Bizi Takip Edin

RUSYA

Putin adaylığını duyurdu, Reuters ‘Batı yaptırımlarının başarısızlığına’ bağladı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2024’te düzenlenecek devlet başkanı seçiminde aday olacağını duyurdu. Reuters ise bu haberi Batı’nın yaptırımlarına rağmen Rus ekonomisinin toparlanma başarısı ile bağdaştırarak verdi:

“Rusya’nın Batı’nın petrol fiyatlarını sınırlamasından kurtulma başarısı, enflasyon ve yüksek faiz oranlarının yol açtığı sorunlara rağmen Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden seçime hazırlandığı şu günlerde ekonomik büyümenin toparlanmasına yardımcı oluyor.”

Rusya parlamentosu gelecek yılki başkanlık seçim tarihini resmen 17 Mart olarak belirledi.

Perşembe günü ekonominin bu yıl %3,5 büyüyeceğini söyleyen Putin, cuma günü yeniden aday olacağını duyurdu.

Reuters, Rusya’nın ihracat odaklı 2,2 trilyon dolarlık ekonomisinin, Ukrayna müdahalesi sonrası Putin’i “cezalandırmak ve izole etmek” isteyen Batı’nın beklediğinden daha iyi durumda olduğunu yazdı.

Reuters’a göre, en önemlisi de “Batı’nın Rusya’nın petrol gelirlerini etkili bir şekilde engelleyememiş olması”. Rusya ihracatını Çin ve Hindistan gibi ülkelere yönlendirdi ve Batı’nın petrol fiyat sınırlamasını aşmak için “gölge gemi filoları” olarak adlandırılan opak gemi sahipliğini kullandı.

Kasım ayında enerji gelirleri Rusya’nın bütçesine 961.7 milyar ruble (10.41 milyar dolar) katkıda bulunurken, bu rakam Ocak ayında 425.5 milyar ruble idi.

Sıradaki zorluklar

Reuters’a göre, petrol gelirlerinin toparlanmasıyla birlikte Putin’in ülke içindeki en önemli sorunu, geçen yılki “askeri seferberlik” ve Ukrayna müdahalesinden bu yana yüz binlerce insanın göç etmesiyle daha da ağırlaşan “işgücü açığıyla mücadele etmek” olacak.

Haberde, zayıf ruble, yüksek enflasyon ve faiz oranları gibi diğer ekonomik sorunların, ülke sandık başına giderken özellikle hassas bir konu olan hane halkının satın alma gücünü azaltma riski taşıdığı kaydediliyor.

İşsizliğin %2,9 gibi bir seviyede olması ve Moskova’nın askeri üretimi artırarak savunma sektörüne mali kaynak aktarması, bilişim gibi diğer sektörlerin personel açığı yaşamasına ve verimliliğin düşmesine neden oluyor.

Putin’in ekonomi danışmanı Maxim Oreshkin kasım ayında yaptığı açıklamada, Rusya’nın imalat sanayilerinde istenen teknolojik egemenlik seviyesine ulaşabilmesi için daha fazla kalifiye işçiye, yöneticiye ve yüksek kaliteli mühendise ihtiyacı olduğunu söyledi.

Oreshkin, “İnsanların buraya daha istekli gelmeleri için cazip maaşlara ihtiyacımız var” dedi.

Oreshkin, kısa vadeli yaptırım şoklarının üstesinden gelindiğini, ancak Batı’dan gelen baskının artacağını ve tüm ekonominin Rus teknoloji platformlarına geçiş için çalışması gerektiğini söyledi.

2022’deki daralmanın ardından reel gelirlerin bu yıl keskin bir toparlanma göstereceği düşünülüyor ancak bu toparlanmanın sektörler ve bölgeler arasında dengesiz bir şekilde gerçekleşeceği ve birçok aileyi özellikle ithal mallarda kesinti yapmaya zorlayacağı ifade ediliyor.

‘Petrol fiyatı Rusya’yı rahatlatıyor’

Öte yandan Rusya ekonomisinin can damarı olan petrol fiyatları, bu hafta son beş ayın en düşük seviyesine gerilemiş olsa da, şu anda Rusya’nın mali güvenliği için ihtiyaç duyduğu seviyenin oldukça üzerinde seyrediyor.

