Salı günü Atina’da Yunan mevkidaşı Kiryakos Miçotakis ile bir araya gelen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Atina ile askeri işbirliğinin daha da geliştirilmesini beklediğini söyledi.
AFP‘nin aktardığına göre Paşinyan, iki ülkenin ‘uzun bir savunma işbirliği mazisi’ olduğunu ve Ermenistan’ın Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşmasının yeni fırsatlar yarattığını kaydetti.
Paşinyan, görüşmede “İki ülke arasındaki işbirliği çeşitli alanlarda başarılı bir şekilde gelişiyor. Savunma alanında oldukça uzun bir işbirliği geçmişimiz var ve eminim ki bu işbirliği daha da etkin hale gelecektir,” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Ermenistan Başbakanı, Azerbaycan sınırında konuşlandırılan AB izleme misyonunda yer aldığı için Yunanistan’a teşekkür etti.
Yunanistan’ın, ülkesinin AB’deki en önemli ortaklarından biri olduğunu dile getiren Paşinyan, “Yunanistan’ın Ermenistan’ın Azerbaycan sınırındaki AB misyonuna katılımından dolayı minnettarız. Eminim ki bu ziyaret sırasında ikili işbirliği gündemini, Ermenistan-AB ilişkilerini, bölgesel ve uluslararası konuları ele alma fırsatımız olacaktır,” diye konuştu.
Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının Berlin’de yapacakları toplantıya ilişkin soru üzerine Paşinyan, Bakü ile barış anlaşması konusunda ilerleme kaydedilmesini umduğunu ifade etti.
Paşinyan, “Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının bir sonraki toplantısının yakın gelecekte yapılmasının beklendiğini biliyorsunuz. Bu toplantı sonucunda ilerleme kaydedileceğini umuyorum,” yorumunu yaptı.
Miçotakis ise Yunanistan’ın her devletin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterme konusundaki kararlılığının devam ettiğini belirterek “Diyaloğa ve anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümüne inanıyoruz,” dedi.
Başbakan, “Güney Kafkasya’da daha iyi bir yarının yolunu ancak Erivan ile Bakü arasında uygulanabilir bir barış anlaşmasının açabileceği konusunda ısrarcıyım,” değerlendirmesini yaptı.
Miçotakis, ayrıca Yunanistan’ın Ermenistan’ın Batı ile daha yakın ilişkiler geliştirme çabalarını desteklediğini ve bir NATO ve AB üyesi olarak uzmanlığını ve bilgi birikimini sunmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.