Avrupa
Nvidia, ChatGPT ve DeepSeek’e rakip olmak için Fransız Mistral’e yatırım yapıyor

Fransız Mistral AI şirketi, Le Chat adlı yapay zekâ ürününün saniyede bin kelimeye kadar çıktı üretebildiğini duyurdu. Şirket CEO’su Arthur Mensch, bu gelişmenin Avrupa’nın yapay zekâ sektöründeki önemini artırdığını vurguladı.
Çok sayıda şirketin yenilikçi yapay zekâ uygulamaları geliştirmek ve piyasaya sürmek için rekabet ettiği bu dönemde, özellikle Çin merkezli DeepSeek’in kaydettiği ilerlemelerin ardından dikkatler son zamanlarda Avrupa’ya yöneldi.
Bu rekabet ortamında, Paris merkezli Mistral AI, iki yıl önce kurulmasından bu yana kısa sürede önemli atılımlar yaparak açık kaynak modeline olan bağlılığıyla dikkatleri üzerine çekti.
Mistral AI, ürünü Le Chat’in artık şirketin küresel ölçekte en hızlı çıkarım motorları olarak tanımladığı bir altyapı üzerinde çalıştığını duyurdu.
Bu geliştirme sayesinde Le Chat, saniyede 1000 kelimeye kadar çıktı üretebiliyor ki bu da hızlı içerik üretimine ihtiyaç duyan kullanıcılar için kayda değer bir ilerleme anlamına geliyor.
Mistral AI’nin CEO’su ve kurucu ortağı Arthur Mensch, bu lansmanın Avrupa’nın yapay zekâ sektöründeki artan önemini vurguladı. Mensch, Reuters’a verdiği yakın mülakatta, “Fransızlar ve dünya, Avrupalı aktörler dikkate değer olduğunu ve en son teknolojiyi sunduğunu fark ediyor,” şeklinde konuştu.
Mistral AI’nin etkileyici büyüme ivmesine ve 5,8 milyar avro (yaklaşık 6,01 milyar dolar) değerlemeye ulaşmasına rağmen, şirket hala OpenAI gibi daha köklü aktörlerin gölgesinde faaliyet gösteriyor.
OpenAI’nin ChatGPT’si şu anda haftalık yaklaşık 200 milyon aktif kullanıcıya sahipken, Mensch’in aktardığına göre Le Chat “birkaç milyon” düzenli kullanıcıyı kendine çekti. Bu durum, Mistral AI’nin içinde bulunduğu rekabetçi ortamı açıkça gösteriyor.
Mistral AI’nin etkisi ürünlerinin ötesine geçiyor. Mensch, DeepSeek tarafından kaydedilen son ilerlemelerin bir kısmının, Mistral AI’nin 2023’te kamuoyuyla paylaştığı teknoloji üzerine inşa edildiğini belirtti. Mensch, “DeepSeek beklediğimiz bir gelişmeydi,” diyerek açık kaynak geliştirmeye olan bağlılığın sektör genelinde inovasyonu teşvik ettiğini vurguladı.
Mensch, daha geniş Avrupa bağlamına değinerek, özellikle teknolojinin içerdiği kültürel farklılıklar göz önüne alındığında, yapay zekada güçlü bir Avrupa varlığını savundu.
Mensch, “Yapay zekanın kültürel bir önemi var ve sanırım herkes bunun farkına varmaya başlıyor. Bu aynı zamanda Avrupalı öncülere sahip olmakla da ilgili ve bu nedenle Mistral AI’yi kurduk,” ifadesini kullandı. Mensch, yerel bakış açılarının yapay zekâ gelişimini önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çekti.
Mistral AI, Fransız enerji şirketi Veolia ve ulusal istihdam ajansı gibi önemli kuruluşlarla işbirliğine gitti. Mensch, çeşitli Avrupa kurumlarıyla yeni işbirliklerinin de yolda olduğunu ve şirketi Avrupa yapay zekâ ekosistemine daha da entegre etme amacında olduklarını ifade etti.
Ancak, önümüzdeki süreç zorluklarla dolu. Mistral AI, küresel yapay zekâ çözümleri pazarında lider konumda bulunan, ABD merkezli teknoloji devleriyle rekabet etmek zorunda.
Bu devler, devam eden yatırımlar ve Trump yönetimi sırasında gündeme gelen Stargate projesi gibi devlet destekleriyle güçleniyor. Bu büyük aktörler önemli pazar paylarına ve kaynaklara sahip olsa da Mensch, 1 milyar avroyu aşan fon toplamış olmanın verdiği güvenle Mistral AI’nin geleceği konusunda umutlu.
Mensch, “Finansmanımız oldukça güçlü,” diyerek girişimin gelecekteki büyüme potansiyelini vurguladı.
Nvidia başkanı: Çin’le çip savaşı ABD teknolojisine muazzam zarar verir