermayedarları bir araya getiren konferansta güncel güvenlik konuları, şimdiye dek diplomatik kısıtlamalar ve bürokrasi olmaksızın tartışılıyordu.

Konferansın başkanlığını, Alman diplomat Christoph Heusgen yapıyor. Daha önce, NATO’nun genişlemesine karşı çıkan ülkelerin liderlerinin konuşmasına izin veren eski Başkan Wolfgang Ischinger gibi isimler de konferansa başkanlık etmişti.

Bu yıl şubat ayında gerçekleşen toplantı 150’den fazla devlet ve hükümet başkanını, dışişleri bakanını ve askeri yetkilileri bir araya getirdi. Davet edilen ülkelerin katılımcı sayısı Almanya tarafından belirlendiği için Rusya’dan temsilciler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da foruma davet edilmedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus delegelerin davet alsalar bile Münih’e gitmeyeceklerini, zira son yıllarda konferansta tek bir tarafın -ABD’nin- baskın olduğunu vurguladı.

Konferans Başkanı Heusgen, Rusya’nın forumda istenmediğini, zira ülkenin ‘Ukrayna konusunda müzakerelere ciddi bir şekilde hazır olduğunu’ göstermediğini savundu. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin müzakerelere hazır olduğunu ancak Ukrayna’nın ABD’nin etkisiyle bunu reddettiğini defalarca vurgulamıştı.

Forumun ilk gününde de ana konulardan biri Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın ölümüydü. Birçok kişi yaşananların sorumluluğunu Moskova’ya yükledi. Ancak Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi gibi bu olayı ‘Rusya’nın iç meselesi’ olarak niteleyenler de oldu.

Toplantıda Ukrayna heyetinin temsilcileri Batılı ortaklarını silah ve teçhizat sevkiyatını artırmaya ikna etmeye çalıştı.

Navalnıy’ın ölümü

Yeni yardım konusunun ABD Kongresi’nde bloke edilmesinin ardından Ukrayna, Batı’dan gelen mühimmat ve silahlara taleperini artırdı. Konferans devam ederken Ukrayna birliklerinin Donetsk’e bağlı Avdeyevka’dan çekildiği haberi geldi. Dünyanın ve forum katılımcılarının dikkati ayrıca Gazze savaşına odaklanmıştı.

Üç günlük konferansın açılışından bir saat önce Navalnıy’ın hapishanede öldüğü haberi geldi. Navalnıy’ın adı ilk dakikadan son dakikaya kadar Batılı liderlerin konuşmalarında yer aldı. Siyasetçinin eşi Yulya Navalnaya’nın programda olmayan bir konuşma yaptı.

Navalny’nin ölümü aynı zamanda ‘Rusya’nın geleceği’ konulu tartışmanın da ana konusuydu. Tartışmaya sadece kadınlar, aktivist İrina Şçerbakova, 2015 yılında öldürülen Boris Nemtsov’un kızı Jana Nemtsova ve siyaset bilimci Ekaterina Şulman katıldı. Nemtsova, ‘Navalnıy’ın öldürülmesinin bir gözdağı eylemi olduğunu’ ve Rusya tarihinde yeni bir aşamanın başladığını öne sürdü.

Rus muhalif Navalnıy, cezaevinde hayatını kaybetti

Scholz Ukrayna’ya destek sözü verdi, ancak şimdilik Taurus tedariki yok

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Navalny’dan bahsetti ve ölüm haberini Rusya’dan foruma ve Batı’ya bir sinyal olarak değerlendirdi. Zelenskiy, ayrıca ayakta alkışlanarak karşılandı.

Katılımcılara İngilizce hitap eden Zelenskiy, “Ukrayna’ya savaşın ne zaman biteceğini sormayın, kendinize Putin’in neden hala devam edebildiğini sorun,” ifadesini kullandı.

Batılı liderler yardımların devam edeceği konusunda güvence vermeye çalıştı. ABD Başkan Yardımcısı Kamalla Harris ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un konuşmaları da bu yöndeydi.

Scholz, “Rusya’dan gelen tehdit gerçektir,” diyerek Moskova’yı caydırmak için savunma harcamalarının arttırılması çağrısında bulundu. Genel olarak, pek çok Alman gazetesi Scholz’un konuşmasını eksik buldu.

