Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya, ilk defa Çin’den büyük hacimde elmas satın aldı

Yayınlanma

Rusya, ağustos ayında Çin’den 35 bin 230 karat cilalı elmas ithal etti. RIA Novosti haber ajansının Çin gümrük verilerine dayandırdığı habere göre, bu elmasların toplam değeri 12,4 milyon dolar.

Ajans, bu alımın Rusya’nın Çin’den gerçekleştirdiği ilk büyük çaplı elmas ithalatı olduğunu belirtti.

Moskova, en son 2013 yılında Pekin’den elmas satın almıştı, ancak o dönemdeki alım sadece 199 bin dolar değerindeydi.

Geçtiğimiz ayın sonunda Rusya, Çin’den cilalı elmas alımında ikinci sıraya yerleşti.

İlk sırada 41,7 milyon dolarlık ithalatla Hong Kong bulunurken, onu 8,2 milyon dolarla Belçika takip etti. Ayrıca İsrail (1,5 milyon dolar), Birleşik Arap Emirlikleri (1,03 milyon dolar), ABD (454 bin dolar), Fransa (360 bin dolar) ve Hindistan (201 bin dolar) da Çin’den elmas satın alan ülkeler arasında yer aldı.

Kimberley Süreci’ne göre, 2023 yılında Rusya’nın kaba elmas ihracatı yüzde 12 azalarak 32,4 milyon karata geriledi.

Aynı dönemde, bu ihracatın değeri yüzde 7,7 düşüşle 3,7 milyar dolara indi.

ABD, 1 Mart’tan itibaren 1 karat ağırlığındaki Rus elmaslarının ithalatını yasaklamıştı; bu yasak, 1 Eylül’den itibaren 0,5 karat ağırlığındaki elmasları da kapsayacak şekilde genişletilecek.

AB’den Rusya’nın en büyük elmas üreticisi Alrosa’ya yaptırım

RUSYA

Rusya Dışişleri, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını kınadı

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’a yönelik geniş çaplı askeri saldırılarını kınayarak, sivilleri hedef alan saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti. Bakanlık, çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu ve durumu kontrol altına almak için uluslararası iş birliğine hazır olduğunu ifade etti.

TASS haber ajansının aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, yaptığı açıklamada, “Kurbanları siviller olan ayrım gözetmeyen saldırıların kategorik olarak kabul edilemez olduğuna dair ilkesel tutumumuzu özellikle vurgulamak istiyoruz. Durum kontrolden çıkmadan önce şiddet sarmalının durdurulması aciliyet arz etmektedir,” dedi.

Zaharova, çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulunarak, bu adımın durumun siyasi ve diplomatik bir çözüme doğru ilerlemesi için gerekli koşulları yaratacağını belirtti.

Ayrıca sözcü ‘felaket senaryosunun’ önüne geçmek için uluslararası ve bölgesel ortaklarla koordinasyona hazır olduğunu ifade etti. Dün İsrail ordusu, Lübnan’da taarruz operasyonunu başlattığını duyurdu. Operasyonun hedefi, İsrail güçlerine göre Hizbullah örgütünün son 20 yılda inşa ettiği altyapıydı. İsrail, Lübnan vatandaşlarına, Hizbullah’ın silah depoladığı tesislerin yakınındaki evleri terk etmeleri çağrısında bulundu. El-Cezire kanalının Lübnan Sağlık Bakanlığı’na dayanarak verdiği bilgilere göre, saldırılarda en az 490 kişi hayatını kaybetti ve 1600’den fazla kişi yaralandı. Lübnan’daki 89 okulda 26 bin kişi için geçici barınma merkezleri kuruldu.

Qatar Airways, Lufthansa, Air France ve diğer havayolları, Lübnan, İsrail ve İran’a uçuşlarını askıya aldı.

Lübnan’ın güneyinde can pazarı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, nükleer testlere başlamaya ‘tamamen hazır’ olduğunu açıkladı

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Novaya Zemlya test sahasının nükleer denemelere başlamak için tam anlamıyla hazır olduğunu duyurdu.

RIA Novosti‘nin aktardığına göre Ryabkov, yaptığı açıklamada “Devlet Başkanı’nın belirttiği üzere, bu tür testleri gerçekleştirebilecek durumdayız. Ancak ABD benzer adımlardan kaçınırsa, biz de bu yola başvurmayacağız,” ifadelerini kullandı.

Ryabkov, Novaya Zemlya’daki hazırlıkları, ABD’nin de son yıllarda kendi bölgesindeki altyapıyı geliştirmeye odaklanmasıyla ilişkilendirdi.

Geçtiğimiz kasım ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması’nın (CTBT) onayını geri çeken bir yasayı imzalamıştı. Putin, Washington’un bu anlaşmayı hiçbir zaman onaylamadığını hatırlatarak, Moskova’nın dengeyi korumak adına anlaşmaya katılımını askıya aldığını belirtmişti.

