Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’dan İslam dünyası açılımı

Yayınlanma

İlber Vasfi Sel

Rusya Federasyonu, geçtiğimiz 2023 yılında kendi “Helal” standartlarını uygulamaya koyan ilk İslam Dünyası dışındaki ülke oldu. Kasım 2023’te Rusya’nın hazırladığı “Helal Sertifikası”; BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Yemen gibi Körfez ülkelerinin ardından Orta Asya, Doğu Asya ve Afrika’daki Müslüman ülke ve halklara ürün tedarikini kolaylaştırmak açısından dünyaca tanınan bir hale geldi.

Helal gıda konusunda dünya genelinden katılım sağlayacak olan uzmanlar, 14-19 Mayıs 2024 tarihinde Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenecek olan Geleneksel 15. Uluslararası Rusya – İslam Dünyası Kazan Ekonomi Forumu – KAZAN FORUM 2024’te buluşacaklar. Uzmanlar, İslam Dünyası pazarı için hangi fırsatların mümkün olduğunu anlatacaklar.

Helal gıda sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da da gözle görülür bir şekilde gelişme gösteriyor. Kazan Forum’un organizatörlerinin açıklamalarına bakarsak; İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinden katılımcıların söz konusu etkinliğe katılacak olması, buradaki ana konulardan birisinin de helal gıda olacağını ortaya koyuyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın 2023 yılındaki Kazan Forum’da yaptığı konuşmada Rusya’nın İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler ile arasındaki ticaret hacminin arttığını öğrendik. Hatta internette kısa süreli bir araştırma yaparsak bu ticari rakamların 113,3 Milyar Dolar gibi yüksek hacimlere yükseldiğini görüyoruz (Küresel çaptaki Helal ürün pazarı ise 2,6 Trilyon Dolar ve gelecek 5 yılda bu pazarın 11 Trilyon Dolara çıkması ön görülüyor.). İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın diğer açıklamalarına bakarsak; Helal Pazar ve İslami normlara uygun ürünlerin karşılıklı tedariki, karşılıklı yeni fırsatları da ortaya çıkarıyor.

Rusya Federasyonu’nun yeni kurulan Helal Yeterlilik Merkezi “Roskaçestvo – Helal”, Helal Ürün Sertifikasyonu’nu geliştirdi ve ülkedeki uluslararası standartlara uygun şekildeki ilk akredite kuruluş oldu. Aynı kurum, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Körfez İşbirliği Konseyi Akreditasyon Merkezi GAC’den de sertifika alarak helal gıda ürünlerinin satışı konusunda uluslararası çapta onaylı hale geldi.

Yine Kazan Forum’un 2023 yılındaki etkinliğinde bu husus gündeme geldiğinde Suudi Arabistan Genel Gıda ve İlaç İdaresi Helal Merkezi Direktörü Yusuf Salem Al-Harbi’nin helal sertifikasyon sisteminin karşılıklı tanınması gerektiği şeklinde açıklamaları oldu. Al-Harbi, Suudi Arabistan’ın bu hususta hükumetler arası işbirliğine açık olduğunu belirtti.

Rusya, Körfez’deki Müslüman ülkelerdeki pazara açılmak üzere uluslararası akreditasyonu karşılayan ilk İslam Dünyası dışındaki ülke olarak yakın gelecekte ihracatını büyüteceğini, maaliyetleri düşüreceğini ve tedarikçi firmaların yeterliliğini artıracağını öngörüyor. Buna göre Rusya, helal gıda ürünleri yelpazesinde şimdilik: kümes hayvanları, sığır eti, şekerleme ve süt ürünlerini bulunduruyor. Sertifikasyon alanında yalnızca Körfez ülkeleriyle değil aynı zamanda İran, Endonezya, Malezya, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan ile de çalışmalar yürüten Rusya, bu anlamda kendini geliştirmeyi planlıyor.