Pek çok gazete Scholz’un, Kiev’in yaklaşık bir yıldır talep ettiği Berlin’in Ukrayna’ya Taurus uzun menzilli füzeleri verip veremeyeceği sorusuna iki kez doğrudan yanıt vermekten kaçındığına dikkat çekti.

Öte yandan Scholz, Batılı ortakların NATO ülkelerinin Rusya ile doğrudan çatışma istemediğine dikkat çekerek ‘askerlerini Ukrayna’ya göndermeyeceklerini’ açıkça ifade etti.

Zelenskiy, konferans öncesinde Almanya ve Fransa ile güvenlik anlaşmaları imzaladı

Bununla beraber Zelenskiy, Münih’e gelmeden Almanya ve Fransa ile uzun vadeli destek öngören güvenlik anlaşmaları imzaladı. Alman silah şirketi Rheinmetall, Ukrayna ile ortaklaşa NATO kalibresinde (155 mm) top mermileri üreteceklerini bildirdi.

Münih Forumu’nda ‘silah üretiminin artırılması’ ve ‘sözden eyleme geçilmesi’ gerektiğine dair pek çok açıklama yapıldı.

Rusya, Donetsk’e bağlı Avdeyevka’yı ele geçirdi

DİPLOMASİ

Lukaşenko: Ukrayna, Putin ile gizli görüşmelere başladı

Yayınlanma

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus gazeteci Olga Skabeyeva’ya verdiği röportajda, Ukraynalı yetkililerin Vladimir Putin ile gizlice görüştüğünü iddia etti. Lukaşenko, bu görüşmelerin detaylarını vermekten kaçınırken, ABD’nin Ukrayna konusunda net bir stratejisinin olmadığını ve Moskova’ya yönelik yaptırım seçeneklerinin tükenmesi nedeniyle Washington’ın Kiev üzerindeki baskıyı artırdığını öne sürdü.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rus gazeteci Olga Skabeyeva’ya verdiği röportajda, Ukraynalı temsilcilerin Vladimir Putin ile gizli görüşmeler yaptığını iddia etti.

Avrupa Birliği’nde yapıcı müzakereler yapabilecek politikacıların olup olmadığı sorusuna yanıt veren Lukaşenko, Ukrayna’da böyle kişilerin olmadığını, ancak yine de bir diyalog yürütüldüğünü belirtti.

Lukaşenko, “Biz yine de onlarla (Ukraynalı temsilcilerle) görüşüyoruz. İsteyenlerle konuşmak gerekiyor. Fakat, kendi tarafımızda, Rusya’da ve benzeri yerlerde görüşmek için böyle tutkulu bir istek görmüyoruz. Gerçi, ben konuşmayacağım, bırakın Vladimir Vladimiroviç (Putin) söylesin. O görüşmüştü. Onu aradılar, anlattılar. Ancak, görüşmeleri dair kamuya açık bir dile getirilmedi,” dedi.

Detayları açıklama yetkisi olmadığını belirten Lukaşenko, ayrıntı vermekten kaçındı.

Belarus Devlet Başkanı, “Ancak Putin bana anlattı. Şu sonucu çıkardı: Görüşmek istiyorlarsa, gelsinler, şimdilik gizlice, gazeteciler öğrenmesin diye. Belki Vladimir Vladimiroviç risk alır ve kimin aradığını söyler,” diye ekledi.

13 Mart’ta Lukaşenko, Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gitti. Görüşmelerin başlamasından önce, Amerikan yönetiminin Ukrayna’daki çatışmayı çözmek için net bir stratejisinin olmadığını söyledi.

Lukaşenko, “ABD’nin Ukrayna konusunda hiçbir planı yok. Kesinlikle. Bir taraf ne istiyor, diğeri ne istiyor, sadece nabız yokluyorlar,” dedi.

Ayrıca Lukaşenko, Washington’ın Kiev üzerindeki baskıyı artırmaya karar verdiğini, çünkü Moskova’ya karşı yaptırım uygulama imkanlarının neredeyse tükendiğini dile getirdi.

Lukaşenko, “O kadar çok yaptırım uyguladılar ki, daha ötesi yok. Bu nedenle Ukrayna’ya baskı yaptılar ve onun gidecek hiçbir yeri yok. 30 gün için anlaştılar, yani 30 gün,” diye konuştu.