CTBT, Rusya’nın nükleer silah denemesi yapmasını ve barışçıl amaçlarla nükleer patlamalar gerçekleştirmesini yasaklıyordu.

Daha önce Novaya Zemlya test sahası başkanı Andrey Sinitsin de personellerinin emir verildiği takdirde her an nükleer testlere başlamaya hazır olduğunu açıklamıştı. Sinitsin ayrıca, olası insansız hava aracı saldırılarına karşı düzenli tatbikatlar yapıldığını ve sahanın elektronik savaş sistemleriyle donatıldığını da belirtmişti.

Bu açıklamalardan önce, Birleşik Rusya Milletvekili Andrey Kolesnikov, dünyaya nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmak amacıyla test sahasında bir nükleer bomba patlatılmasını önermişti.

Nükleer silahların caydırıcılık amacıyla kullanılması fikri Rusya’da daha önce de gündeme gelmişti. Geçen yılın ocak ayında Askeri Bilimler Akademisi’nde kıdemli araştırmacı ve askeri analist Vladimir Prohvatilov, nükleer testlerin yeniden başlatılmasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Rusya topraklarındaki son nükleer deneme, Sovyetler Birliği döneminde Ekim 1990’da Novaya Zemlya’da gerçekleştirilmişti. CNN‘in haberine göre, son yıllarda Rusya ordusu test alanını yenilemeye başladı. Aynı zamanda uydu görüntüleri, ABD’nin Nevada çölünde ve Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde benzer test alanlarının inşa edildiğini ortaya koymuştu.

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, savunma harcamalarını yeni bir rekor seviyeye çıkaracak

Yayınlanma

Rusya hükümeti, savunma harcamalarını yeniden kayda değer ölçüde artırmaya hazırlanıyor.

Bloomberg’in Duma’ya sunulmak üzere hazırlanan bütçe taslağına dayandırdığı haberine göre, federal bütçeden 2025 yılında milli savunma için 13,2 trilyon ruble (yaklaşık 142 milyar dolar) gibi rekor bir harcama yapılması planlanıyor.

Askeri harcamalar, 2024 yılına kıyasla yüzde 22, 2023 yılına kıyasla ise iki kat artarak 10,8 trilyon rubleden 13,2 trilyon rubleye yükselecek. Bu miktar, savaş öncesi 2021 yılına göre neredeyse dört kat artış anlamına geliyor.

Askeri bütçenin gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) içindeki payı yüzde 6,2’ye ulaşacak. Ayrıca, savunma harcamalarının bütçedeki payı da yaklaşık yüzde 30 ile Sovyet döneminden bu yana görülmemiş bir düzeye ulaşacak.

Bütçedeki her üç rubleden biri, yani toplamda 12,9 trilyon ruble, gizli harcama kalemlerine ayrılacak. Bu tür harcamaların toplamı, mevcut yıla kıyasla yüzde 16, yani 1,8 trilyon ruble artış gösterecek.

Hükümet, polis, Rosgvardiya (sınır muhafızları), Soruşturma Komitesi, istihbarat kurumları ve diğer güvenlik kurumlarının bütçelerini kapsayan milli güvenlik başlığı altında 3,5 trilyon ruble daha harcamayı planlıyor. Ordu ve güvenlik güçleri, federal bütçenin toplamda yüzde 40’ını, yani 16,7 trilyon ruble alacak.

Öte yandan, hükümet sağlık harcamalarını cari yıl seviyesinde dondurmayı planlıyor; bu alanda 1,6 trilyon ruble harcanacak. Emekli maaşları ve sosyal yardımlar dahil olmak üzere sosyal destek bütçesi ise önemli ölçüde azaltılacak ve bu amaçla 2025 yılında 6,8 trilyon ruble ayrılacak; bu rakam 2024 yılına göre 700 milyar ruble daha az.

Bütçe taslağına göre, eğitim harcamaları ise hafif bir artışla 1,5 trilyon rubleden 1,6 trilyon rubleye çıkacak. Hükümet, mega projeler ve devlet şirketlerine yapılacak yardımları içeren milli ekonomi kaleminde yüzde 10’luk, yani 400 milyar rublelik kayda değer bir artış öngörüyor.

Askeri bütçeyi dengelemek için hükümet, vergilerde artışa gitmeyi planlıyor: 2025’ten itibaren Rusya’da gelir vergisi kademeli bir yapıya kavuşacak ve ticari kârlar üzerindeki vergiler de artırılacak. Maliye Bakanlığı’na göre, bu değişikliklerin hazineye 2,6 trilyon ruble ek gelir sağlaması bekleniyor.

Rusya’da sanayi üretimi hızlandı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English