Bizi Takip Edin

Rusya

Rusya’nın Belgorod bölgesi genelinde olağanüstü hal ilan edildi

Yayınlanma

Kiev’in saldırıların maruz kalan Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Belgorod oblastının valisi Vyaçeslav Gladkov, bölgesel düzeyde olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.

Kommersant gazetesinin aktardığına göre Gladkov, yayınladığı video mesajda “Bugünden itibaren Belgorod oblastı topraklarında nüfusun ek korunması amacıyla, bölgesel düzeyde bir acil durum ilan etmek için ek destek önlemleri sağlamak üzere bir karar alıyoruz,” dedi.

Gladkov, bölgede federal düzeyde bir acil durum ilan edilmesi talebiyle hükümet komisyonuna başvurulmasının planlandığını da sözlerine ekledi.

Yetkili, bölgedeki durumun ‘son derece çetin ve gergin’ olduğunu vurguladı.

Olağanüstü hal, belirli bir bölgede, 50 ila 500 kişiyi etkileyen bir kaza, felaket veya doğal afetten kaynaklanan durumu ifade ediyor.

Bölgesel olağanüstü hal ise, 500 ila 1000 kişinin yaşam koşullarının bozulduğu veya acil durum gününde maddi zararın 500 bin ila 5 milyon asgari ücret arasında olduğu ve olağanüstü hal ilan edilen bölgenin iki bölgenin topraklarını kapsadığı bir durumu da içerebilir.

Dün Belgorod’da Şebekino kasabasının Ukrayna ordusu tarafından bombalanması nedeniyle sakinlerin yaklaşık yüzde 50 ila 70’inin bölgeyi terk ettiği öğrenilmişti.

Gladkov’a göre Şebekino’da her gün üç ila beş saldırı kaydediliyor. Ukrayna’daki askeri müdahalenin başlangıcından bu yana Belgorod oblastında 30 binden fazla ev ve apartman hasar gördü.

Rusya, Ukrayna’nın ilerleyişi nedeniyle Kursk oblastının yüzde 20’sini tahliye ediyor

Rusya

Lavrov: İstanbul’da bir entrika dönüyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasında yeniden başlayacak doğrudan müzakereleri “entrika” olarak nitelendirdi. Lavrov ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Rusya lideri Putin’in görüşmelere katılması talebini eleştirerek onu “zavallı bir insan” olarak tanımladı.  

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Ukrayna arasında bugün İstanbul’da yeniden başlaması beklenen doğrudan müzakereleri “entrika” olarak nitelendirdi.

İnterfaks ajansının aktardığına göre Lavrov, “Kültür Sınır Tanımaz: Kültür Diplomasisinin Rolü ve Gelişimi” başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, “Herkesin dilinde, kelimenin tam anlamıyla şu saatlerde ve dakikalarda İstanbul’da gelişen entrika nedeniyle Ukrayna var,” ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin, bugün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe Sarayı’ndaki konutunda yapılması planlanıyor.

Bu görüşmeler, 2022 yılından bu yana iki ülke arasında yapılacak ilk doğrudan temas olma özelliği taşıyor.

Müzakere önerisi, 11 Mayıs’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılmıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye’deki görüşmelere katılmayı kabul etmiş ancak Rusya lideri Putin’in de masada olması gerektiğini belirtmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Zelenskiy’nin bu talebine sert tepki gösterdi.

Lavrov, Ukrayna lideri için “Ne zavallı bir adam. Muhtemelen kendisi ve onu kukla gibi oynatanlar dışında herkes bunun farkında,” değerlendirmesini yaptı.

İstanbul’daki toplantıda Rus heyetinde Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin’in yer alacağı bildirildi.

Ukrayna tarafını ise Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Andriy Yermak, Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga ve Devlet Başkanı Danışmanı İgor Jovkva’nın temsil edebileceği belirtiliyor.

Batı basını, İstanbul’daki Rusya-Ukrayna görüşmelerini nasıl yorumladı?

Okumaya Devam Et

Rusya

Medinskiy: İstanbul’daki müzakerelerin hedefi kalıcı barış

Yayınlanma

İstanbul’da Ukrayna ile görüşmelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, görüşmelerin amacının çatışmanın temel nedenlerini ortadan kaldırarak uzun vadeli ve kalıcı bir barış sağlamak olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı ve Rusya’nın Ukrayna ile müzakerelerdeki heyet başkanı Vladimir Medinskiy, müzakere grubunun İstanbul’a varışından sonra ilk açıklamasını yaptı.

Medinskiy, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, “Ciddi ve profesyonel bir çalışmaya odaklandık. Vladimir Putin tarafından önerilen doğrudan müzakerelerin anlamı, çatışmanın temel nedenlerini ortadan kaldırarak uzun vadeli ve kalıcı bir barışa ulaşmaktır,” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da Rusya’yı temsil edecek müzakere grubunda Medinskiy’in yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Genelkurmay Ana Harekat Dairesi Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin de bulunuyor.

Putin, geçen hafta Kiev ile doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılmasını önermişti.

