Politico’da yer alan değerlendirmeye göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pekin’i Moskova’dan uzaklaştırmak için iddialı bir diplomatik göreve gidiyor.
Fransa, Çin lideri Xi Jinping’i Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ‘daha fazla yakınlaşmaktan’ vazgeçirmeyi umuyor ve Çin’in Ukrayna savaşında arabuluculuk rolü oynamasını istiyor.
Salı günü başlayacak Çin ziyaretinde, Macron’un bu iddialı görevde hangi araçlara sahip olduğu ise bilinmiyor.
Fransız liderin ‘kişisel ilişki’ kartını oynaması bekleniyor. Elysée sarayında danışman olan ismini açıklamak istemeyen bir yetkili, “Xi ile derinlemesine bir görüşme yapabilecek dünya liderlerinin sayısı bir elin parmaklarını geçmez,” diyor.
Pekin ziyareti öncesinde konuşan Fransız lider, amacının nükleer silahlar gibi konularda ‘Rusya’ya baskı yapmak için Çin’i mümkün olduğunca konuya dahil etmeye çalışmak’ olduğunu söyledi.
Bir Fransız yetkili, “Tehdit etmeyeceğiz ama bazı uyarılar göndereceğiz: Çinlilerin Rusya’ya silah göndermenin Avrupa için, bizim için sonuçları olacağını anlamaları gerekiyor,” dedi.
Bununla birlikte yetkili, Macron’un yaptırım tehdidinden uzak duracağını söyledi.
Fransa’da, Çin ziyaretinden beklentiler ılımlı olsa da batılı başkentlerde bu beklentiler çok daha karamsar.
İsmi verilmeyen üç ABD’li yetkiliye göre Beyaz Saray, Macron’un ilerleme elde edebileceğine dair çok az beklentiye sahip.
Yetkililere göre Xi’nin Macron’un talepleri doğrultusunda hareket etmesi ya da Çin’in Pasifik’teki iddialı hamlelerini azaltması pek olası değil.
Beyaz Saray yetkilileri, Ukrayna savaşından sonra Macron’un kendisini ‘barış için arabulucu’ olarak lanse etmeye çalıştığını ama Putin ile görüşmelerinin başarısız olduğunu hatırlatıyorlar.
Üç yetkili, Beyaz Saray’ın geziyi desteklemesine rağmen, Washington ile Pekin arasındaki gerilimin son on yılların en yüksek seviyesine çıktığı bir dönemde Fransa’nın Çin ile yakınlaşma ihtimalinin Biden yönetiminde bazı endişelere yol açtığını söyledi.
Macron’a ziyaretinde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de eşlik edecek. Leyen’in yakın zamanda Çin ile yaşadığı gerilim hâlâ akıllarda.
Geçen Perşembe AB-Çin ilişkileri üzerine yaptığı bir konuşmada Leyen, AB ülkelerini Çin’e aşırı bağımlılıktan kurtulmaya çağırdı.
Leyen ayrıca AB’nin Çin ile 2020’de imzalanması planlanan ancak daha sonra askıya alınan önemli bir ticaret anlaşması arayışını sonlandırabileceğini ima etti.
Çin’in AB Büyükelçisi Fu Cong, konuşmadan dolayı ‘biraz hayal kırılığına uğradığını’ söyledi.