OPEC+ ülkelerinin bir dizi üretim kesintisi ve Batı’nın fiyat sınırlamasının yaygın bir şekilde aşılması, Rusya’nın enerji gelirlerini artıran faktörler oldu.

Reuters’a göre, Batı’nın Moskova’nın temel finansman kaynağını kesmek üzere tasarladığı yaptırımlar bu yılın başlarında Rusya’nın bütçe açığı üzerinde büyük bir baskı yarattı, ancak yeterli olmadı ve Moskova şimdi GSYH’nin sadece %1’i civarında bir açık bekliyor.

Reuters’a konuşan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü ve Kiev Ekonomi Okulu’nda (KSE) kıdemli araştırmacı olan Elina Ribakova, “Petrol fiyatı mevcut seviyede kalırsa, Rusya için olağanüstü rahat olur,” dedi.

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, yeni faiz artırımını göz ardı etmiyor

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, ülke ekonomisinin hala ‘kayda değer ölçüde aşırı ısınma’ halinde olması nedeniyle gerekirse politika faizi oranında ilave bir artışı göz ardı etmiyor

Faiz artırımı kararının duyurulmasının ardından Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, düzenlediği basın toplantısında “Faiz oranını, enflasyonu hedefe geri getirmek ve sabitlemek adına uzun bir süre yüksek tutacağız,” ifadelerini kullandı.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Nabiullina, “Gerekirse faiz oranında ilave bir artışı göz ardı etmiyoruz. Bu, önümüzdeki üç yıl için oran yörüngesinin önemli ölçüde artırıldığı güncellenmiş tahmine de yansıyor,” dedi.

Banka, bugün faiz oranını bugün 200 baz puan artırarak yüzde 18’e çıkardı.

Enflasyon tahminlerine işaret eden Nabiullina, “Tüm bunlar, temel senaryodan anlamlı bir şekilde saptığımız anlamına geliyor,” dedi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı: Yaptırımlara rağmen küresel ekonomiye entegre olmalıyız

Merkez Bankası Başkanı, bu yıl için enflasyon tahmininin yüzde 6,5 ila 7’ye yükseltildiğini de sözlerine ekledi.

Bu rakamın önümüzdeki yıl yüzde 4 ila 4,5’e düşmesi ve sonrasında yüzde 4 civarında konsolide olması bekleniyor.

Nabiullina’ya göre, ekonominin ‘kayda değer ölçüde aşırı ısınmasının’ü derin bir resesyon pahasına durdurulabilecek bir stagflasyon tehdidini beraberinde getiriyor.

Nabiullina, “Bugünkü ek sıkılaştırma politikamız böyle bir senaryoyu önleyecektir,” diye ekledi.

Diğer yandan Nabiullina, bugünkü toplantıda kurul üyelerinin çoğunluğunun faiz oranının yıllık yüzde 18’e yükseltilmesinden yana olduğunu belirterek faizi yüzde 16’da tutma ve yüzde 19 ila 20’ye çıkarma seçeneklerini de değerlendirdiklerini ifade etti.

Rusya Merkez Bankası faiz artırdı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da eski Savunma Bakan Yardımcısı Bulgakov’a yolsuzluk gözaltısı

Yayınlanma

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB), eski Savunma Bakan Yardımcısı Orgeneral Dmitriy Bulgakov’u yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına aldı.

TASS ajansının haberinde Bulgakov’un Moskova’daki Butırka ön duruşma gözaltı merkezine yerleştirildiği ve hakkında soruşturma işlemlerinin yürütüldüğü belirtildi.

Soruşturma Komitesi Sözcüsü Svetlana Petrenko, yaptığı açıklamada, “Komite, 2008-2022 yılları arasında Savunma Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Dmitriy Bulgakov hakkında gözaltı kararını içeren yolsuzluk davasını soruşturuyor. Sanıkla ilgili gerekli soruşturma işlemleri halihazırda devam ediyor,” ifadelerini kullandı.

Bulgakov, Savunma Bakanlığı’nda ordunun maddi ve teknik tedarikinden sorumluydu.

Eylül 2022’de başka bir göreve geçerek bakan yardımcılığı görevinden alındı.

Yerine, daha önce Rusya Milli Savunma Kontrol Merkezi Başkanı olarak görev yapmış olan Albay General Mihail Mizintsev getirildi.