Kazan Forum 2024’ün de küresel helal gıda pazarının gelişimi açısından yeni kararların ve uluslararası anlaşmaların alındığı bir platform olması bekleniyor. Forum içerisinde Rusya’nın helal standartlara göre gerçekleştirdiği projelerin bir gösterisi olarak “Rusya – Helal Expo 2024” sergisi de gerçekleştirilecek. Bu sergide: Gıda, gıda dışı ürünler, toptan ve perakende ticaret, makine endüstrisi, inşaat, moda ve güzellik endüstrisi, finans ve yatırım, turizm, eğitim, bilişim ve sağlık alanındaki helal hizmetler konusu anlatılacak.

Kazan Forum 2024 için medya kurum ve çalışanları da dahil olmak üzere her türlü kayıt, 11 Aralık 2023 tarihinde başladı. Katılım göstermek isteyenler www.kazanforum.ru adresinden gerekli bilgileri öğrenebilir. Öte yandan etkinliğin Türkiye’den katılımı konusunda çalışmalar yürüten sorumlu kişi Mehmet Akif Teke ile de kazanforum@icomm.pro ve mehmetakifteke@mail.ru adreslerinden irtibata geçilebileceği belirtiliyor.

Kazan Forum mayısta başlıyor

RUSYA

Medvedev: Suriye’de yaşananlardan Beşar Esad sorumlu

Yayınlanma

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Suriye’deki Beşar Esad hükümetinin çöküşünün, yönetim sırasında yapılan hataların bir sonucu olduğunu iddia etti.

TASS ajansının aktardığına göre Medvedev, “Ülkenin iç durumu, tamamen eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın hükümetine bağlıydı. Maalesef Suriye ordusunun bu konuda yetersiz olduğu ortaya çıktı. Bu da devlet yönetimindeki yanlış hesaplamaların açık bir kanıtıdır,” ifadelerini kullandı.

Medvedev, Rusya’nın Suriye’ye “oldukça ciddi destek” verdiğini, zira ülkenin Orta Doğu’daki diğer bazı ülkeler gibi parçalanmasından endişe duyduğunu belirtti.

Esad döneminde Sünniler, Şiiler, Aleviler, Dürziler ve Hıristiyanlar arasında bir çıkar birliği sağlandığını hatırlatan Medvedev, şöyle devam etti: “Yeni muhalif güçlerin liderliği altında bu mümkün olur mu? Bundan çok şüpheliyim.”

Beşar Esad, 8 Aralık’ta Suriye Devlet Başkanlığı görevinden istifa ederek ülkeyi terk etti. Bu olay, silahlı grupların İdlib vilayetinden başlattıkları ve kısa sürede başkent Şam’a ulaşan saldırının üzerinden henüz iki hafta geçmeden gerçekleşti.

59 yaşındaki Esad, babası Hafız Esad’ın yerine geçtiği 2000 yılından beri devlet başkanlığı görevini sürdürüyordu.

Esad rejimi neden sadece 12 günde çöktü?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya ordusu, Pokrovsk’u ele geçirmek üzere

Yayınlanma

Rus birlikleri, Donetsk’teki Pokrovsk yönünde ilerlemeye devam ederken, şiddetli çatışmaların sürdüğü bildirildi. Ukrayna ordusu kritik savunma hatlarını korumakta zorlanıyor ve şehirde altyapı sorunları nedeniyle doğalgaz kesintisi yapılacağı açıklandı.

Rusya ordusu, Donetsk oblastındaki Pokrovsk’a doğru ilerleyişini sürdürüyor.

Ukraynalı DeepState projesine göre, Rusya ordusu şehrin dış mahallelerine yalnızca üç kilometre mesafede bulunuyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırkskiy, Pokrovsk yönündeki çatışmaların son derece zorlu geçtiğini belirtti. Sırkskiy, Rusya’nın Ukrayna savunma hatlarını yarmak için tüm gücünü kullandığını ifade etti.

Rus birlikleri şehrin yakın çevresine kadar ilerlemiş durumda. Hortitsya görev gücü sözcüsü Nazar Voloşin, Rusların Ukrayna mevzilerini ya ele geçirdiğini ya da yok ettiğini aktardı.