Putin, diyalog sırasında tarafların “gerçek bir ateşkes” üzerinde anlaşmaya varabileceğini de belirtmişti.

Ukrayna heyetinin bileşimi resmi olarak açıklanmazken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna tarafının Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi, ordu ve “tüm istihbarat kurumlarının temsilcileri” ile “en üst düzeyde” temsil edildiğini ifade etmişti.

Ukrayna’nın Strana gazetesinin haberine göre, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Andrey Yermak ve Ukrayna Güvenlik Teşkilatı (SBU) Başkanı Vasil Malyuk da İstanbul’a gelenler arasında yer alıyor.

Okumaya Devam Et

Rusya

Rusya’da iktidardaki Birleşik Rusya zorlu seçimlere hazırlanıyor

Yayınlanma

Birleşik Rusya partisi Genel Konsey Sekreteri Vladimir Yakuşev, sonbahar seçim kampanyası öncesinde parti içi ön seçimlerde rekabetin arttığını belirtti. Yakuşev, partinin 2026 seçimlerindeki hedefinin her koşulda anayasal çoğunluğu elde etmek olduğunu ve seçim kampanyasının zorlu geçeceğini vurguladı. 

Birleşik Rusya partisi Genel Konsey Sekreteri Vladimir Yakuşev, sonbahar seçim kampanyası öncesinde parti içi ön seçimlerde rekabetin arttığını bildirdi.

Yakuşev, partisinin 2026 yılında yapılacak seçimlerdeki görevinin, durum ne olursa olsun anayasal çoğunluğu elde etmek olduğunu söyledi.

Yakuşev, “Milletvekili sayısı hedefimizde bir değişiklik olmayacak. Görevimiz anayasal çoğunluğu sağlamak olacak. Durum ne olursa olsun. Rakiplerimizin bize karşı ne kadar aktif çalışmaya başladığını görüyorsunuz,” dedi.

Yakuşev, Birleşik Rusya için seçim kampanyasının kolay olmayacağını belirterek, “Kampanya, her zamanki gibi çok ağır, gergin ve zorlu geçecek. Bugün yerel ve hatta bölgesel düzeylerde partiler belki çok aktif temsil edilmiyor olabilir ama inanın bana, 2026’da orada kıran kırana bir mücadele olacak,” diye uyardı.

Sivil Toplumun Gelişimi Vakfı (FoRGO) Başkanı Konstantin Kostin, özellikle siyasette rekabetin kesinlikle normal ve faydalı olduğunu düşünüyor.

Kostin, Vedomosti gazetesine yaptığı açıklamada, “Sistem, rekabet yoluyla en iyileri arar ve seçer. Ancak, yarışta mutlak bir favorinin olduğu nadir istisnalar dışında, dramatik çekişmeler olmadan bu pek mümkün olmaz. Bu nedenle duygusal yoğunluk da belirli bir göstergedir,” dedi.

Kostin’e göre, ön seçim sonuçlarının gerçekten en iyileri ortaya çıkarması ve skandalların artan rekabetin göstergeleri olması önem taşıyor.

Birleşik Rusya’nın çeşitli düzeylerdeki seçimler için aday belirleme ön seçimleri 19-25 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Ön oylamaya katılım için toplam 21 bin 89 başvuru yapıldığı, bunlardan 464’ünün özel askeri operasyon katılımcılarından geldiği belirtildi.

2025 Birleşik Oy Verme Günü’nde (EDG) 11 bölgede yasama meclisi milletvekilliği ve 24 idari merkezde yerel yönetim temsil organları seçimleri yapılması planlanıyor.

Genel Konsey Sekreteri, Birleşik Rusya’nın “çok zorlu bir seçim kampanyasına” hazırlandığını kabul etti.

Yakuşev, iktidar partisi için zorlu bölgeler arasında Kostroma oblastı (vali, yasama meclisi ve Kostroma duması milletvekili seçimleri yapılacak), Tomsk oblastı (şehir duması milletvekili seçimleri), Komi Cumhuriyeti (başkan, yasama meclisi ve Sıktıvkar duması milletvekili seçimleri) ve İrkutsk oblastını sıraladı.

Siyaset bilimci Rostislav Turovskiy, Birleşik Rusya için sorunlu bölgelerin seçiminin oldukça açık ve anlaşılır olduğunu belirtiyor.

Turovskiy’e göre bu durum, Birleşik Rusya’nın pozisyonlarının her zaman nispeten zayıf olduğu bu bölgelerin seçim geçmişiyle ve bu durumun Rusya Federasyonu’nun diğer bölgelerine kıyasla hâlen devam etmesiyle ilişkili.

Uzman, Vedomosti‘ye yaptığı açıklamada, “Liste küçük göründü, oysa seçimlerin yapılacağı çok sayıda bölge var. Ancak parti yönetiminin dikkatinin, Birleşik Rusya’nın konumunu iyileştirmek için gerçekten özel çaba gerektiren bölgelere odaklandığı açıkça anlaşıldı,” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English