Metla portalınn haberine göre Bulgakov, 1990’lı yılların sonundan bu yana bakanlıkta lojistikten sorumluydu ve generalin kızı Marina Meşkova, Savunma Bakanlığı’na yapılan tedariklerden para kazanıyordu.

Habere göre general yılda 15 milyon ruble alıyordu ve ayrıca yaklaşık 100 milyon ruble değerinde bir bağ evi vardı.

Bulgakov, nisan sonundan bu yana gözaltına alınan beşinci general oldu. Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov, 1 milyar rublenin üzerinde rüşvet aldığı suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

Takip eden iki hafta içinde Rusya ordusunun üç üst düzey generali daha tutuklandı.

Mayıs ayında Rusya yargısı, ordunun Ana İletişim Müdürlüğü Başkanı ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Vadim Şamarin’i de tutuklu yargılanmak üzere cezaevine göndermişti. Soruşturma Komitesi, Şamarin’i 36 milyon ruble rüşvet almakla suçluyor.

Mayıs ayı ortasında Savunma Bakanlığı Ana Personel Dairesi Başkanı Korgeneral Yuriy Kuznetsov gözaltına alındı. O da 30,5 milyon ruble rüşvet almakla suçlanıyor. Ayrıca dolandırıcılıkla suçlanan Güney Askeri Bölgesi 58. Ordu eski komutanı General İvan Popov da tutuklanmıştı.

Rusya’da yolsuzluktan hüküm giyenlerin sayısı artıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Moskova’da Savunma Bakanlığı görevlisine suikast düzenleyen şahıs, Ukrayna’yla bağını itiraf etti

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi, Savunma Bakanlığı’nda görev yapan Andrey Torgaşov’a yönelik bombalı suikasta ilişkin soruşturmada sabık Yevgeniy Serebryakov’a karşı suçlamalarda bulundu.

Komiteden yapılan açıklamada, “Sorgulama esnasında Serebryakov, Ukrayna Güvenlik Teşkilatının talimatıyla bombalı araç saldırısının hazırlandığı koşullar, yurt dışındaki küratörle yapılan toplantı ve patlayıcı cihazın bileşenlerinin teslim alındığı yer hakkında bilgi verdi,” ifadeleri kullanıldı.

TASS ajansının aktardığına göre açıklamada, “Serebryakov Türkiye’den, kendisine vatandaşlık sözü verilen Ukrayna’ya gidiyordu,” denildi.

Serebryakov, cinayete teşebbüs ve yasa dışı patlayıcı madde ticaretiyle suçlanıyor.

Daha önce Moskova’daki mahkeme sanığın gıyabında tutuklanmasına karar vermişti. Sanık, Rus Interpol biriminin talebi üzerine çarşamba günü Bodrum’da gözaltına alınmıştı.

Moskova’da 24 Temmuz sabahı Sinyavinskaya Caddesi üzerindeki bir apartmanın otoparkında Toyota Land Cruiser marka bir araç havaya uçurulmuştu.

Kommersant’ın bilgi sahibi kaynaklarına göre, kurban GRU subayı Andrey Torgaşov’un tam adaşı. Eşi, RT’ye yaptığı açıklamada kocasının da bir asker olduğunu ancak uydu radyo merkeziyle bir ilgisinin bulunmadığını söyledi: “Eşim asker. Ama fotoğraftaki o değil, adaşı. Yaralarım çok ciddi değil… Ameliyat olacak. Sadece spekülasyon yaratmayı bırakmalarını rica etmek için yazıyorum.”

Türk emniyeti, Rusya’nın talebinin alınmasından elli dakika önce, yanında sadece bir el bagajı bulunan şüphelinin pasaport kontrolünden geçtiğini ve Bodrum havaalanından ayrıldığını tespit etti.

Saldırganı arama çalışmalarına MİT, Göç İdaresi, Terörle Mücadele Bölge Müdürlüğü ve Bodrum’un bağlı olduğu Muğla İl Emniyet Müdürlüğü de katıldı.

Birkaç saat sonra Serebryakov’un içinde bulunduğu araç silahlı polis memurları tarafından durduruldu ve Serebryakov gözaltına alındı.

Moskova’da Savunma Bakanlığı görevlisine suikast girişimi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English