‘Bahmut gibi olacak’: Ukrayna, Pokrovsk’u 2-3 ay içinde kaybedebilir

Voloşin, “Düşman, Novotroytskoye’nin güneyindeki Vozrojdenye köyünün batısında Pokrovsk yönündeki tahkimatlarımıza saldırdı. Uzun süren çatışmalar sonucunda mevzilerimizden ikisi imha edildi, biri ise kaybedildi,” ifadelerini kullandı.

Bu arada Donetskoblgaz, Pokrovsk’ta doğalgaz tedarikinin sürekli bombardıman nedeniyle hasar gören altyapının onarılamamasından dolayı bugünden itibaren kesileceğini duyurdu.

Pokrovsk’un önemi

Pokrovsk yönü, aylardır doğu cephesindeki en yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelerden biri oldu.

Pokrovsk büyük bir şehir olmasa da (savaştan önce yaklaşık 60 bin nüfusa sahipti), stratejik olarak askeri merkezleri birbirine bağlayan önemli bir yol üzerinde bulunuyor.

Kent, Donetsk oblastında Ukrayna kontrolündeki kısmında Ukrayna savunmasının omurgasını oluşturuyor. Pokrovsk’un Rusya’nın kontrolüne, Ukrayna için son ayların en büyük stratejik kaybı olabilir.

Ukrayna, Pokrovsk’u kaybederse çelik üretiminde yüzde 50’den fazla düşüş görebilir

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ukrayna, Sivastopol’a saldırdı

Yayınlanma

Ukrayna ordusu, Rusya’nın kontrolündeki Sivastopol’a saldırı gerçekleştirdi. Akşam saat 21.00 sularında şehirde hava alarmı verildi ve birden fazla patlama sesi duyuldu.

Olayın ardından kara ve deniz yolcu taşımacılığı faaliyetleri askıya alındı.

Sivastopol Valisi Mihail Rajvozayev, Ukrayna’nın yedi adet uçak tipi insansız hava aracı (İHA) fırlattığını açıkladı. Rajvozayev’in açıklamasına göre bu İHA’lardan ikisi Karadeniz suları üzerinde etkisiz hale getirildi, ikisi Balaklava ve İnkerman yakınlarında düşürüldü. Kalan üç İHA’nın da imha edildiği veya bastırıldığı belirtildi, ancak bunların tam yerleri açıklanmadı.

Yerel kurtarma servisi, şehirde herhangi bir yapının zarar görmediğini ve yaralılarla ilgili herhangi bir bilginin bulunmadığını bildirdi.

Rusya’ya ait gözlem kanalları ise saldırının hedefinin Balaklava Termik Santrali olabileceğini öne sürdü. Bölgedeki hava savunma çabalarına dikkat çeken kanallar, uçaksavar makineli tüfeklerle donatılmış düz yataklı KAMAZ araçlarının termik santral yakınlarında görüldüğünü belirtti.

Ukrayna kamuoyu ise Rusya’nın Neptun füzeleri ile Peklo ve Palyanitsya adlı drone füzelerini kullanarak Kırım’a yönelik “şimdiye kadarki en büyük saldırılardan birini” gerçekleştirebileceğini iddia ediyor.

Soçi Havalimanı’nda, Karadeniz bölgesine yönelik saldırılar nedeniyle acil durum planı devreye sokuldu. Havalimanı, uçak iniş ve kalkışlarını geçici olarak durdurdu ve yaklaşık 20 uçuş ertelendi.

Bazı uçuşlar Mineralnye Vodıy, Vladikavkaz ve Astrahan’a yönlendirildi.

Saat 22.30 itibarıyla kısıtlamalar kaldırıldı. Ayrıca akşam saatlerinde Belgorod ve Kursk bölgelerinde füze tehlikesi alarmı verildi. Fakat bu tehdit yalnızca birkaç dakika sürdü.

Öte yandan, 11 Aralık gecesi Taganrog kenti de saldırıya uğradı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’yı, kentteki bir askeri havaalanını hedef almak için ABD menşeli ATACMS füzelerini kullanmakla suçladı.

Bakanlık, saldırı sonucunda personel kayıplarının olduğunu, ancak tam sayı vermediğini belirtti.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda: Ukrayna Kırım’ı gelir alır mı almaz mı emin değilim

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English