Lukaşenko ve Putin, ABD’nin 30 günlük ateşkes önerisinden sonra bir araya geldi

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

G7 bildirisinin hedefinde İran var

Yayınlanma

Reuters tarafından görülen nihai taslak bildiriye göre, önde gelen Batılı devletlerin dışişleri bakanları perşembe günü İran’ın “keyfi gözaltı ve yabancı suikast girişimlerini giderek artan bir şekilde baskı aracı olarak kullanmasının yarattığı tehdit” konusunda uyarıda bulundu.

ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkeleri yaptıkları açıklamada Tahran’ın “Orta Doğu’daki istikrarsızlığın başlıca kaynağı” olduğunu iddia ederek ülkenin nükleer programı konusunda diplomasiyi yeniden başlatmaya çağırdı.

Taslak bildiride, Filistin sorununa iki devletli çözümün de bahsi geçmedi ve metnin daha önceki taslaklarında bunun önemini vurgulayan dil terk edildi.

Üyeler bunun yerine “Filistin halkı için siyasi bir ufkun” gerekliliğini vurguladı ve Gazze’ye “engelsiz insani yardımın” yeniden başlaması ve kalıcı bir ateşkes için desteklerini yeniden teyit etti.

Diplomatlar tarafından onaylanan nihai taslağın cuma günü ilerleyen saatlerde bakanlar tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

NATO Genel Sekreteri Rutte: Savaş sonrası Rusya ile ilişkiler yeniden kurulmalı

Yayınlanma

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’daki savaş sona erdikten sonra Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiğini belirtti. Rutte, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’ya verdiği desteği azaltmasına rağmen transatlantik ittifakı bir arada tutmaya çalışırken, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırması ve askeri konumlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’daki çatışmalar sona erdikten sonra Rusya ile ilişkilerin zamanla normalleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Rutte, Bloomberg TV‘de Annmarie Hordern’e verdiği mülakatta, “Savaş Avrupa için bir şekilde durmuş olursa, adım adım, ABD için de adım adım Rusya ile normal ilişkileri yeniden kurmak normal olur,” dedi.

Ancak Rutte, henüz o noktada olmadıklarını ve Rusya’nın müzakereleri ciddiye almasını sağlamak için üzerlerindeki baskıyı sürdürmeleri gerektiğini ifade etti.

Son haftalarda yoğun bir diplomasi yürüten Rutte, Başkan Donald Trump’ın Ukrayna’ya verdiği desteği azaltması ve ABD’nin Avrupa’daki geleneksel güvenlik rolünden çekileceğine işaret etmesiyle ittifakı bir arada tutmaya çalışıyor.

Bu sürpriz hamle, Avrupa ülkelerini savunma harcamalarını artırmaya ve askeri konumlarını yeniden düşünmeye sevk etti.

Rutte, perşembe günü Beyaz Saray’da Trump ile bir araya geldi ve ikili, Ukrayna’da ABD’nin arabuluculuğunda potansiyel bir ateşkesi görüştü. Avrupa’nın müzakerelerde büyük ölçüde dışlanması, kıtadaki pek çok lideri rahatsız etti.

Devam eden görüşmeler hakkında konuşan Rutte, “Amerikan yönetimi ve elbette Ukraynalılarla ciddi görüşmelere girmeye hazır olduklarından emin olmak için üzerlerindeki baskıyı sürdürmeliyiz,” ifadesini kullandı.

Rutte’nin en büyük görevi, Trump’ın üyelerin savunmaya yeterince harcama yapmayarak Washington’ı istismar ettiği yönündeki yaygın eleştirileri arasında ABD’nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) bağlılığını sürdürmesini sağlamak.

Trump daha önce ABD’yi askeri ittifaktan çekmekle tehdit etmişti.

Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Oval Ofis’teki televizyonda yayınlanan tartışmasının ardından Rutte, ABD’nin Ukrayna için yaptığı her şeyi överken, Ukraynalı lidere ilişkileri düzeltme çağrısında bulundu.

NATO, haziran ayındaki bir sonraki zirvede üyelerinin savunma harcamaları hedefini en az yüzde 3’e çıkarmaya çalışacak.

Trump, müttefiklerin yüzde 5 harcama yapmasını talep etti; bu, yaygın olarak gerçekçi olmayan ve ABD’nin bile karşılamadığı bir hedef.

Ukrayna, Rusya ile barış görüşmelerinde ‘kırmızı çizgilerini’ belirledi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English